piotr.tr  Dołączył: 24 Paź 2006
Sigma 18-200 3,5 - 6,3
Witam,
Zakupiłem Sigmę 18-200 3,5-6,3, ale moja kasetka pokazuje ze na długim końcu najniższa przysłona to nie 6,3 ale 6,7...
Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić czym jest to spowodowane i czy takiego obiektywu nie należało by oddać do serwisu...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie przejmuj sie. To znikoma roznica, nie do zauwazenia na zdjeciach. Zreszta najprawdopodobniej nie ma na nie wplywu ;-)

Mi np. MZ5n pokazuje 1,7 zamiast 1,8 w 31/1.8 i jakos z tym żyje ;-)

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Nie musisz sie przejmowac - to kwestia firmware aparatu -on nie zna sie na Sigmach - ma wbite tylko wybiorczo informacje o obiektywach. Moze gdy pojawi sie kolejny firmware, korpus bedzie poprawnie rozpoznawal ten obiektyw - na razie jest to dla niego jakas wersja obiektywu Pentax'a - stad roznice ze zlej identyfikacji, bo to Sigma.

BTW, opisz wrazenia i roznice pomiedzy kitem a ta Sigma. Jak ja oceniasz w praktyce?

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
alkos napisał/a:
Mi np. MZ5n pokazuje 1,7 zamiast 1,8 w 31/1.8 i jakos z tym żyje

buhahah :) dobre usmialem sie, ja bym chyba tez to jakos zdzierzyl :)

woxy  Dołączył: 23 Lut 2009
A ja dzisiaj nabyłem Sigmę 18-200 i także zauważyłem 6.7 na długim końcu.
Początkowo myślałem, że to GX10 nie odczytuje dobrze, ale moje K20D także tak czytał.

Delikatny (2mm) powrót ogniskowej z max wysunięcia i już jest 6.3.
Ba, nawet przez moment zamiast 6.7 to 7.1 mi się pokazało.

Także mam wrażenie że to nie o firmware chodzi, mój obiektyw jest używany, stąd przypuszczam iż to kwestia "wyrobienia" obiektywu.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
woxy, W nagrodę otrzymujesz tytuł Naczelnego Archeologa Forum :mrgreen:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Ha! A ja bym mu przyznał nagrodę za "prawdopodobne" poprawne użycie wyszukiwarki forumowej!

Skocz do: