Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
mojra...dzis trafilem
:evil:
bedac na nagraniu w zlotych tarasach porobilem pod slonce zdjecia facetow myjacych te szklane kopuly....... no i mora na calego...tyle ze zadnym cholerstwem nie idzie tego zlikwidowac.... :roll:
wszelkie moje starania wziely w leb.....jakas cholera w tych szybach jest (wzmocnienie?) i nalozylo sie straszliwie/....
pomaga czesciowo zejscie z roznymi suwakami do 0 (hue i nasycenie poszczeg. skladowych) ale w efekcie otrzymuje B&W c w tym wypadku dobrze robi... ale na przyszlosc ....jak to zlikwidowac
ta opcja (w-k-u-r-w-i-o-n-y kolor(spurius colo czy jakos tak)) nie dziala na to...

jerz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Witam!

mozesz podeslac gdzies jedno takie zdjecie? Tez bym sobie powalczyl z braku zajecia po poludniu....

Pozdrawiam,
Jerz

daj na priva maila co przyjmie rAW-a...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
do mnie też wyślij na ten co kiedyś wysyłałeś (jak znam zycie to nie masz go, zaraz mi o tym napiszesz, a ja Ci go podam)

:-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Fafniak, jeśli możesz, to walnij i do mnie na beef [at] xl [dot] wp [dot] pl
Coś ostatnio odpuściłem RC, to powalczę z morą...

baryja  Dołączył: 08 Mar 2007
Ściągnąłem rawa z fotosita i... to nie mora, to chyba pierścienie Newtona. Identyczy efekt uzyskiwałem dawnymi czasy skanując slajdy naklejane na szybę w skanerach płaskich. Zapobiegało się temu spryskując slajd sparyem "Antinewton", smarując oliwką i coś tam jeszcze. Ale softu do usuwania cholerstwa nie było i pewnie nie ma

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
I nie będzie na pierścionki Niutka.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
baryja napisał/a:
Ściągnąłem rawa z fotosita i... to nie mora, to chyba pierścienie Newtona

Newton z cyfry?! To ci wynalazek!...

... a moze szyby byly polaryzujace, jak np. w autobusach czasami... jesli miales zalozonego wlasnego polara to mogloby tak wyjsc.... rzuc mi rawa, Fafniaczku, na alkos at tlen.pl

dziex :)

Potwierdzam, to nie mora z cyfrym tylko klasyczny newton, inaczej mówiąc efekt "plazmy" z dem komputerowych na amidze :-) Obstawiam tak jak alkos - polar. Codziennie to widzę jadąc autobusem w polaryzacyjnych okularach przeciwsłonecznych.

Niestety wniosek - nie da się nic z tym zrobić. To ma za dużą skalę.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Troszke nie wiem czy to to samo ale wczoraj bedac na parkingu samochodowym ktory byl zadaszony plytami z jakiegos tworzywa sztucznego zauwazylem na wszystkich szybach samochodow takie ciekawe wzorki wlasnie jak mora. Fafniak moze taki sam efekt powstal na twoim obiektywie ?

Cytat
I nie będzie na pierścionki Niutka.

- powiedział brutalnie Megiddo do Niny :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bEEf napisał/a:
Potwierdzam, to nie mora z cyfrym tylko klasyczny newton

Tak technicznie, klasyczny niuton to chyba raczej nie polaryzacja, nie? W nim chyba chodzi o jakies super-cienkie warstwy osrodka rozproszenia (powietrza) przy styku dwu plaszczyzn...

alkos, racja, tak z rozpędu i sugestii baryi pojechałem po newtonie, a chodzi po prostu o interferencję, tu sobie można pooglądać:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Interferencja

[ Dodano: 2007-04-27, 01:04 ]
baryja, a w ogóle to witaj, bo jak widzę, to Twój pierwszy post.

bEEf napisał/a:
a chodzi po prostu o interferencję

O! o! o to slowo mi chodzilo! :-)

(cholera, humanista jestem, wolno mi ;-) )

nie mialem zadnego polara...czyty K10D + 35 2.0 FA

[ Dodano: 2007-04-27, 07:35 ]
jak sie dobrze przyjrzycie to zobaczycie malenkie linie na tych szybach (cieniusienkie) w zaleznosci od kata fekt ten ma rozne nasilenie nie bardzo chce mi sie wystawiac kilka plikow ....ale jestem dosc zadowolony bo 2 foty sa dosc fajne.....

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
a można poglądowego jpg'a, dla tych, co już do przyszłego tygodnia nie będą mieli dostępu do czytaczy RAW'ów? albo tutaj, albo na cotti maupa tlen kropa pl? :)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
bEEf, sprawy należy nazywać po imieniu. :-D

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja z LCD też zrobiłem sobie trochę plazmy :mrgreen:

rusek  Dołączył: 02 Kwi 2007
wydrukuj i zobacz co wyszlo, u mnie na wydrukach zadnej mory nie widac

Skocz do: