SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
ubeuszek, a strach pomyśleć co będzie trzecie... :shock:

rademenez  Dołączył: 27 Kwi 2008
A pamiętacie starą multiplę?? To dopiero był dziwoląg. Dwadzieścia parę lat temu, jako mały chłopiec miałem okazję nim jeździć. Sześciomiejscowy mini wan z silnikiem 600cm od malucha (nie 650 tylko właśnie 600) - oczywiście z tyłu. Drugi i trzeci rząd siedzeń można było złożyć i uzyskać płaską podłogę. Koło zapasowe było w kabinie przed pasażerem.
Przednie drzwi otwierane jak w starej syrenie.
Niestety nie pamiętam roku produkcji, ale już wtedy był dosyć stary.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008

No co Ty, piękna sztuka! 8-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Tą multiplę (żabę) produkowano z większym benzyniakiem niż 1600?

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
rademenez napisał/a:
Sześciomiejscowy mini wan z silnikiem 600cm od malucha
Nie byłbym taki pewny, że to był silnik z malucha. Pojemność zgoda, ale to był raczej 4 cylindrowy silnik chłodzony cieczą - zupełnie inna konstrukcja.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Sliczna ta starsza!

rademenez  Dołączył: 27 Kwi 2008
jack, z ciekawości na szybko sprawdziłem i rzeczywiście w oryginale silnik był chłodzony cieczą. Teraz mam pewne wątpliwości, ale do dziś głowę bym dał, że w tym egzemplarzu, którym jeździłem silnik był taki sam jak maluchu.

Wiem, że to auto było rekonstruowane prawie od podstaw i wiele części było zamienianych na dostępne w tamtych czasach, więc jednak ten silnik chyba mógł być od malucha.
Postaram dowiedzieć się od właściciela jak było naprawdę.

Tak sobie patrzę na tę fotkę i widzę mały samochód, a ja go pamiętam jako wielkie auto. To chyba dlatego, że ja byłem wtedy mały ( miałem jakieś 8-10 lat) :lol:

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
seweryn1, no no zobaczymy w końcu twoją Multiplę ;-) ? Moi sąsiedzi Maja tą z fałdką ;) linia okien na wysokości pępka kierowcy ;-) ale nie jest zła.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Starsza była rewelacyjna! Bez dwóch zdań!

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Stara Multipla bazowała na Fiacie 600. Miały takie same silniki (wersja 600 - 633ccm, wersja 600D - 767ccm) i inne podzespoły. Co ciekawe - maluchy (126p) miały niemalże identyczne zawieszenie, podobną skrzynię (ale bez synchronizacji pierwszego biegu) więc możliwe że ktoś włożył silnik malucha w miejsce oryginału.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
TomaSzSz napisał/a:
seweryn1, no no zobaczymy w końcu twoją Multiplę ? Moi sąsiedzi Maja tą z fałdką ;) linia okien na wysokości pępka kierowcy ale nie jest zła.

Jak tylko znajdę trochę czasu i ją umyję po pyle wulkanicznym :-P

Skocz do: