Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
konopia, ja mam 17-70. Nie zdecydowałem się na 18-135.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Chmarski mam taka propozycje a może, w wolnej chwil zrobiłbyś obszerny test tego szkła z komentarzami. Taki test z użytkowania, nie fotografie tablic testowych. Myślę, że przydało by się to wielu osobom na tym forum i pomogło świadomie podjąć decyzje o ewentualnym zakupie.

awakqwq, a jak napiszę, że nie umiem :?:
Jakoś mnie nigdy dogłębne poznawanie technologii nie wciągało ;-)

Pomyślę nad tym, tylk qrcze z czasem słabo. Myślałem, że dam radę cos pofocić dziasiaj, ale praktycznie nic z tego nie wyszło. Kilka tulipanów na maksymalnych otworkach i już...

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
:oops:
jasne, źle załapałem
widać będę musiał uzupełnić minerały itd...
ale jeszcze za wcześnie na :-B

ta 17-70 też brzmi interesująco, posiada ją Daro (znamy się z innego forum) i chwali sobie.
a ja po prostu założę osoby temat, swój własny...

konopia napisał/a:
ja po prostu założę osoby temat, swój własny...

Wtedy będziesz aktywniejszym użytkownikiem forum... ok. wolę nie kończyć, żeby znowu nie narozrabiać.

daro  Dołączył: 20 Kwi 2006
mam to szkiełko (17-70) od ponad roku i bardzo sobię chwalę....
Zamieniłem z kitem i nie żałuję. Zakres ogniskowych idealny na spacerki, szeroki kąt daje duże możliwości do pejzarzy, na długim końcu mozna śmiało mysleć o portrecie (choć dziurka 4,5 to ideałem nie jest...). Wewnetrzne ogniskowanie załatwia sprawę z ustawieniem polarka, bardzo mi pasuje funkcja lock-on blokująca możliwość wysuwania się zooma gdy aparat wisi na szyi...(miałem wczesniej analogowego 28-200 i mocno go nadwyrężyłem w ten sposób). Co do jakości zdjęć - nie mam uwag, może AF trochę lepszy by się przydał, bo czasem "jeżdżę" od ściany do ściany, ale to w wyjątkowych sytuacjach. Ma też w sumie niezłe "macro" 1:2,3 to już jest coś....
Osobiście bardzo polecam ...

kilka zdjęć:

to największy problem tego obiektywu - jest szeroki i po wyciągnięciu zooma ponad F50 przy błysku wbudowanej lampy na dole zdjęcia powstaje cień...przy lampie dodatkowej nic takiego nie nastepuje.

z założonym polarkiem kołowym Hoya..

szeroki kat bez polarka:

maksymalne makro:

trochę ruszone, ale podłe światło było

A tak wygląda po cropie:

jakby ktoś chciał coś więcej - odpowiem...

PS. Konopia - o zdjęciach pamiętam (pozdrowienia od Augusta :mrgreen: )

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
daro napisał/a:
jakby ktoś chciał coś więcej - odpowiem...
Masz jakieś zdjęcia pod słońce?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
mariusz m., z tą ostatnią sztuką to są niezłe jaja: jak miałem ich kilka to telefony się urywały, w pół dnia poszła cała partia... oprócz tej ostatniej. Jak rzuciłem hasło, że jest ostatnia to wszyscy wyszli z założenia, że już pewnie sprzedana i jest po zawodach no i każdy sobie odpuścił. Tym sposobem jedna sztuka leży u mnie na półce, nie nękana przez nikogo... wszyscy czekają na nową dostawę. Niezły numer!

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
daro napisał/a:
PS. Konopia - o zdjęciach pamiętam (pozdrowienia od Augusta)

dzięki,

właśnie się zastanawiałem czy nie napisać do Ciebie na PW żebyś napisał coś tutaj o tej sigmie, a tu proszę sam wypatrzyłeś ten temat :mrgreen:

sama sigma wygląda kusząco
w internecie można ją już mieć za £219.99, tyle że ta legendarna jakość sigm, podobno trzeba przebierać w egzemplarzach by znaleźć ten dobry, a może natrafiałem tylko na opinie tych, którzy trafiali te nie najlepsze...

pozdrówka

Jakość Sigm rzeczywiście jest legendarna... chociaż jako sprzedawca muszę przyznać, że do tej pory miałem dwa zwroty (20/1,8 do Canona i 30/1,4 do Nikona) ze względu na jakość (oba mydliły na pełnej dziurze). Sigmy sprzedaję naprawdę sporo i zauważyłem, że największymi jej wrogami są najczęściej ludzie, którzy nigdy jej nie używali...
Jeśli chodzi o 17-70 to słyszałem same superlatywy, czego zresztą dowodzą różne niezależne testy w sieci (Fotopolis, Optyczne.pl). Ja zamierzam w niedalekiej przyszłości uzbroić się w to szkiełko i jeszcze kilka innych Sigm.

Ale tak naprawdę pytać o nią powinieneś kogoś innego... ja nigdy nie będę obiektywny.

daro  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Masz jakieś zdjęcia pod słońce?

ze zdjęciami pod słońce zalecam rozsądek - strasznie długo potem "ciemność widać :lol: "
Tak na szybko, bo nie chciało mi się w imageshacku grzebać....:

No i jak tu psioczyć na szkiełko co takie ładne fotki robi...

Cześ napisał/a:
No i jak tu psioczyć na szkiełko co takie ładne fotki robi...

nie szkiełko fotki robi...

No tak, ale jak szkiełko do bani to i dobry fotograf nic nie poradzi. Po za tym pisałem, że nie jestem obiektywny!

Cześ napisał/a:
ale jak szkiełko do bani to i dobry fotograf nic nie poradzi

Ale dużo może...

Cześ napisał/a:
Po za tym pisałem, że nie jestem obiektywny!

Z czasem może przejdzie. :-B

Obiektywizm nigdy nie był moją zaletą :-)

Obiektywni są pozbawieni uczuć :idea:
Obiektywny w fotografii może byc tylko rzemieślnikiem :idea:

Chmarski napisał/a:
Obiektywni są pozbawieni uczuć :idea:
Obiektywny w fotografii może byc tylko rzemieślnikiem :idea:
No i to właśnie chciałem usłyszeć!

Cześ napisał/a:
No i to właśnie chciałem usłyszeć!

no i dobrze, bo już mam dość kajania się ;-)

Chmarski, mówiłem Ci już kilka razy, że nie masz powodów. Ale Ty chyba mnie w ogóle nie słuchasz!

Skocz do: