Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nowe gwiazdki opóźnione
Premierę 16-50/2.8 i 50-135/2.8 przesunięto na lipec / sierpień (?).
Ned B tłumaczy na dpreview, że to nie w związku z zawirowaniami z Hoyą, ale dlatego, ze nie chcą wypuścić bubla. A gdzie leży prawda, to i tak się nie dowiemy.

Na osłodę dwa oficjalne sample ze strony Pentaksa, jeden z krótkiego i jeden z długiego:
http://www.digital.pentax...k10d/ex.html#07

Zakładając, że to są miękkie jpgi :) z kadyszki, to IMHO niegłupio wyglądają.

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Pikne!!!

jakub_chojnowsk  Dołączył: 25 Mar 2007
nei brzydkie te fotki, tlyko strasznie dlugo sie laduja :evilsmile:

starymada  Dołączył: 09 Lis 2006
Zgoda, wygladaja calkiem sympatycznie.
Szkoda tylko, ze najprawdopodobniej nie bedzie mozna sie o tym przekonac w trakcie wakacji ...
:-(

dialer  Dołączył: 03 Maj 2006
16-50/2.8 ok ale 50-135 mocno wyostrzone
Więc tak naprawdę to niewiele można powiedzieć :-/

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dialer napisał/a:
ale 50-135 mocno wyostrzone
contrast - hard, sharpness - hard, rzeczywiście.

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
mydlane jotpegi z kadydyszki powiadacie... kurde jakos w C tez mam mydlane w stosunku do deesa - a to mydlo z k10 jakos wcale na moje oko nie wieksze...
ale szkielko ladniutkie, moze sie na tokine skusze ;) byleby wyszla w koncu

dialer, yyy nie zwrocilem uwagi, albo raczej nei wiedzialem jak sprawdzic, ale zeby nie wyostrzane takie bylo to piekna sprawa... A ja myslalem ze takie naturalnie wyszly

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Na oficjalnej stronie Pentaxa tez jest juz info, pisza cos o poczatku Lipca, czyli realnie w sklepach w sierpniu jak znam zycie:
http://babelfish.altavist...7%2F200731.html
Tlumacza koniecznoscia poprawy jakosci i zapewnieniem stalych dostaw wobec wysokiego potencjalnego zapotrzebowania.

dialer  Dołączył: 03 Maj 2006
jakub_chojnowsk napisał/a:
dialer, yyy nie zwrocilem uwagi, albo raczej nei wiedzialem jak sprawdzic

Na pierwszy rzut oka widać że fota jak z N D50 ;-) N podobnie wyostrza
Teraz w domu faktycznie sprawdziłem że wyostrzenie i kontrast na max
Ale przynajmniej nikt teraz nie powie że jotpegi z K10d są mydlane :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
nawet mnie nie denerwujcie, wiedziałem ... wiedziałem, że to nie może być tak pięknie i bez poślizgu się nie obędzie, czyli prawdopodobnie dopiero we wrześniu lub październiku pojawią się w Polsce, a tak liczyłem - wezmę uszczelki w wakacje w góry. No i sobie mogę wziąć - te hydrauliczne, z kranu sobie wykręcę :cry:
Też sobie mapę drogową wynaleźli, w marcu miały być, czyli DFA300/4 pewnie na jesieni ale 2008.
No, jak sobie ponarzekałem, to trochę mi lepiej :>

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
tak, troche boli to opoznienie. Ale jak sie w koncu w sklepach pojawia jaka radocha bedzie i oczekiwanie na pierwszego nabywce.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
asklop napisał/a:
Ale jak się w koncu w sklepach pojawia jaka radocha bedzie i oczekiwanie na pierwszego nabywce.
Radocha będzie jak będą dobre, na razie widać, że coś z nimi nie tak.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat
Radocha będzie jak będą dobre, na razie widać, że coś z nimi nie tak.

ostatnio coraz czesciej sie zastanawiam, czy zamiast 16-50/2,8 nie kupic w tej samej cenie DA 16-45/4 i DFA 100/2,8 macro.

Tomasz  Dołączył: 20 Lis 2006
No to sie wkurzyłem na tego Pentaxa. Czekam i czekam Chciałem od razu kupić K10D i nowa gwiazdkę 16-50/2,8 jako obiektyw podstawowy, a tu masz znowu czekać. Dosyć mam takiego czekania, przez takie czekanie ludzie mogą od systemu odchodzić. Obu to co piszą, ze chcą dopieścić obiektywy, było prawda - a nie kłopotami firmy.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Tomasz, To możesz oddać do mojego "Biura rzeczy znalezionych marki Pentax" tego Super A :mrgreen:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Rozumiem, że wielu chciałoby mieć te szkła w reku przed wakacjami bo to najlepszy okres na zdjęcia, ale nie kumam tego dramatyzowania i gadania o odchodzeniu do innych systemów. Co nie macie czym teraz robić zdjęć?
IMHO opóźnienie wynika stąd, że nie chcą powtórzyć numeru z K10D, niby był na rynku ale brakowało towaru w hurtowniach i ludzie się wściekali, że problem jest kupić aparat. Myślę, że to gadanie o poprawie jakości to takie marketingowe mambo-jambo. Obiektywy pojawią się później bo firma dba o klientów, ta nagle się okazało, że cos trzeba jeszcze poprawić jasne. Myślę, że po prostu przygotowują zapasy co by nie brakło produktu na rynku dzień po premierze.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Rozumiem, że wielu chciałoby mieć te szkła w reku przed wakacjami bo to najlepszy okres na zdjęcia, ale nie kumam tego dramatyzowania i gadania o odchodzeniu do innych systemów. Co nie macie czym teraz robić zdjęć?

Popieram w 100%. Zawsze można czekać na nowe szkiełka, na nowe modele puszek (bo kolega kolegi słyszał od kolegi, że mają być "na dniach") i tak dalej. Choć oczywiście trochę to rozumiem, bo tak miałem, ale z perspektywy, już po zakupie, chyba każdy przyzna, że nie warto. Czas leci, a wyścig producentów na nowe zabawki nigdy się nie skończy...

Tomasz  Dołączył: 20 Lis 2006
emigrant napisał/a:
Tomasz, To możesz oddać do mojego "Biura rzeczy znalezionych marki Pentax" tego Super A :mrgreen:

EEE raczej nie. Moze sie jeszcze przydac.
A co do czekania nie piszcie mi ze nie chcelibyscie zobaczyc juz nowych obiektywow na polkach sklepowych. Bo ja bardzo.
Bardziej minie martwi czy rzeczywiście Oni chca dopracowac czy moze jakies klopoty??

Tomasz, wolal bym miec takie obiektywy niż widzieć je na półkach sklepowych jedynie ;P ;-)

Skocz do: