takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Przeterminowany Kodak Polymax II RC
Chcę nabyć drogą kupna paczkę 13x18 tego papieru, jednak zupełnie go nie znam. Wiem czego mogę się spodziewać po świeżym, jednak jak będzie się zachowywał przeterminowany, szybko się starzeje? Może ma ktoś doświadczenia z tym wynalazkiem? ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jak stary? Ja zostalem obdarowany nieotwierana paczka kilka lat po terminie i cala poszla do smieci - nie dosc, ze zadymiony, to jeszcze nierowno. Razem z tym Polymaksem dostalem tez rozne fomy, agfy i Ilfordy - wszystko poszlo do kosza. Kiedys, dawno temu dostalem tez paczke Tetenala - pierwsze odbitki byly OK, ale gdy po dwoch latach chcialem cos zrobic, to tez sam dym. Zalezy ile taka paczka kosztuje, ale ryzyko jest duze.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
dzerry napisał/a:
Jak stary?

Jeszcze nie wiem dokładnie. W najlepszym przypadku z ostatniej serii, z końca 2005 roku.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Wyrzuciłem ostatnio paczkę Polymaxa, który miał niecałe dwa lata po terminie. Zadymiony w sposób makabryczny. Ilford z tego samego okresu, także przeterminowany o dwa lata- bez zastrzeżeń. Inaczej mówiąc, jak ci dwóch mówi że jesteś pijany, to idź spać :mrgreen:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Takseo, szkoda nerwow. Za darmo mozna sprobowac, ale kasy raczej szkoda. No chyba, ze na 100% trzymany w lodowce.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Potwierdzam mój Polymax też jest strasznie zadymiony, ten materiał zresztą był znany z tego, że odbitki na nim zrobione szybko szarzały.
Pozdrawiam
Piotr

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Moj polymax 50x60 bez problemow, 10 lat po terminie. Nie wiem jak przechowywany.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
radekone napisał/a:
Cos w temacie:

http://www.aparaty.tradyc...st_sposob_.html

Na temat benzotriazolu już była dyskusja (dosyć burzliwa), ale jest jeszcze inny sposób. Stosowało się to do koloru (Fotonbromy, stara Agfa i Foma): azotan 6-nitrobenzimidazolu. Na litr roztworu brało sie szczyptę (jak soli do jajeczka). Jak kto ma - niech spróbuje.

Skocz do: