Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Cytat
Do mnie Jastrząb dotarł wczoraj, bardzo przyjemne szkiełko, spodziewałem się nieco większej kobyły, a tu takie niepozorne miłe metalowo-szklane coś. Co przemawia za tym żeby go kupić do Pentaxa to fakt, że możemy sobie ustawić f/4 i f/4.5 - to ważne, bo na 3.5 jest mydełko dość wyraźne, a pierścieniem (czyli w innych systemach) możemy przymknąć minimum do f/5.6. Staram się obliczyć sobie hiperfokalną, aktualnie jadę na 0,8 metra i f/5.6, wygląda na to że nieskończoność jest ostra. Winietowania nie zauważyłem, ale nie jestem na nie wyczulony. Kultura pracy pierścienia ostrości bardzo dobra, chociaż jak to bywa z nówkami - nieco za ciężko jak dla mnie chodzi, z wiekiem się wyrobi pewnie :-)

Przepraszam kolorowych, ale dlaczego mój post o powyższej treści został usunięty?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Bruinen, przepraszam, ale z rozpedu usunelam o 1 za duzo :-/

Ps. Jastrząb, to hawk ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mygosia napisał/a:

ale przyjęło się określać falcona mianem

jaszczomp ;-)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
ja sie podepnę z pytaniem jak wygląda porównanie ostrości tego szkła do zenitara ?

mygosia napisał/a:
Bruinen, przepraszam, ale z rozpedu usunelam o 1 za duzo :-/

Nie ma problemu :-B
Sokół brzmi jakoś tak mniej doniośle :D

W niedzielę wrzucę sample z udziałem motocykli razem z cropami, to sobie policzycie pixele ;-)

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Bruinen napisał/a:
Sokół brzmi jakoś tak mniej doniośle :D

Na potrzeby forum możemy go nazywać nawet kondorem :-) (jastrząb mi się z nielotami F16 kojarzy). Jak w końcu wyjdę na jakąś sesję, to też coś powrzucam.

marcinp  Dołączył: 29 Lis 2009

profion  Dołączył: 17 Sie 2009
Witam,
mam pewien problem z tym szkłem. Mianowicie w żaden sposób nie mogę ustawić ostrości. Wszystkie zdjęcia nieważne czy robione na pełnej czy przymkniętej dziurze i przy każdej odległości ostrzenia są nieostre. używam tego draństwa razem z K10D. Inne obiektywy działają prawidłowo. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

foxikos  Dołączył: 29 Gru 2008
Ostrzysz w punkt, bo Falcon nie ma AF wiec trzeba sie pobawic z manualnym ostrzeniem?

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
profion, dzialales juz wczesniej na szklach bez AF ?>
to chyba zasadnicze pytanie

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
profion napisał/a:
Wszystkie zdjęcia nieważne czy robione na pełnej czy przymkniętej dziurze i przy każdej odległości ostrzenia są nieostre.

Wyłącz stabilizację.

foxikos  Dołączył: 29 Gru 2008
schwefel napisał/a:

Wyłącz stabilizację.

To chyba nie ma znaczenia przy ostrzeniu manualnymi szkłami. W przypadku moim Pentax A i Heliosik, nie wyłączam przy nich stabilizacji. Ostrze do potwierdzenia w body, mam matówke z klinem i naprawde nic nie wyłączam. Nawet czasem zapomne przełącznika AF wrzucić w pozycje MF.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
ma znaczenie/nie ma znaczenia - w każdym razie warto spróbować.

8 mm co prawda jest w menu ogniskowej, ale skoro przy czasach znacznie krótszych od 1/f zalecają wyłączanie stabilizacji, więc może być coś na rzeczy..

Bruinen - powiedzmy, że na maturze miałem 30 min więcej ;-)

volender napisał/a:
żeczy

;-)

profion, mam podobny problem, po wyłączeniu stabilizacji jest lepiej ;-) A najlepiej jest po wyłączeniu stabilizacji, przymknięciu przysłony do f/8 i posadzeniu aparatu na statywie ;-)

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
foxikos napisał/a:
To chyba nie ma znaczenia przy ostrzeniu manualnymi szkłami.

Dlaczego nie ma? Pentax stabilizuje przy każdym szkle, jak nie ma styków i pozycji A to się wpisuje ogniskową i dalej działa. Z mojego doświadczenia wynika, że przy dobrym świetle więcej ta stabilizacja psuje niż poprawia.
Przymknięcie go do F8 da mega wielką GO więc nie ma bata żeby cokolwiek nie było ostre.

marcinp  Dołączył: 29 Lis 2009
@ profion

Twoje szkło jest prawdopodobnie źle złożone (mój egzemplarz miał tę samą przypadłość). Możesz naprawić samemu, instrukcja w teście kilka postów wyżej, lub odesłać w ramach gwarancji. Więcej na temat tej wady pisałem w temacie o bliźniaczym szkle - Samyangu:
http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=120

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
Jak fiszka to:
Falcon czy Samyang?

Szpileczka, przecież to to samo :?:
ja powiem że żaden z nich :-P

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
opiszon napisał/a:
Szpileczka, przecież to to samo :?:
ja powiem że żaden z nich :-P

A uzasadnij czemu?

bo przekornie wolałbym dołożyć do P 10-17 - jak się kupi używanego to dużej różnicy nie ma ;-)
już nic więcej nie piszę, bo mnie znów zjedzą zwolennicy S/F ;-)

Skocz do: