Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008

bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
Dostałem maila z cyfrowe.pl że 31 marca spodziewają się dostawy SMC D FA 100/2.8 WR
cena na dziś 2239 pln

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
espresso napisał/a:
to wszak jeden z najdroższych obiektywów macro na rynku...
Nie przesadzaj, to raczej taniocha. Pomyśl ile kosztuje Zeiss 2/100 macro, to dopiero kosmos jest. :evilsmile:

bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
taki nikoś np. AF-S 105 f/2.8 G IF-ED VR kosztuje 3000pln

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
espresso na tej zmniejszonej rozdzielczości ostrość szkła wygląda super :-) A możesz udostepnić niektóre w pełnej rozdzielczości np. 7777, 7778, 7779?

P.S. Niektóre zdjęcia poruszone ;-)

[ Dodano: 2010-03-25, 16:19 ]
A przy okazji... Ken Rockwell pisze o tym Nikonowym 105/2.8 VR, że: "ostrość oddycha" (?):
Cytat
Focus Breathing

The only gotcha is that the image size changes significantly as you focus in the macro range, which makes it tough to get precise framing. It's enough to drive me crazy trying to get tight macro composition.

Tzn. że w czasie ostrzenia zmienia się wielkość obrazu :roll: Czy Pentax też ma taką wadę (czy może właściwość)?

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
andrusz, ostrzenie ogólnie zmienia "wielkość obrazu", im dalej odsuniesz obiektyw od matrycy tym bardziej to widać.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
darkduch napisał/a:
andrusz, ostrzenie ogólnie zmienia "wielkość obrazu", im dalej odsuniesz obiektyw od matrycy tym bardziej to widać.

A wiesz, że nigdy nie zwróciłem na to uwagi - muszę sprawdzić w domu :roll:

P.S. Czyżby ujawniła sie kolejna "wada" moich szkieł, której byłem nieświadomy, dopóki nie zajrzałem do internetu :evilsmile: :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Przy Twoich szkłach to niekoniecznie będzie przeszkadzało. Ale taki DA 35mm Limited w zakresie makro dość zauważalnie zwiększa ogniskową i pogarsza światło.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
dsk napisał/a:
Ale taki DA 35mm Limited w zakresie makro dość zauważalnie zwiększa ogniskową i pogarsza światło

Pogarsza światło? No teraz to mnie mocno zdziwiłeś, aż chyba w weekend 100/3.5 przetestuję.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Bruinen, każde szkło macro tak ma.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ano, nawet :evilsmile: Micro Nikkor 105mm VR :-P

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
espresso napisał/a:
i jest tylko 500 zł droższy.

Lubię takie rzeczy czytać. Dla kogoś tylko to 25 zyla, dla kogoś tylko to 500 zł, dla kogoś 5000 zł. to tylko. Nic z tego nie wynika. Równie dobrze mogę napisać, że po co kupować d300s za 5000 tys., jeśli wystarczy dołozyc tylko maluśkie 2600 zł. i cieszyć się d700. :-P

I druga rzecz - jeśli już mamy być precyzyjni to różnica cenowa między wspomnianym szkłem macro Nikona a nowym macro Pentaxa to prawie 1000 zł. W rzeczonym cyfrowe.pl Nikon kosztuje 3159 zł., a nowość Pentaxa 2239 zł. Czyli szkło Nikona jest o 1/3 droższe od szkła Pentaxa. I podkreslam, że 100/2.8 WR to nowość, więc za jakiś czas cena najprawdopodobniej trochę spadnie i się ustabilizuje. Takie 60-250 jeszcze jesienią zeszłego roku kosztowało średnio 5600, teraz już poniżej 5000.

espresso napisał/a:
- czerwona uszczelka, urokliwa, maturalną podwiązkę przypomina

Idzie wiosna. :mrgreen:
:-B

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
espresso, zaraz tam wtopa. U Pentaxa to się nazywa tradycja. Już w pierwszej wersji DFA projektanci zrezygnowali z limitera. Widać wsłuchali się w głosy użytkowników FA. Dowiedzieli się, że dwa przełączniki (limiter i clamp) to o jeden za dużo i zrezygnowali z jednego. :roll:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
espresso napisał/a:
Benek napisał/a:
jeśli
właśnie. Jeśli nie musisz kupować w cyfrowe pl, to macro nikosiowe kupisz (nowe) znacznie taniej, a 100WR póki co to jeszcze nie.

No właśnie.
1. Póki co -
2. Nie musisz kupować w cyfrowe.pl

Może za jakiś czas w innym sklepie to szkło będzie tańsze niż TERAZ w CYFROWE.PL.
:->

midocad  Dołączył: 03 Mar 2008
Właśnie przymierzam się do zakupu obiektywu makro
brałem 100 WR pod uwagę głównie ze względu na rozmiar filtra

Espresso czy po kolejnych dwóch tygodniach użytkowania
nadal podtrzymujesz, że tamron 90 jest lepszy?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Dołączę sie do pytania.
P.S. Wiertarki Celma są jednymi z lepszych dostępnych na rynku. :-)

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
też dołączę się do pytania - espresso, możesz ewentualnie porównać go z sigmą 105/2,8 :?:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
i z Pentaxam FA 100mm f/3.5
:-P

a co :evilsmile:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
midocad napisał/a:
Właśnie przymierzam się do zakupu obiektywu makro
brałem 100 WR pod uwagę głównie ze względu na rozmiar filtra

Espresso czy po kolejnych dwóch tygodniach użytkowania
nadal podtrzymujesz, że tamron 90 jest lepszy?
a_czacha napisał/a:
Dołączę sie do pytania.

To tak na marginesie - POP Photo zrobiło test D FA100 WR. Wg nich bije jakościowo Canona 100 Macro.
http://www.popphoto.com/r...mm-f28-wr-macro
Ogólnie - bardzo wysoka ocena.
Zresztą dokonali całkiem niedawno testu DA35Ltd, który również wypadł świetnie...
;-)

midocad  Dołączył: 03 Mar 2008
Espresso dzieki

nigdy w żadnym obiektywie nie miałem limitera
nie jestem w stanie ocenić jego przydatności.

do portretu mam FA 77 zastanawiam się czy różnica w ogniskowych
z D FA 100 WR nie jest zbyt mała aby nosić oba szkła.

Skocz do: