k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Dobrze myślisz, jak widzisz pracy jest od groma i sam będziesz po niej wiedział ile krzyknąć za nią. Poszukaj w internecie o składaniu panoram ale opisy bardziej techniczne, kiedyś czytałem jeden tutorial z obliczeniami co do przesunięcia o stopnie na statywie, jak to obliczyć oraz późniejsza obróbka.
Przy panoramie 10x10 chyba bym się pociął serkiem topionym jak miałbym to robić :D

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006

Henry  Dołączył: 12 Sty 2010
piotrek0001 napisał/a:
Właśnie wyliczyłem... delikatnie mówiąc duża ilość roboty

Zapomniałem o jednym - żeby to złożyć musisz mieć zakładki - czyli przynajmniej o 20% więcej zdjęć - czyli zamiast 10 w linii musisz zrobić 12.

Dobrze kombinujesz - dłuższa ogniskowa, dobry statyw z możliwością przesuwania głowicy tylko w poziomie (żeby nie odblokowywać wszystkiego), do tego dobra podziałka kątowa i jazda... jeden rządek, opuszczasz o jeden poziom i następny...

Ustal dobry kompromis - jak zrobisz trochę mniej zdjęć i potem zamaskujesz brak szczegółów czymś imitującym ziarno, to mało kto się na tym pozna że zdjęcie jest mniej ostre. To głowologia jak to mawiała jedna z bohaterek opowiadań Pratchetta ;-)

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Może się przydać TAKA głowica ;) Gdybym ja dostał takie zlecenie to w cenie usługi byłaby zawarta... ;P

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
.... W mordę..
Powiem zleceniodawcy aby kupił 3 zdjęcia wyjdzie taaaaaniej. ;)

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Ja panoramy wykonywałem nawet z ręki, natomiast głowica to duuuuuuuuuuuże ułatwienie (przede wszystkim dla softu, ale i dla Ciebie - łatwiej utrzymać zakładki i nie trzeba będzie "zmyślać" kawałka który akurat za mało na siebie naszedł. Co do obiektywu to w większości poradników polecają raczej szeroki kąt - potrzeba mniej ujęć (zresztą zakładki mogą być wtedy większe - łatwiej poskładać i wyrównać ekspozycję/likwidować winietę itp) Co do softu to http://hugin.sourceforge.net/ wystarczy (mamy tu nawet o nim wątek i odnośniki do innych stron: http://pentax.org.pl/view...ighlight=hugin)
Od razu zaznaczam że dla wygody warto mieć więcej niż mniej ramu i mocniejszy procek (choć na moich 2,2GHz i 1GB też się da: klik1 klik2 klik3 klik4 klik5 - wszystko z kita...)

Ja bym zrobił tak: znalazł jakiś spory plakat który miałby zadowalająca jakość i dowiedział się jakie jest dpi, następnie przeliczył rozmiar tapety na piksele przy danym dpi. Z tego dowiaduję się ile ujęć w pionie i poziomie (pamiętaj że bokami często są spore "obcinki") następnie znajduję interesujący mnie widoczek, szacuję jaki kąt on zajmuje, dzielę przez ilość klatek i wiem jaki kąt obiektywu przyjąć (oczywiście o 20-30% większy... zakładki)

Montuję statyw, robię 2-3 serie (np +/- 1EV w razie dużych kontrastów) ładuję do programu i modlę się żeby się nie wysypał (w międzyczasie idę na kawę/space/do spania - zależnie od mocy obliczeniowej i ilości ujęć)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A jakby wziąć LFa i zainwestować w skanowanie bębnowe?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
pyciar napisał/a:
a bym zrobił tak: znalazł jakiś spory plakat który miałby zadowalająca jakość i dowiedział się jakie jest dpi, następnie przeliczył rozmiar tapety na piksele przy danym dpi. Z tego dowiaduję się ile ujęć w pionie i poziomie (pamiętaj że bokami często są spore "obcinki")

;-) Z tym przeliczaniem to za dokładnie. Nawet dwukrotna interpolacja bikubiczna nie wpłynie na wzrokowy odbiór dzieła. Spokojnie można zejść na połowę pikseli przy założonym dpi plakaty (czy innej tapety wzorcowej) a potem dopiero przepakować to dwa razy gęściej. Nie będzie potrzeba tak potężnych mocy obliczeniowych komputera przy składaniu. Chociaż mój z parametrami j.w. Hugin poradził sobie bez problemu z 8x10mpx.

[ Dodano: 2010-04-30, 08:26 ]
pyciar - to wszystko "z ręki"? Ładne, tylko jakbyś "przypuścił" trochę z dołu - szkoda ludzi.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
w góry nie brałem statywu (2 aparaty, 3 szkła, mineralna, żarcie, kurtka - kto by to uniósł?) robiłem pionowe kadry bo kit to nie fisiaj a potrzebowałem możliwie jak najwięcej góry i dołu (nie pomyślałem że tak ludzi pociacham). teraz zrobił bym 2 serie - do horyzontu i powyżej. na moich fotach widać bliki (brak osłony przeciwsłonecznej) winiety (kit) przekolorowania (WB na auto :-P )

Hej wam mam odpowiedź w sprawie pracy jako foto w jednej z agencji reklamowych
pracodawca nappisał mi takie coś :

Proszę o cennik

pojedyncze fotki
fotki w skali co 10 osobno u klienta osobno jeżeli klient miałby dowieźć produkty do nas (jeżeli to różnica)
fotki robione masowo, np zamówienie na 50-100-150 sztuk

Proszę mi napisać jaki byłby koszt jakbym chciał wykupić zdjęcie albo licencje na używanie w zakresie mojej agencji zdjęcia od Pana

czy możecie mi doradzić zrobić jakieś widełki ile mogę wziaźć ??
wiem wiem ze juz o to pytałem ale teraz mam bardziej szczegółowe zapytania
bardzo proszę o odpowiedź chce mu wysłać odpowedź tak do godziny 11

[ Dodano: 2010-06-02, 09:01 ]
fotki w skali co 10 osobno u klienta osobno jeżeli klient miałby dowieźć produkty do nas (jeżeli to różnica)

tego nie rozumiem dokładnie
chodzi o serie zdjęć do 10 fotek potem znowu inna seria do 10 fotek ??
i tu chopdzi u klienta czyli w jakieś firmie itd.
a produkty dowieść czyli coś do sfocenia tak ?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Chyba tu chodzi o np foty jakichś produktów czy coś w tym stylu - kilka zdjęć każdego przedmiotu w różnej rozdzielczości (skala co 10pixeli?) ale głowy nie dam.

piotrecius napisał/a:
ale głowy nie dam.

ja też nie wiem ...

pojedyncze fotki
-----dał bym 100 zł ???
* fotki w skali co 10 osobno u klienta osobno jeżeli klient miałby dowieźć produkty do nas (jeżeli to różnica)
czyli jakaś sesje np zdjecia firmy ??
----dał bym 200 zł od godziny + następna godzina + 100 zł ??
* fotki robione masowo, np zamówienie na 50-100-150 sztuk
----- tutaj brać od zdjęcia czy od czasu ??
---- dał bym 300 zł od godziny + każda następna godzina 100 zł ??
czy może 10 zł / 20 zł zdjęcie ??

[ Dodano: 2010-06-02, 10:43 ]
Proszę mi napisać jaki byłby koszt jakbym chciał wykupić zdjęcie albo licencje na używanie w zakresie mojej agencji zdjęcia z Pana galerii

-------licencja... nie wiem 500 zł od zdjęcia ( za mało ?? za dużo ??) jeśli było by ok to potem... licencja czasowa czy jak ?? jestem w tym zielony....

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
piotrek0001 napisał/a:
pojedyncze fotki
-----dał bym 100 zł ???

piotrek0001 napisał/a:
dał bym 200 zł od godziny + następna godzina + 100 zł ??

piotrek0001 napisał/a:
50-100-150 sztuk
----- tutaj brać od zdjęcia czy od czasu ??
---- dał bym 300 zł od godziny + każda następna godzina 100 zł ??

piotrek0001 napisał/a:
-licencja... nie wiem 500 zł od zdjęcia

LOL

wielkie LOL

opiszon napisał/a:
wielkie LOL

może zamiast lolować coś sensownego byś napisał .

opiszon napisał/a:
http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php

tak , już tam jestem ale nie wiem jak odnieść tamtejsze stawki do moich bo nie znam za bardzo szczegółów

podzielić przez 10 i będzie git :-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
co Ty tam będziesz w ogóle za foty robił?
ile sprzętu swojego, ile firmowego?
ile czasu poświęcasz na rozstawienie sprzętu?
ile czasu na dojazd i jaki koszt?

czy wy (Ty i szef) w ogóle wiecie czym się będziesz zajmował? czy liznąłeś chociaż kiedykolwiek kwestie kosztorysowania? a liczyć umiesz?...

sorry, ale smutne jest po prostu wrzucanie tego typu kwestii w internet w takiej formie...

a cennik zpaf-owy też możecie już odstawić na półkę... z tego, co zrozumiałem, to jest fotografia produktowa, w pewnym sensie "stockowa", to żaden artyzm, to produkt i jak produkt należy taką fotografię traktować... od koncepcji, przez prototyp, wdrożenie produkcji, produkcję, marketing aż po sprzedaż i obsługę reklamacyjną...

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
piotrek0001 napisał/a:
czy możecie mi doradzić zrobić jakieś widełki ile mogę wziaźć ??

Co prawda już po 11:00pm, ale jak dostaniesz 5zł za jeden packshot obiektu do 20x20cm to będzie dobre wynagrodzenie.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Nie podbijaj za bardzo ceny, bo będzie tak, jak u mnie, kiedy za zdjęcia stołu-podajnika rolkowego (prototyp) zażyczyłem sobie określoną kwotę - według mnie uczciwą (dojazd, rozstawienie oświetlenia na hali produkcyjnej, fotografowanie, kable itp). Jak przyszło do uzgadniania warunków, to facet powiedział, że jego syn, co ma Zenita i robi TAAAKIE zdjęcia, zrobi mu to za 10% mojej kwoty. A proszę bardzo, niech robi.

Skocz do: