Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Nie są takie okrutne :P Nie przesadzajcie... :mrgreen: U mnie tak samo jak u Was... w jedną stronę ładnie smiga czy to na Kicie DA I, czy na Tamronie 28-75, w drodze powrotnej troszkę inaczej już słychać ją, ale wszystko gra jak do tej pory...
Zero problemów w dalszym ciągu z moją 540 :)

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
U mnie zupelnie nie dzialal zoom, juz o tym pisalem w tym watku. Slychac bylo silniczek ale palnik sie nie przesuwal. Gwarancje mam chyba "US only" wiec w niedziele rozebralem lampe. Metada kolejnych sprawdzen doszedlem, ze silniczek byl zle zamocowany, byl jakby za daleko od tego slimaka przesuwajacego palnik. Na sucho (bez obciazenia) krecil prowadnica, natomiast z obciazeniem slizgaly sie zebakti i nie chcial ruszuc. Przekrecilem silniczek do gory nogami i teraz dziala bez problemow.

kasza  Dołączył: 13 Lis 2006
Moją 540 też dopadła choroba z nieruchawym zoomem. Silniczka nie było słychać tylko liczby na wyświetlaczu się zmieniały i to niezależnie czy naciskałem przycisk zoom na lampie czy kręciłem zoomem obiektywu. Okazało się, że nie trzeba (na szczęście :D) chwytać za śrubokręt. Mojej lampie pomogło poruszanie przełącznikiem od trybów (ten od drugiej kurtynki, HS i auto). Najwyraźniej ten przełącznik ma wpływ na podawanie prądu silniczkowi zooma i w niesprzyjających okolicznościach może doprowadzić do nerwicy użyszkodnika.

Także dla potomności: jeśli objawy są takie, że silniczek nie pracuje to przed odesłaniem do serwisu a na pewno przed samodzielnym rozkręceniem, pomachać należy wszystkimi możliwymi przełącznikami na lampie.

kasz

Xazzaxas  Dołączył: 15 Kwi 2010
Lampa nr OC12228, made in China

Jak na razie - bez problemu (a chyba obleciałem już wszystko, co ta lampa może)
100 wyzwoleń błysku około, chodzi na eneloopach

Skocz do: