chriss1971  Dołączył: 12 Mar 2010
  Prawie rozbeczałem się jak dziecko
:cry: :cry: :cry:
Witam, tak jak w temacie, ale zapytacie o co chodzi !!!
Chodzi o to, że : kupiłem lampę Pentax AF-360 FGZ, śliczna , cudna, wspaniała. Wyjąłem z futerału, założyłem zewnętrzny dyfuzor i wybrałem się z dzieckiem na spacer . Grające w piłkę dzieci wycelowały przypadkowo we mnie, na szyi aparat z lampą. Finał - nadpęknięty plastik koło styków w lampie. Usiadłem i jak w temacie. Lampą cieszyłem się 20 minut.
Czy szanowni forumowicze mają wiedzę czy można tą/tę część wymienić ???

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
pociągnąć do odpowiedzialności rodziców zamachowca!

;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: Prawie rozbeczałem się jak dziecko
chriss1971 napisał/a:
Czy szanowni forumowicze mają wiedzę czy można tą/tę część wymienić ???

jakimś superglutem nie da się tego skleić? :->

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
chriss1971 napisał/a:
nadpęknięty plastik
Tzn. nadpęknięty i się trzyma, czy pęknięty i stopka odpada ? Może jakieś zdjęcie uszkodzenia pokaż.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
chriss1971 napisał/a:
na szyi aparat z lampą
Dlatego mam pasek nadgarstkowy i aparat ciągle w ręku, a paska do aparatu używam tylko przy zmiane szkieł.
chriss1971 napisał/a:
Finał - nadpęknięty plastik koło styków w lampie. Usiadłem i jak w temacie.
Poszukaj bo ktos pisał o klejeniu. Skąd jestes bo pewnie znajdzie sie jakaś firma klejąca-spawająca plastiki i zabezpieczą to i wzmocnią ewentualnie.

Benek: właśnie próbowałem, ale nic to nie dało, uraz jest, hmmm, sprężysty i klejenie nic tu nie dało.
Dada: nadpęknięty, trzyma się i foty da się robić, z tym że nie zablokuję wajchą bo przez to pęknięcie bolec jest luźny.
JackDeJack: podlaskie

Trzeba mieć pecha, motyla noga :-?

[ Dodano: 2010-04-29, 22:12 ]
qrcze , jak dodać zdjęcie...

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
wrzuć na imageshack.us

[ Dodano: 2010-04-29, 22:25 ]

[ Dodano: 2010-04-29, 22:25 ]
http://img249.imageshack....jpg&via=mupload

podaję tak bo przez IMG nie wchodzi

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
chriss1971, mam jakąś starą lampę Minolty - stopka, powiedział byś złom, lecz poklejona żywicą, wygląda paskudnie (z bliska) ale się trzyma i nic jej nie ma. 360FGZ to droga lampa, może warto spróbować?

rychu: fakt , tania nie jest. Klejenie superglu nic nie pomogło, może dam dla jakiegoś fachowca od klejenia na gorąco , chyba że ktoś z kolegów będzie chciał to to kupić :cry: Zraziłem się do swojej , hmmmm, niefrasobliwości i chyba ją sprzedam ( żeby to tak można było z kobietą zrobić ) ...

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Choć ciężko dokladnie się przyjrzeć, to proponowałbym serwis Apollo. Zadzwoń zapytaj, moze dostaniesz nowy element i lampa bedzie jak nowa.

Ja bym sie nie bawił w klejenie, prowizorka.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
ja bym stawiał na serwis

Dziś dzwonie i na forum dam znać ile to by kosztowało. Może komuś zdarzyć się podobne nieszczęście to będzie info czy można to naprawić.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
chriss1971, wiem że to zabrzmi okrutnie, ale i tak nie jest najgorzej - jakby pękło coś w body (a były takie przypadki na forum że całą gorąca stopka odpadała) miałbyś nieco większy problem na pewno ;-) Stopka do lampy wyjdzie Cię pewnie ok. 150zł.

chriss1971 napisał/a:
trzyma się i foty da się robić

Ja myślę, że to jest najważniejsze. Rozumiem, że pewnie kraje ci się serce, kiedy widzisz tę małą puszeczkę, którą mialeś w rękach 20 minut, już połamaną i sponiewieraną :mrgreen: , ale kurcze to przecież tylko lampa. Ma błyskać kiedy jej każesz i nie odpadać od aparatu. Taka jej rola.

Jeżeli superglut nie pomaga to może jakiś dwuskładnkowy da radę, na bazie żywicy? Ale jeśli koszty naprawy będą niewielkie, to lepiej nic nie smarować klejem bo się tylko sprawę może scharanić do cna. Uszy do góry.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
chriss1971, dzwoń do serwisu, kup stopkę i wymień.

chriss1971
Przejrzalem twoje ogloszenie na giełdzie. Z całym szacunkiem, ale kto kupi uszkodzoną lampę bez polskiej gwarancji za 700 zł., skoro może nóweczkę kupić w polskim sklepie za > 950 zł.? :-P
No ale twoje rybki, twoje akwarium.

Benek Zmieniłem cenę ;)
Meggido W serwisie powiedzieli że koszt stopki 200 zeta, w Fototroniku też podobnie.
Bruinen , Benek fakt, to TYLKO lampa i TYLKO lampa, ale te emocje i po prostu zbieg zdarzeń spowodowały moje rozgoryczenie. Ile to musiało sytuacji się zdarzyć abym znalazł się w tym akurat miejscu-ale dywagacje filozoficzne pozostawię sobie na starość. Trzeba przestać się mazać i brać się do dzieła czyt.naprawy sprzętu co uczynię. (czas oczekiwania na stopkę w Apollo ok. miesiąc).
Szanowni forumowicze. Bardzo dziękuję za wsparcie, dobre rady oraz dziękuję że jesteście. Taaaak, to jak i inne fora jest po to aby sobie pomagać czego doświadczyłem. W związku z powyższym forumowiczom Pentaxa daję 10 % zniżki u siebie jak ktoś będzie chciał odpocząć w okolicy Augustowa. Aby nie robić kryptoreklamy wszelkie zapytania w tej materii na PW.
Pozdrawiam

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
chriss1971, A próbowałeś poszukać w serwisach aukcyjnych jakiejś uszkodzonej? Praktycznie potrzebna ci tylko stopka, reszta może być usmażona. Może dałoby się kupić za parę groszy jakiegoś nieboszczyka

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
chriss1971 napisał/a:
(czas oczekiwania na stopkę w Apollo ok. miesiąc).

A z ciekawości-cenę ci powiedzieli?
Dopiero teraz przeczytałem wątek więc musztarda po obiedzie ale z doświadczenia może na przyszłość mam taka radę odnośnie klejenia "sprężynujących elementów.Przed zapuszczeniem kleju typu kropelka mam pod ręką lutownicę transformatorową.Nakładam klej ,dociskam do siebie elementy klejone,i nie popuszczając docisku przetapiam na końcu plastyk lutownicą.Po kilku godzinach przetopienie przeszlifowuję glancpapierem i kończę z uśmiechem na ustach.

Skocz do: