Czy też tak kiedyś miałeś?
Tak
52% Complete
24 (52%)
Nie
47% Complete
22 (47%)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Nie chcę nawet myśleć co przyświeca tym, którzy wybierają zoomy typu 18-250 :-D

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
a ja ostatnio używam wszystkich ogniskowych po trochę :->
Choć przyznam, że jeśli mam zabrać ze sobą jedno szkło to biorę 35 :-D

[ Dodano: 2010-04-12, 12:58 ]
ale do cyfry. Do analoga to jednak lubię 50

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
opiszon napisał/a:
radekone, wydaje mi się, że raczej zawężają (co rok o 1mm) :-P

nono, oczywiscie. spalilem zart :-)

Z czasem zawsze mozna zainwestowac w nowa szklarnie.

Cytat
Nie chcę nawet myśleć co przyświeca tym, którzy wybierają zoomy typu 18-250

niewybredni dewianci :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a co powiedzieć o właćicielach Sigmy 50-500 :?: (choć ja też nie jestem lepszy, a na dodatek jeszcze 10-17 i prokurator na karku)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ech, dygresja którą zapoczątkowałem zawędrowała w niepokojące rejony.

Wracając do FA35.

Plusem tego szkła jest też dość luźny pierścien ostrości oraz krótki ślimak. Ostrzenie manualne jest dzięki temu szybkie i wygodne.

Jedyny minus: inaczej niż na F28/2,8 czy na M35/2,8 nie ma zaznaczonej hiperfokalnej. W sumie można dojść do tego że to jakies 3m przy f8, no ale wolałbym to mieć zaznaczone.

[ Dodano: 2010-04-12, 14:51 ]
I jeszcze jedna uwaga, tak jak FA50 jest ładne i bez gumy, tak FA35 bez osłony przeciwsłonecznej nie powala, a z założoną na odwyrtkę wygląda źle :-)

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
ja jakis czas temu kupilem fa50/1,4. to szkło doprowadziło mnie do tego stanu ze mialem juz sprzedac wszystkie inne i zostawic tylko mz-s i fa 50. pozniej jednak sie opamietalem. pewnie fascynacja nim bedzie trwala dopóty, dopóki nie kupie innego...( marzy mi sie d fa 100 ale bez wr bo potrzebuje pierscien przyslony)

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
nie będę się ograniczał, nie 35/2.8 a 35/2 od razu, jeśli ktoś się pozbywać będzie za czas jakiś to ja z ucałowaniem gripa kupię.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
xneon napisał/a:
nie będę się ograniczał, nie 35/2.8 a 35/2 od razu
:?: "Od razu" to jest taki obiektyw, co się o nim w windzie rozmawia :-P

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Miałem tak, czy raczej miewałem. To może być pozytywny objaw. Pamiętam moją długą przygodę z pięćdziesiątką (na pełnym formacie). Zdjęcia stały się jakby dojrzalsze, dobrowolne ograniczenie sprzętowe wprowadziło nieco dyscypliny w kadrze i kompozycji, zaś czas dotychczas marnowany na nerwowe wymienianie obiektywów używałem aby nie tylko patrzeć ale i widzieć.
Jednak dobrze, że nie wysprzedałem się ze swoich szkieł, bo to czasem wszystko jest przydatne, a też czasem miewam nastrój sięgnąć po coś na dłużej i popstrykać, odkrywając je jakby na nowo. Teraz mnie naparło na Industara 61L. W kolejce zaś gigant makro - Schacht Travenar... Kto wie, to wie, kto nie wie, to i tak nie uwierzy...
Czekamy, aż owadowstwo obudzi się na dobre! :-D

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
matb, a masz taki obiektyw z windy? Bo może Ty po prostu na niego chorujesz, tylko się nie chcesz przyznać wprost? :-P

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Mam jeszcze taka wypracowana podstawowa zasade: jak wychodze na foty to biore z soba tylko jeden obiektyw (mam same stalki) zeby robic zdjecia a nie sie nimi bawic. I to ma sens.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
radekone napisał/a:
jak wychodze na foty to biore z soba tylko jeden obiektyw

Też mnie czasem tak dopada.

paveld  Dołączył: 06 Lut 2010
jorge.martinez napisał/a:
<...>Jedyny minus: inaczej niż na F28/2,8 czy na M35/2,8 nie ma zaznaczonej hiperfokalnej. W sumie można dojść do tego że to jakies 3m przy f8, no ale wolałbym to mieć zaznaczone.<...>

A czy nie jest tak, że zaznaczona hiperfokalna dla obiektywów dedykowanych do SLR jest krótsza niż dla DSLR? Jest przecież zależna od okręgu rozmycia... Mnie dla 28mm przy przysłonie 8 hiperfokalna wychodzi 5m a na obiektywie są zaznaczone 3m.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Wydaje mi się, że jorge myślał raczej o czerwonych znacznikach w obiektywach manualnych. Np. w M35/2,8 na czerwono wymazane przysłona 8 i odleglość 4,5m, ustawiamy "wszystko" w osi i mamy hiperfokalną. Szybko, łatwo i wygodnie.
paveld napisał/a:
Mnie dla 28mm przy przysłonie 8 hiperfokalna wychodzi 5m a na obiektywie są zaznaczone 3m
Zgadza się, nie trzeba kalkulować. W przypadku aps-c można ustawić odległość według znaczków na obiektywie ale przysłonę trzeba przymknąć o 1EV i wszystko gra, mniej wiecej ;-) .

denvi: no niby tak, ale sam się na to naciąłem po zakupieniu stałek. Czerwone na jednym i drugim pierścieniu i jazda. Ale potem wyszło, że miało być ostro od 1,5m, a wyszło od 2,5 :( I kiszka. Ja jestem umysł ortodoksyjnie ścisły, choć odchyłki w stronę humanistyczną są dostrzegalne :shock: i jak czegoś nie mam skalkulowanego to mnie boli... Kalkulator DOF to dla mnie super sprawa, ale jeszcze by się przydał kalkulator minimalnego czasu w zależności od ogniskowej, bo potem mam dylemat - zgubiłem ostrość czy to parkinson? ;-)

A tak poza OT to sam niby noszę jeden obiektyw z przekonaniem, że go nie będę zmieniał, ale gdzieś tam w plecaku bądź najdalej w bagażniku zawsze coś się znajdzie "na wszelki wypadek" 8-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
paveld napisał/a:
jeszcze by się przydał kalkulator minimalnego czasu w zależności od ogniskowej

Jaki to problem z pomnożeniem ogniskowej razy 1,5 w przypadku APS-C.

plwk: faktycznie, nie wpadłem na to, a przecież zasada x1 z czasów SLR-a nie jest mi obca. Dzięki. Muszę zapamiętać. Razy 1,5, razy 1,5, razy 1,5... Już wiem - to jak małe :-B razy 1,5 równa się duże :-B . Proste.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Jasiek Matacz, Przeczytaj sobie stopkę Fafniaka. :-P

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Eee, widzę, że Fafniaczek zmienił stopkę. A taką fajną miał na temat wyższości eL-ek i Nikkorów...

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Dada, chodzi Ci o to że "dobrze wiesz że jakbyś miał komplet eL-ek czy Nikkorów to zdjęcia były by o niebo lepsze"? :mrgreen:

Skocz do: