Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Mikrofalówka - jaka?
Kurcze, tak aż głupio pisać, bo o wszystko z AGD i RTV już tu pytamy.. Jednak muszę kupić pierwszą w życiu mikrofalówkę i chcę kupić dobrą. Nie mam pojęcia, na co zwracać uwagę, a będę pewnie kupował w MM albo podobnym sklepie, a tam są "fachowcy", czyli chłopaki zatrudnione 3 dni temu i rzucone na sklep do doradzania klientom...

Może ktoś podzieli się informacją, co jest istotne przy wyborze? Albo jakie modele konkretnie polecacie i dlaczego? Sprzęt chciałbym kupić już we wtorek, więc mało czasu na rozeznanie..

Dzięki z góry za wszelkie porady, szczególnie te z autopsji.. :-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Na pewno bierz z grillem, może być zwykły, a może być kwarcowy. W działaniu są podobne, kwarcowy chyba nawet ciut lepszy, bo szybciej się nagrzewa. Zwróć uwagę na rzeczywistą wielkość, a nie na podawaną pojemność w litrach. Im większa, tym wygodniejsza. Istotna jest zwłaszcza wysokość. Czasem podane jest 23 litry pojemności, a wnętrze na wysokość jest mniejsze niż w 19 litrach. Ja mam Moulinex'a chodzi już chyba ze 6 lat bezawaryjnie, a używany jest na okrągło. Żona już nawet jakiś drób woli w nim piec przy użyciu grilla i mikrofali, niż w piekarniku elektrycznym. Niezłe też są z zaprzyjaźnionego z nami Samsunga, choć chyba 80 % kuchenek na rynku to tak naprawdę właśnie Samsung i LG produkuje , a nazwy to wiadomo...

OK, dzięki, Dada, nie wiedziałem że makrołej może mieć grilla.. :-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Moi rodzice kupili Samsunga jak miałem lat 7 bodajże. Czyli już jest 13 lat w rodzinie :D
Wielkie to, przyciski już odpadają ale skubane nie ma ochoty się zepsuć i oddać swe miejsce nowej mikrofalówce :)
Z tego co słyszałem Samsung nadal robi bardzo dobre mikrofale. Także od siebie polecę tę firmę.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Mam Daewoo i chodzi bezawaryjnie już z 15 lat. Tylko coś drzwiczki zaczynają się z coraz większym oporem otwierać :-P

nie podałeś budżetu w sumie :)

Nawet termoobieg teraz już mają. :mrgreen: Nie sugeruj się też rodzajem sterowania i panelem sterowania. Im więcej jest tam różnych dziwnych programów, tym mniej z nich będziesz korzystał. Całkiem jak w lustrzance. :-P

aha, chciałbym mieć taką, co to jak drzwi się nie zamkną, to nie włączy się - czy wszystkie to mają?

99% jak nie 100% :)

YellowLabel, nie chcę zabrzmieć buracko, ale budżet to sprawa drugorzędna... :-)

EDIT: co nie znaczy, że ma to być nie wiem jakie cudo - podstawowa funkcja to grzać wygodnie i bezawaryjnie.. :-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Kosmo napisał/a:
jak drzwi się nie zamkną, to nie włączy się - czy wszystkie to mają?

Wszystkie, jakie widziałem. Nie wyobrażam sobie, żeby mikrofala tak sobie po domu tymi elektrofalami miotała. Cała elektronika w pobliżu by padła.

Kosmo napisał/a:
co to jak drzwi się nie zamkną, to nie włączy się
Wszystkie tak mają. Inaczej nie będzie działać, bo Ci obwód magnetyczny się nie zamknie.

huri_khan  Dołączył: 18 Gru 2009
Zastanów się nad grillem, bo ja z doświadczenia wiem że tylko podgrzewam napoje i jedzenie, a od grillowania to jest ogródek lub piekarnik.

Kosmo, I pamiętaj, żebyś nigdy, ale to nigdy nie gotował jajek w kuchence mikrofalowej. :mrgreen: :mrgreen: :evilsmile:

Dada napisał/a:
Kosmo napisał/a:
co to jak drzwi się nie zamkną, to nie włączy się
Wszystkie tak mają. Inaczej nie będzie działać, bo Ci obwód magnetyczny się nie zamknie.

aha.. pewnie to było głupie pytanie, ale ja nigdy nie korzystałem z mikrofali i jakoś nie wiem, na co zwracać uwagę..

Grill super rzecz! Zdrowe mięsko, warzywka.
Ja używam mikrofalówki nawet do gotowania mleka rano :P

huri_khan napisał/a:
od grillowania to jest ogródek
Zwłaszcza zimą. :-P

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Ja jestem za tania i prosta mikrofala.
Sam mam prosta z dwoma pokretlami jakies firmy krzak i uzywam jej raczej tylko do podgrzewania, rozmrazania.
Raczej dania z mikrofali nie naleza do najlepszych

huri_khan napisał/a:
a od grillowania to jest ogródek lub piekarnik

nie mam ani jednego ani drugiego.. :-)

grabber napisał/a:
dania z mikrofali nie naleza do najlepszych
W mikrofali też trzeba umieć gotować. Są potrawy, których ze względu na specyfikę podgrzewania nie zrobisz inaczej, a są także potrawy, które zostały specjalnie wymyślone, żeby je w mikrofali robić.

Skocz do: