luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
[ K10D] Ostrzenie na matówkę, ostrość za obiektem.
Witam. Kiedyś były poruszane tematy regulacji lustra/matówki by ustawiając ostrość na matówkę obraz był zgodny z odległością ostrzenia.

Zauważyłem przypadłość, że ustawiając ostrość na matówce, rzeczywisty obraz ostry znajduje się za obiektem. Pominę to, że w menu serwisowe skonfigurowane mam na +120µm. Czy wina leży po stronie matówki, czy całego ustawienia lustra?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
luhso napisał/a:
ustawiając ostrość na matówce
uwzględniłeś korekcje oczną :?:

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Też mam taki sam problem z Tokiną 28/2,8 z początku robiłem zdjęcia na zewnątrz i tam dla obiektów w dużym oddaleniu nie było oczywiście problemu, ale dla zakresu do ok 10m widać, że ostrzy "za obiektem". Z początku też myślałem, że to sprawa korekcji wizjera (w K10 jest skokowa). Zmieniałem ustawienia i nie wiele to dawało bo ta korekcja odpowiada za ostrość widzenia samej matówki, a nie obrazu na matówce (ustawiamy ją na ramki).
By to wyeliminować zdjęcia zrobiła osoba, która korekcji nie potrzebuje - zdjęcia dalej nie ostre w punkcie ostrzenia. Przełożyłem obiektyw do K-m i K200D i wyszło to samo - nieostro w punkcie ostrzenia, ostrość poza nim. Wie Kto dlaczego? i co z tym zrobić?

Szkoda mi tego szkiełka bo bardzo fajne do wnętrz - szoroko ale nie zniekształca i bardzo ładnie rysuje, kolorki też się podobają.

System zgłasza mi ostrość zgodnie z moim manualnym wyostrzeniem.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Po prostu brak dokładności konstrukcyjnej...

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
luhso napisał/a:
Po prostu brak dokładności konstrukcyjnej...

Możesz rozwinąć ? - z pozostałymi manualami tego problemu nie ma z obiektywami z AF w trybie ostrzenia M też nie. Tokiny bym o taką niedokładność nie posądzał.

Skocz do: