dudi  Dołączył: 26 Mar 2009
fajnie bedzie jesli wzorki beda wymienne tak jak w tych pamietnych laserach.
Moze znajde ten wzorek z panienka, to dopiero bedzie reklama dla niszowego systemu.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Kiedyś na forum bron.iweb był taki koleś, który stworzył regulator napięcia do wiatrówek z kartuszem zasobnikowym powietrza. Próbował, testował i...

...udało mu się ;-) Sprzedawał swój pomysł userom forum, wszystko działało nawet dosyć dobrze, więc temat wspomagania AFu jest całkiem OK!
Gratuluję pomysłu! 8-)

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
na ledach o wysokiej jasności udało mi sie złapać ostrość na 3,5m dalej nie da rady, chyba że zwiększymy ilość diod :-/

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
ledy wysokiej jasności najlepsze rezultaty dają z kolimatorami, inaczej sporo światła się rozprasza

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Dołożyłem na próbę drugą diodę - jest pewna poprawa na odległości z której aparat łapie ostrość, ciężko mi to dobrze zmierzyć ale w całkowitej ciemności na kontrastowym obiekcie złapał z ok. 3m. Im bliżej tym szybciej i lepiej. Układ teraz wygląda tak:

Jak dotychczas moim zdaniem wychodzi na to że bez przeróbki części święcącej (większe skupienie światła, rzucanie wzorka) ciężko będzie nadgonić osiągi wspomagania AF z lamp. Za to jeśli ktoś potrzebuje taniego wspomagania AF na niedużą odległość takie coś może dać radę.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Może kupić jakąś uszkodzoną lampę (albo z mało popularnego systemu, tylko jaki to?) i z niej wyciągnąć diodę? Albo wręcz użyć obudowy tej lampy? Załatwiona była by kwestia estetyki i zasilania, a po odpowiedniej kastracji wnętrza masa nie była by taka duża jak normalnej lampy.

A co powiecie na cos takiego http://www.foto-tip.pl/sk...ax_-p-1665.html ?? Nie chodzi o lampe jako zrodlo swiatla ale samo wspomaganie AF. Dosc male to ustrojstwo, niska cena, ciekawe jak w rzeczywistosci pomaga doostrzac? Mial moze ktos to cudo w rekach lub widzial na wlasne oczy?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Nie wiem jak to jest w lampach z P-TTL ale w tych starszych TTL z dodatkowym wspomaganiem AF był przełącznik który uruchamiał jedynie funkcję wspomagania AF, a lampa nie błyskała. Jeśli pentaksowe błyskotki P-TTL też mają taki przełącznik to wydaje mi się, że wspomniany Tumax nie sprawdzi się - bo nie będzie możliwości wyłączenia błyskania.

[ Dodano: 2010-04-29, 04:12 ]
W sumie przyszło mi na myśl, że można spróbować podłączyć do cyfrowego korpusu PTTL jakąś starą lampkę Pentaksa TTL ze wspomaganiem (AF240FT da się na ebayu upolować za ~20zł :evilsmile: ) i zobaczyć czy samo wspomaganie działa. Sam tego nie sprawdzę, bo nie mam cyfry.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Mój stary wysłużony Sony V1 rzuca wiązkę laserową o takim wyglądzie:

nie zadrzyło się, by na kilku metrach nawet nie trafił z ostrością - nawet w całkowitej ciemności [tu kadrowanie w podczerwieni z wbudowaną lampą IR się mocno przydaje]

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
piotrecius napisał/a:
można spróbować podłączyć do cyfrowego korpusu PTTL jakąś starą lampkę Pentaksa TTL ze wspomaganiem
AF330FTZ z K200 -wspomaganie działa.

Dada, jeśli założysz lampę i włączysz samo wspomaganie to czy aparat nie reaguje tak jakby lampa była podniesiona, tzn. najkrótszy czas to 1/160s?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie sprawdzałem specjalnie, ale wydaje mi się, że tak reaguje.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pewnie tak reaguje, ale gdybyś miał mnóstwo światła to zbędne by było wspomaganie AF wyświetlanym wzorkiem.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dudi napisał/a:
jeśli założysz lampę i włączysz samo wspomaganie to czy aparat nie reaguje tak jakby lampa była podniesiona, tzn. najkrótszy czas to 1/160s?

nie. Wszystko działa normalnie tylko jest wspomaganie AF - polecam wątek od początku ;-)
http://pentax.org.pl/view...ghlight=#629265
http://pentax.org.pl/view...ghlight=#629186

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
anugal napisał/a:
Po naciśnięciu spustu do połowy pojawia się napięcie około 3,5V na pinie "digital" - sygnał ten można wykorzystać do włączenia wspomagania. Po naciśnięciu spustu do końca pin "trigger" jest zwierany do masy- to można wykorzystać do gaszenia naszego wspomagacza.

Obrazek

Właśnie tak mi przyszedł pomysł, tylko hm. Trzebaby było zewrzeć Digital z masą. Czy to będzie bezpieczne?

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
barto125 napisał/a:
Trzebaby było zewrzeć Digital z masą.
Czy to będzie bezpieczne?

Nie wiem czy to jest bezpieczne.
Co więcej, nie sądzę by było konieczne.

Raczej chodzi o wykorzystanie obu sygnałów (digital, trigger) do sterowania lampką, niż ich zwieranie (ze sobą lub masą).

M.

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
no właśnie z tego co wyczytałem to trigger jedynie pełni rolę masy po naciśnięciu spustu

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
piotrecius napisał/a:
Nie wiem jak to jest w lampach z P-TTL ale w tych starszych TTL z dodatkowym wspomaganiem AF był przełącznik który uruchamiał jedynie funkcję wspomagania AF, a lampa nie błyskała. Jeśli pentaksowe błyskotki P-TTL też mają taki przełącznik to wydaje mi się, że wspomniany Tumax nie sprawdzi się - bo nie będzie możliwości wyłączenia błyskania.

[ Dodano: 2010-04-29, 04:12 ]
W sumie przyszło mi na myśl, że można spróbować podłączyć do cyfrowego korpusu PTTL jakąś starą lampkę Pentaksa TTL ze wspomaganiem (AF240FT da się na ebayu upolować za ~20zł :evilsmile: ) i zobaczyć czy samo wspomaganie działa. Sam tego nie sprawdzę, bo nie mam cyfry.

ze starą cobrą ttl działa tylko trzeba by od niej palnik odłączyć bo jest dość silna

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Marooned napisał/a:
Mój stary wysłużony Sony V1 rzuca wiązkę laserową o takim wyglądzie:..nie zadrzyło się, by na kilku metrach nawet nie trafił z ostrością - nawet w całkowitej ciemności

ale to jest dość typowe zachowanie dla sprawnego kompakta ;-)

wzorek wyświetla też 540stka pentaxa i pewnie inne też i ma możliwość pracy w trybie asysty AF bez błysku, większy problem jest z tym, że np moja łajza (K200D) bardzo rzadko w ogóle prosi o pomoc lampę, jak bym cokolwiek budował to myślałbym raczej o switchu on/off

Skocz do: