cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
  Pytanie do informatyków - jak się pozbyć dziwnego komunikatu
Po nieudanych testach małego tunera tv został mi w komputerze jakiś śmieć po oprogramowaniu Pinnacle TV Center - wiem, że to po tym, bo gdy ponownie zainstalowałem program komp nie wywalał widocznego poniżej komunikatu. Programu jednak nie chcę mieć, bo jest mi niepotrzebny a na dodatek swoimi procesami niepotrzebnie obciąża pamięć PC'ta, więc go wykasowałem i teraz, gdy włączam komputer wita mnie takie coś, co po naciśnięciu OK znika bez skutków, jednak denerwuje:

JAK SIĘ TEGO POZBYĆ???

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Jak wykasowałeś? Usunąłeś za pomocą panelu sterowania czy skasowałeś katalog?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Musisz usunąć śmieci z autostartu. Aplikacja startuje z systemem i brakuje jej pliku do uruchomienia.
Komenda 'regedit' jest Ci znana i nie boisz się jej użyć?
Sprawdź czy w rejestrze w kluczu:
[HCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
oraz
[HLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
- nie ma jeszcze jakiś skrótów do tego co odinstalowywałeś.

Albo coś najzwyczajniej leży w Autostarcie w Menu Start.

Zamiast rejestru bezpieczniej jest użyć msconfig, Start-> uruchom-> msconfig i zakładka Uruchamianie. Zam odznaczamy to czego nie chcemy i OK.

k33l napisał/a:
Zamiast rejestru bezpieczniej jest użyć msconfig, Start-> uruchom-> msconfig i zakładka Uruchamianie. Zam odznaczamy to czego nie chcemy i OK.

kasowałem przez programowego uninstalera - w msconfig odznaczyłem rozpoznawalaną pozostałość po oprogramowaniu pinnacle... i nic :cry:

[ Dodano: 2010-05-08, 16:54 ]
SeizeThePicture napisał/a:
Aplikacja startuje z systemem i brakuje jej pliku do uruchomienia.

ale jak to możliwe, skoro ją skasowałem?

[ Dodano: 2010-05-08, 16:56 ]
Hmm, zajrzałem do rejestru - są pozostałości Pinnacle'a. Jak je usunąć?

er_es  Dołączył: 26 Maj 2009
Można jeszcze uruchomić system w trybie awaryjnym (F5 w momencie startu) i ordynarnie usunąć pliki (shift + del).
Chyba :)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
A jakiś program-czyściciel rejestru? Powinien to załatwić chyba...

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Można też tak:

ściągasz Proces Explorer, odpalasz go (chwilę mu to zajmuje), łapiesz ostatnią ikonkę (celownik) i przeciągasz na to okienko, co zamieściłeś na screenie. W Proces Explorer powinieneś mieć zaznaczony program, do którego to okno należy. Zamknij błąd i:

1) ten program zapewne należy do Pinnacle - możesz wejść do katalogu z nim i go wywalić (ewentualnie cały katalog, jeśli to są tylko rzeczy od TV)
2) przeszukaj rejestr w poszukiwaniu nazwy tego pliku - podane wyżej klucze są najczęstszymi miejscami, ale nie jedynymi, gdzie program może się uruchamiać podczas włączania systemu

Daj znać jak poszło.

dziękuję za podpowiedzi :-D - powalczę jutro i dam znać

[ Dodano: 2010-05-09, 11:01 ]
wykasowałem odnalezione resztki po oprogramowaniu pinnacle i komunikat znikł (dziwne, że poprzednio ta metoda nie zadziałała :-/ ) - jednak pinnaclowe wpisy w rejestrze zostały; pytanie: usuwać je? czy zignorować?

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
to zależy gdzie leżą te wpisy, jeśli w miejscu, gdzie Windows próbuje odnaleźć i uruchomić program, to lepiej usunąć - jeśli jakieś konfiguracje, to można olać - ale jeśli wiesz co robisz, to możesz wywalić bez obaw

Jak działa to nie poprawiaj bo popsujesz. Jeżeli Cię to kusi to CCleaner powinien sobie z tym poradzić.

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Zainstaluj program "revo uninstaler". Jest genialny, poza odinstalowaniem aplikacji usuwa pozostałości w rejestrze. Bezpieczny i prosty w obsłudze, ma polski interfejs.

Skocz do: