andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Klawiatura
Ostatnimi czasy mój EasyTouch Diablo coraz częściej pisze e zamiast ę i pozostałe litery do których potrzebny jest lewy alt.Pomyślałem więc o wymianie kiborda.Kilka ostatnich lat używałem właśnie klawiatur ET bo przyzwyczaiłem się do klawiszy Copy,Paste i Cut.Pozostałe klawisze moglem również konfigurować pod własne potrzeby wywołując nimi np.aplikacje czy poszczególne foldery.Zanim poproszę was o sugestie powiem że o wynalazkach typu Tracer nie chcę słyszeć.Dlaczego?Jakiś czas temu kupiłem mychę Tracer Exclusive.Po miesiącu wytarł się napis świadczący o ekskluzywności tego modelu :evilsmile: Potem przestała płynnie działać rolka aż w końcu przeprosiłem starego Aforteka i póki co zapomniałem o problemach z myszą.Ogólnie właśnie z A4Tech mam same miłe wspomnienia.Myszki od niepamiętnych czasów mam tej firmy i pomyślałem sobie,że klawiatura może być właśnie ich produkcji.
W necie znalazłem model KX-5MU ze strukturą klawiszy jak w laptopie.Na jakimś forum przeczytałem,że klawisze funkcyjne za pomocą programu można dowolnie konfigurować,tak więc moje ukochane ctrl+c,ctrl+v,ctrl+x przypiszę sobie pod jakieś klawisze.korzystając z lapka córki(jak mi pozwala) doszedłem do wniosku,że pisanie na takiej "krótko-skokowej" klawiaturze jest o wiele wygodniejsze,cichsze i ogólnie bardziej komfortowe.
Jeżeli macie jakichś faworytów sprawdzonych w "praniu" to chętnie poczytam o rywalach mojego póki co Numero uno.Oto i ona

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
andybond napisał/a:
Jeżeli macie jakichś faworytów sprawdzonych w "praniu" to chętnie poczytam o rywalach mojego póki co Numero uno.Oto i ona

mam bezprzewodowego Logitecha Cordless Desktop dokładnie tyle czasu co znam moją żonę (kupione w tym samym tygodniu co poznałem Kasię) - czyli będzie to już prawie 6 lat

myszka z zestawu się rozleciała po 3 latach używania, klawiatury używam bez przeszkód do dzisiaj - przeżyła wielokrotne zalanie piwem/winem/wódką/etc i potem mycie pod bieżącą wodą

tak więc polecam jakiś pancerny model Logitecha z normalnymi (jak za dawnych lat). dużymi klawiszami (łatwiej się pisze - a piszę dużo ;-) ) - wydatek pewnie niewiele większy, ale za to na lata

o. takie cosik, tylko bardziej sterane życiem (myszka już jest w krainie Wiecznego Scrolla
)

opiszon,Logitecha brałem pod uwagę,ale ponadprzeciętną trwałość stawiam dopiero na drugim,może trzecim miejscu.Przede wszystkim właśnie chodzi mi o bonusowe guziczki.Naprawdę czuję wielki dyskomfort siadając za klawiaturą u kogoś i pisząc muszę stosować kombinację wspomnianych guzików :-/ Podobnie nie wyobrażam sobie surfowanie po sieci myszką bez rolki o przycisków przód-tył.Ostatnio na Allegro był fajny Logitech z możliwością programowania dodatkowych kijów ale zanim zdobyłem gotówkę już został sprzedany :evilsmile:

opiszon napisał/a:
przeżyła wielokrotne zalanie piwem/winem/wódką/etc i potem mycie pod bieżącą wodą

No to teraz się nie dziwię niektórym twoim postom skoro w pobliżu stoją wyżej wymienione źródła zalania :lol: :lol:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
andybond, ja za to używam bardzo przewodowego Logitecha - Multimedia Keyboard Elite.

Ma kupę konfigurowalnych guzioli - plus taki bonus, że jak naciśniesz guzik "mode", to wszystkie F1-F12 też mogą odpalać ustawione przez Ciebie żeczy.

Żyje już u mnie chyba 3ci rok, i ma się bardzo dobrze.
Z osobliwości może tylko idea klawiszy zoom (te po lewej koło shifta) mi nigdy nie podeszła :-D .

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010

Logitech UltraX, Logitech Flat UltraX
Posiadam już drugi egzemplarz, pierwszy zalałem dużą ilością płynu i niestety klawisze od 1 do 0 padły, bardzo wytrzymała i wygodna do pisania. Cicha i skok odpowiedni, nie tak mały jak na laptopowej.
Klawiatura pełna bez udziwnień i dodatków, sześć klawiszy multimedialnych, prostota pełną gębą.

andybond napisał/a:
.Przede wszystkim właśnie chodzi mi o bonusowe guziczki.Naprawdę czuję wielki dyskomfort siadając za klawiaturą u kogoś i pisząc muszę stosować kombinację wspomnianych guzików

chodzi ci o CopyPasta :?: ;-)

ctrl-c, ctrl-v i inne kombinacje z controlem, to najszybsze co może być

nie wyobrażam sobie odrywania ręki od wypracowanego układu, żeby dodatkowy guzior wcisnąć

używam tylko podstawowego zestawu klawiszy - te dodatkowe, to nie wiem nawet do czego służą ;-)

razz  Dołączył: 21 Lip 2008
k33l, mam dokładnie identyczną a właściwie 3 sztuki (wszystkie komputery w domu), bardzo sobie chwale są solidne i wygodne. W najstarszej wytarła się tylko farba z tej srebrnej ramki ale to tylko kosmetyczna wada, reszta bez komplikacji od 3 lat :mrgreen:

andybond, jak interesuję cie coś tańszego to mogę polecić kalwiaturkę dell, do wyrwania na allegro za 40zł --> http://allegro.pl/item101...p_n_0dj333.html

Wszystkich tanich wynalazków tylu A4tech, genius, labtec nie polecam - może nie są jakieś awaryjne ale zdecydowanie niewygodne :-/

o, a tak w ogóle to do pracy używam
HP KB-0316

po prostu klawiatura i nic ponadto
ale za to wytrzymała

ale bardziej polecam coś wytrzymałego od Logitecha ;-)

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Re: Klawiatura
andybond napisał/a:
Ostatnimi czasy mój EasyTouch Diablo coraz częściej pisze e zamiast ę i pozostałe litery do których potrzebny jest lewy alt.

To może dlatego, że tu raczej prawy Alt jest potrzebny? :)
Ja używam juz chyba z 10 lat takiej klawiatury MCK-8500 (wersja czarna):
Obrazek
Żaden z napisów na klawiszach nawet się nie starł do dzisiaj ;)

volender, twoja propozycja jest podobna do tej co mi przeszła koło nosa :-/ Jeśli chodzi o przewód to jak najbardziej.tylko przewodowa.Żadnych na baterie,podobnie jak myszy.
k33l, Twój typ całkiem podobny do mojego faworyta,tylko pewnie dwa razy droższy.Naprawdę uważam że A4Tech robi dobry sprzęt.Kumpel ma starą jak świat klawiaturę właśnie tej marki i również widać,że opiera się czasowi.
opiszon napisał/a:

chodzi ci o CopyPasta :?: ;-)

ctrl-c, ctrl-v i inne kombinacje z controlem, to najszybsze co może być

nie wyobrażam sobie odrywania ręki od wypracowanego układu, żeby dodatkowy guzior wcisnąć

No widzisz i to są właśnie nawyki.Word,notes,Filezilla,Firefox,Thunderbird,kalkulator dostępny po naciśnięciu jednego batona to właśnie dla mnie ergonomia i wygoda.Wielu grzebiąc w systemie cyka menu start>akcesoria>itd lub mój komputer>C:\Filmy itd.Ja jakoś od niepamiętnych czasów grzebię tylko przez eksploratora.Podobnie z myszką-ustawioną mam na jeden klik a inni z kolei muszą dwa razy :lol:
To są właśnie pewne nawyki których wcale nie chcę się oduczać.
Sławek_S, Tej twojej to już pewnie dawno nie produkują.Poza tym kwestia wsparcia i sterowników.Pamiętam jak miałem kartę telewizyjną ET.Okazało się że po pewnym czasie sterów nie było i szczęśliwym trafem wynalazłem,że te karty robiła jakaś firma na "K".Dlatego właśnie wolę produkty o ugruntowanej pozycji na rynku.
Poczekam jeszcze tydzień może znów jakiś okazyjny Logitech się pojawi a jak nie to.....
Widziałem również fajnego borda od Geniusa.Mam ich głośniki i powiem że wymiatają niejedne Creative-y czy Logitech-i . Nie żebym bujał w obłokach.Przy kompie są L X-530 a pod TV stoi piękny,wielki woofer w kolorze mahoniu właśnie od zestawu Genius SW-HF 5.1

razz  Dołączył: 21 Lip 2008
opiszon napisał/a:
o, a tak w ogóle to do pracy używam
HP KB-0316

po prostu klawiatura i nic ponadto
ale za to wytrzymała

Potwierdzam, w firmie mamy ich jeszcze trochę, bardzo solidne klawiatury, a jak chcesz solidną na USB to we wcześniejszym poście coś zasugerowałem :-)

Za takiego Flata trzeba 100zł wyłożyć. Ale to jest zakup na lata, klawiaturę mam już 2 lata, wcześniej również dwa ale zalałem. Myszkę mam 5 lat też Logitecha i bardzo sobie chwalę tą firmę, ergonomia stoi na wysokim poziomie. Jeżeli często przesiadujesz przed komputerem to ergonomia pracy jest podstawowym kryterium przy wyborze, kosztem nawet wydajności komputera jak było w moim przypadku :D

razz napisał/a:
Potwierdzam, w firmie mamy ich jeszcze trochę, bardzo solidne klawiatury, a jak chcesz solidną na USB to we wcześniejszym poście coś zasugerowałem :-)

Wpadł mi ten Dell w oko ale zauważ że to "golec" a ja skrótów nie odpuszczę :lol:

Używasz klawiszy F1-F12? Można pod nie podpiąć wybrane przez Ciebie kombinacje dodatkowym oprogramowaniem zmieniającym mapę klawiszy.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
andybond, moja myszka a4techa zawsze dawała radę, ale ostatnio zaszalałem i kupiłem też klawiaturę za ponad 20zł lcd-720 o taką:

wcześniej wiele lat zwykła, z dużym skokiem i jak dotąd jedna bardzo irytująca i przeciwstawiająca się Twojemu problemowi wada. Alt się czasem zacina :-/ , i nie znalazłem jeszcze rozwiązania, zamiast jak w zwykłej plastikowych bolcy, ona ma takie przekaźniki gumowe z bolcem w środku, po zacięciu zdejmuje klawisze i próbuje tym ruszać puki nie pomoże :-/

Tej wyżej nie polecam, kupiłem siostrze i niestety szybko musiałem zmienić, klawisze u mnie były bardzo lekko osadzone i luźne, kiwały się i nie za dobrze się na niej pracowało, a musiałem często coś poprawiać bo siostry komputer nie lubi albo może odwrotnie :D

No i po krzyku.Córcia za kilkudniowe niepalenie wraz z żonką przytargały tego Aforteka :lol:
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.Konstrukcja klawiszy X czyli taka sama jak w laptopie.Nie dołączyli softu do konfiguracji ale ściągnąłem z netu i ustawiłem sobie wszystkie guziki po swojemu.Cienka jak Polsilver i ma gniazda do słuchawek i mikrofonu.Praktycznie wykorzystał port USB mój syn z kolegą.Do USB dopinają Gamepada i lecą w Fifę :) Mam nadzieję,że klawiaturka będzie równie niezawodna jak mycha.
Mimo tego,że nie posłuchałem żadnego z was-serdecznie dziękuję za sugestie.Logitecha po cenie okazyjnej nie mogłem znaleźć :-(

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Z mojego doświadczenia wynika że jeśli nie Logitech albo firmówki HP czy Dell, które prawdopodobnie są właśnie przez Logitecha robione, to polecam BTC, zresztą firma również wykonuje wersje oem dla mniejszych producentów komputerów. Wynalazki typu Media-tech, czy A4Tech (może kiedyś był przyzwoity) odradzam. Podobnie zresztą jak myszy innej niż Logitech to sobie nie wyobrażam, nawet w miarę przyzwoity Genius się nie umywa jeśli chodzi o jakość i wytrzymałość nie wspominając o takim dziadostwie jak Media-Tech (szkoda zaśmiecać środowiska).

Skocz do: