BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
opiszon, zapłaciłem jak mówisz. Nie mam Visy, mam Mastercard.
Obciążyło mi kartę ale z tego co widzę na rachunku to 15,45$ to dla mojego banku 80zł.
Chyba coś skopałem?

edit:
wszystko się wyjaśniło. Przeliczone jest jako 44zł :) Nawet człowiek nie wie ile razy użył karty w ciągu weekendu jak na zablokowane transakcje nie spojrzy.

edit2:
To wychodzi na to, że paypal jest tak prosty w obsłudze, że aż się pogubiłem. No i niepotrzebnie zleciłem przelew , żeby wpłacić środki na PP. Teraz będę musiał je wypłacać :P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
YellowLabel napisał/a:
Obciążyło mi kartę ale z tego co widzę na rachunku to 15,45$ to dla mojego banku 80zł.

a co masz w historii transakcji na PayPal :?:
jest widoczne przeliczenie kwoty z dolarów na złotówki i obciążenie konta w złotówkach, czy może tylko 1 operacja, tzn obciążenie konta kwotą w dolarach :?:

masz wyjaśnione wyżej :-P

YellowLabel napisał/a:
masz wyjaśnione wyżej :-P

ok, już widzę :-P

tylko jeszcze dookreśl, czy Paypal przeliczył, czy mBank :?: (zakładam, że "przeliczone jest jako 44zł" oznacza że paypal na złotówki przeliczył )

YellowLabel napisał/a:
To wychodzi na to, że paypal jest tak prosty w obsłudze, że aż się pogubiłem.

no ba, jest prosty jak budowa cepa :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
YellowLabel napisał/a:
No i niepotrzebnie zleciłem przelew , żeby wpłacić środki na PP. Teraz będę musiał je wypłacać :P
Niekoniecznie, możesz zostawić do następnej transakcji.

opiszon,
Według PP:
43,23 PLN
Kurs wymiany w systemie PayPal:1 USD = 2,79847 PLN

Na koncie mam obciążenie 44,36zł. Czyli wychodzi na to, że przeliczał mBank.

piotr_luk napisał/a:
YellowLabel napisał/a:
No i niepotrzebnie zleciłem przelew , żeby wpłacić środki na PP. Teraz będę musiał je wypłacać :P
Niekoniecznie, możesz zostawić do następnej transakcji.

Wydaje mi się, że kolejna transakcja przez PP będzie za kawał czasu dopiero :) To taka wyjątkowa sytuacja gdzie produkt był nie do dostania w Polsce a chciałem komuś prezent zrobić drobny.

YellowLabel napisał/a:
Według PP:
43,23 PLN
Kurs wymiany w systemie PayPal:1 USD = 2,79847 PLN

Na koncie mam obciążenie 44,36zł. Czyli wychodzi na to, że przeliczał mBank.

hmm, u mnie jak przeliczał bank, to na paypalu był tylko wpis, że obciążono KARTĘ kwotą XX $ - nic o złotówkach nie było

dziwna sprawa :-/

mógłby mi ktoś napisać jak zrobić tak, żeby mi paypal przeliczał pieniążki przy transakcjach? Bo nie dość, że mBank ma gorszy dla mnie kurs to jeszcze pobiera prowizję 2% od transakcji..

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
YellowLabel, masz podłączoną kartę płatniczą pod Paypala? Ja nie i robię zwykły przelew z RORu na konto Paypalowe i tam wisi to w złotówkach do czasu aż płacę za coś.

deckard, no mam podłączoną.
Przelew to wiem, ale potrzebuję zapłacić dziś, żeby jak najszybciej dotarło do mnie to co chcę zakupić. Termin mnie mocno goni.
Chyba, że ktoś się ze mną zamieni - ja mu kaska na konto w mBanku a on mi ze swojego paypala przerzuci na mój :)

YellowLabel napisał/a:
Chyba, że ktoś się ze mną zamieni - ja mu kaska na konto w mBanku a on mi ze swojego paypala przerzuci na mój :)

a tak można bezprowizyjnie przelewać kasę z paypala :?:
bo ja tylko płacę paypalem, a nie wpłacam na konto

opiszon, tzn jak płacisz paypalem a nie wpłacasz na konto?
Kartą znaczy się tak? :)

"PayPal nie pobiera opłat za przesyłanie pieniędzy między kontami osobistymi użytkowników, o ile źródłem przesyłanych środków jest rachunek bankowy lub saldo konta PayPal."

YellowLabel, no dobra, ale to bym musiał wpłacić tą kasę zwykłym przelewem na paypal - bo aktualnie nie mam tam żadnych środków, a będzie to trwało tak samo długo jak u ciebie

opiszon, no właśnie :-D
Nie rozumiem tylko czemu to mbank przelicza już u siebie na dolce a nie paypal. Grrr.

jest (była :?: ) możliwość wybrania miejsca przeliczania waluty (PayPal bądź bank) w chwili potwierdzania zakupu na ebay (przynajmniej jak masz te 2 konta skojarzone) - dyskutowaliśmy o tym z dzerrym jakiś czas temu

jeżeli nie masz takiej opcji, to jest winna twoja karta - ja tak miałem z kartą PayBack (Maestro)

opiszon, to było gdzieś w opcjach paypalowskich?

YellowLabel, też

tzn można było wybrać z ComboBoxa przy robieniu płatności paypalowskiej przez ebay
można też było ustawić sobie preferowaną formę na stronie paypala - to była strona "płatności cykliczne", ale teraz tam jest chyba coś innego niż było :-/

opiszon, no nie widzę tam niczego takiego co pozwoliłoby ustalić kto ma przeliczać. . niestety :(

[ Dodano: 2010-04-30, 18:07 ]
po jakim kursie przelicza mbank? Wiem, że opiera się na tablicach BRE Banku ale tu chodzi o kurs średni? kupna? sprzedaży?

powinien przeliczać wg kursu sprzedaży dewiz

a jak jest, to nie wiem, bo zawsze kupuję z przeliczaniem w PayPalu, kilka razy zdarzyło mi się z przeliczaniem w banku, ale to było na karcie z WBK

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
wtrącę krótko swoje trzy grosze:
- paypal za przeliczenie walut pobiera dodatkową prowizję
- mBank swoje karty (eKonto, kredytowe) rozlicza w EUR, w związku z tym w przypadku płatności w $, w celu przeliczenia na PLN mBank przelicza $ na EUR a potem EUR na PLN - nie pamiętam tabeli opłat, ale sądzę, że porzynajmniej $ na EUR jest oprowizowane
- można podłączyć kartę od eKonta, trzeba wyłącznie ustawić opcję na mLinii - minus to to, że nie można zdefiniować limitu (jak w kartach wirtualnych)
- w mBanku karty wirtualne (wyłącznie wirtualne) można zdefiniować jako karty z walutą rozliczeniową EUR lub USD - wtedy nie ma prowizji przy przeliczeniu z waluty na PLN, ale kursy nie są specjalnie korzystne (wysokie spready) no i dochodzi roczna prowizja za wydanie karty
- w przypadku płatności to Bank dostarcza waluty, w związku z tym jest to kurs sprzedaży - tabela dla mBanku jest na jego głównej stronie, w linkach u dołu
- w Paypal jest możliwość podłączenia rachunku bankowego a nie karty - minusem jest to, że ewentualny wpływ środków na PP z konta to max dwa dni (w praktyce 24 godziny), przy kartach jest to transakcja natychmiastowa
- jeśli uwzględnimy kurs rozliczeniowy mBanku, ewentualne prowizje za karty wirtualne, wychodzi, że opłaca się to wyłącznie przy częstych zakupach na sumarycznie duże kwoty (przelicznik PP jest bardziej korzystny).
- PayPal aktualizuje kurs rozliczeniowy waluty w ciągu dnia - można poczekać pół dnia na lepszy kurs (ostatnio tak zyskałem 10 groszy na sztuce $ :))
- przy moich transakcjach PP dokonuje przeliczenia ze środków, którymi zasilam PP

Skocz do: