darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
opiszon, albo przestawić (jak się da)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
darkduch, no w AFach się nie da, bo podają ogniskową ;-)
chyba żeby któryś styk sprytnie zakleić

jedrus68 napisał/a:
Też zastanawiam się, czy nie jest to jakieś rozwiązanie jeżeli obiektyw z HSM mogę ustawić w tryb MF, to powinien zostać potraktowany jako zwykłe szkło z poz.A i normalnie zadziałać? Jeżeli tak by było, to mogłaby to być najbardziej uniwersalna opcja chyba.

hmm, i nawet Assisted Focus powinien być - choć pełny AF to nie będzie

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
jedrus68, jego cena jest w tym porównaniu dla mnie zaletą a nie wadą. Nie dość, że robi za TC to dodatkowo dodaje AF. Tyle, że ja mam prawie same manuale. Zależy co kto potrzebuje.
Kurczę, miałem jeszcze do niedawna *50-135/2.8 ale nie przyszło mi do głowy sprawdzić ją z tym konwerterem.

jedrus68 napisał/a:
opiszon, co Ty masz za wynalazek :?: ;-)

Vivitar 2x auto focus teleconverter Japan multicoated 4-element P/AF

nic więcej na nim nie napisano

jedrus68 napisał/a:
i czy na pewno ostrzy z Twoją 120-400 :-)

na 100000000000% HSM działa z Sigmą, nie działa zaś z hybrydowym SDM (nie wiem jak z SMC 17-70 i SMC 55 )

jedrus68, ale nie gwarantuję że z Sigmą 50-150 zadziała (może będzie mi dane kiedyś sprawdzić - najbliżej to chyba plwk ma ;-) )

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Drobne 166km.

plwk, no przecież mówię że blisko :-P

silny OT
166km, to prawie tyle ile pociągiem z Poznania do Witnicy (168km, przesiadka w Krzyżu, który jest dokładnie 84km od obu miejscowości - dzięki temu nigdy nie miałem problemów z wypisywaniem biletu w pociągu - niezależnie od konfiguracji pospieszny-osobowy, bądź osobowy-pospieszny, bilet kosztował tyle samo)
/silny OT

Właściwie to też mnie interesuje jak taka para by pracowała, szczególnie na 150mm.

plwk, możemy to jakoś zorganizować - mam np teraz u siebie Michowego Tamrona TC 1.4x (w weekend pewnie zrobię jakieś porównanie), potem może (za zgodą Micha) mógłbym ci podesłać oba TC do wytestowania z rzeczoną Sigmą (w Poznaniu nawet w żadnym sklepie jej nie widziałem)

Do pomyślenia. Na razie obie Sigmy są poza domem (w poniedziałek wysłałem obie do kalibracji) i cicho liczę, że może dziś powrócą, chociaż 24-60 konieczna była jakaś drobna(?) naprawa (po odblokowaniu przy pierwszym zoomowaniu w okolicy 50 coś w środku zawadzało).

Skocz do: