Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Reinstalacja systemu - co zabezpieczyć?
Dawno już nie reinstalowałem domowego peceta a wyszło mi na to, że w końcu trzeba na nim postawić 7ke. Stąd pytanie, o czym zwykle zapominacie, co kopiujecie, jakie ustawienia zabezpieczacie podczas reinstalacji systemu.
Nie musi być od postaw ;-) ja się na tym znam, ale przez to że pracuje ze sprzętem na co dzień to do domowego mam dość narzędziowe podejście i boję się że mogę o czymś istotnym zapomnieć

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
wszystko co potrzebne - więc konta z outlooka , nr gg ( razem z historią - w Documents and.. /user/Gadu Gadu) i dla pewności programik GGreader w użyciu, hasła do stron ( ściągam wszystkie przy pomocy programiku Passtool", zakładki z firefoxa, dane ftpów z Total Commandera, zapisuje wielkość systemowej czcionki (zmieniam ją) i systemowe kolory,sprawdzam "moje dokumenty" czy przez przypadek nic tam nie władowałem, do tego ulubione stacje radiowe w Aimpie i to chyba wsio

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
A i tak na końcu się okaże, że żona miała jakieś zdjęcia w jakimś katalogu, o którym mi nie powiedziała, bo myślała, że wiem, i potem trzeba mielić dysk odzyskiwaczem. :mrgreen:

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Ja bym sobie wczesniej posciagal troche sterownikow z neta, bo 7 swoje zainstaluje. Np do karty graficznej - mimo wszystko ufam bardziej tym sciagnietym ze strony nvidii.

mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
Mam Sony vaio - po zainstalowaniu x7 "zabrakło" programu do obsługi blue ray'a. Na stronie supportu instalki nie ma, bo mój model nie kwalifikował się wg Sony do takiego upgreadu. :evil:

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Ja zawsze co robię po instalacji to przeniesienie Moich Dokumentów na inną partycję, pod W7 mam już z tym problem bo połowa danych siedzi na osobnej ale kilka programów korzysta z dysku C:
Najlepiej to skopiuj sobie gdzieś całą partycję i w razie wpadki masz dane do odzysku :D.

Berrt  Dołączył: 20 Cze 2009
Najlepiej jest zrobić "obraz" dysku odpalając kompa z płytki Hirens boot cd i za pomocą Acronis True image server stworzyć w/w obraz. W razie jak okaże się że czegoś zapomnieliśmy, zciągamy acronis true image home i za jego pomocą montujemy obraz i wyciągamy co potrzeba.

PiotrR napisał/a:
A i tak na końcu się okaże, że żona miała jakieś zdjęcia w jakimś katalogu, o którym mi nie powiedziała, bo myślała, że wiem, i potem trzeba mielić dysk odzyskiwaczem. :mrgreen:

no właśnie tego się boje, foldery z danymi mam generalnie przekierowane na inne partycje więc tutaj nie przewiduje problemu, jeszcze przypomniałem sobie o grach które coraz więcej zapisują nie w swoich folderach tylko w Documents & Settings, więc pewnie dla wygody wykopie na jakiś dysk cały profil użytkownika, hasła do stronek to była ciekawa uwaga nie wiem czy nie które w ogóle pamiętam :-?

średnio mi się chce trzymać obrazu systemu nie wiadomo ile czasu, jak łączna pojemność dysków zbliża się do 2TB to ciężko się później szuka co gdzie leży i po co :)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ja nie robię nigdy formatu, tylko nadgrywam nową instalację (można prewencyjnie skasować katalog WINDOWS), nowy profil robi się obok starego, potem wystarczy skopiować odpowiednie dane

zysk - nie trzeba przenosić danych na drugi dysk

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja tak rzadko reinstaluje, że zbiega się to u mnie z kupnem nowego dysku. Stawiam na nim instalacje a potem ściągam co potrzeba ze starego dysku. Jak o czymś mi sie przypomni, to zawsze to zostało na starym dysku.

Stary dysk ląduje w kieszeni zewnętrznej by za jakiś, blizej nieokreślony czas, zacząć służyć jako dysk backupowy na dane.

Dysk masz jeden w komputerze czy więcej? Chodzi mi o fizyczne dyski. Wiele wydajnościowo pomaga przeniesienie pliku wymiany na dysk fizyczny inny niż ten na którym jest system, w PSie również pomaga ustawienie katalogów TEMP na różne fizycznie dyski.

1TB Seagate i 640GB Samsung, w ostateczności jeszcze jeden 320GB Samsung ale nie chce mi się go zapinać na stałe i tylko zrzucam na niego dane, ja serio wiem jak windowsa postawić ;-) tylko tak mi się tego nie chciało robić że obecny system mam ze ~3 lata i trochę procedura backupowania ustawień mi zwietrzała

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Od czasu jak używam Acronis TrueImage nigdy nie przeinstalowywałem systemu.Co jakiś czas robię backup po wcześniejszym wyczyszczeniu kompa.W W7 jest już opcja obrazowania partycji,ale nie wierzę wersji z Redmond ;-)
Ważne dokumenty zawsze zapisuję na kartę pamięci,a zdjęcia trzymam na kartach.Po prostu jak zapełnię SD-eka kupuję kolejne 4 czy 8 GB i jadę dalej.Czasami utracone fotki są więcej warte niż karta za 30-40 zł

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
andybond napisał/a:

Ważne dokumenty zawsze zapisuję na kartę pamięci,a zdjęcia trzymam na kartach.Po prostu jak zapełnię SD-eka kupuję kolejne 4 czy 8 GB i jadę dalej.Czasami utracone fotki są więcej warte niż karta za 30-40 zł

:shock:
Znaczy rozumiem że robisz tylko w jpg, nie obrabiasz wogóle zdjęć, nie katalogujesz w żaden sposób ? Po prostu są na karcie tak jak je zapisało ?
Jak ty ogarniasz taką kolekcje bo o aspekcie ekonomicznym nie wspomne :-)

Chyba koledze chodziło o to że rawy trzyma na karcie ale na kompie również ma zdjęcia i tam je obrabia, jak potrzeba to sięga do karty z danego okresu i zgrywa potrzebne fotki.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
k33l napisał/a:
Chyba koledze chodziło o to że rawy trzyma na karcie ale na kompie również ma zdjęcia i tam je obrabia, jak potrzeba to sięga do karty z danego okresu i zgrywa potrzebne fotki.

k33l, :-B za czytanie między wierszami :-D Dokładnie tak no_name, Przecież wiadomo,że nie każdy raw jest godzien archiwizacji.Te najbardziej dla mnie wartościowe właśnie zostawiam na kartach.Zacząłem ten proceder jak naprawdę kupa fajnych makrofotografii "zaginęła" w akcji gdy były na karcie.Po każdej "sesji" przeglądam kartę i oddzielam ziarno od plew i uwierz mi,że od grudnia nie mam zapełnionej 4GB.Nie ukrywam również,że wiele zdjęć robię w JPEG.

no_name napisał/a:
bo o aspekcie ekonomicznym nie wspomne :-)

Transcend 4GB class6 42zł:160DNG=0,26 zł za bezpieczeństwo zdjęcia jestem w stanie udźwignąć :lol:

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Ja przy zmianie na W7 najpierw zainstalowałem go na Starą Vistę w ramach upgrade, a potem, zainstalowałem system na czysto, świeżą wersję 7 64 bit + sterowniki i programiki wszystko od nowa / wcześniej była 32 i dużo lepiej się pracuje, komp i fotoszop też, uruchamia się jak rakieta bez porównania z XP czy Vistą.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
A ja sobie zawsze kopiuję cały folder Roaming [C:\Users\Artur\AppData\Roaming] i od razu mam kopię mojej poczty, wszystkiego co pamięta GG, FF, Filezilla itp...
A dodatkowo skopiuję sobie to co mam a pulpicie. A reszta plików na innej partycji a najważniejsze mają jeszcze backupa na drugim dysku...

Skocz do: