cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
  darmowy serwer DNS - jaki?
I znowu mam około-informatyczne pytanie:
mój dostawca netu (multimedia polska) na moje żale, że deklarowane 6mega łącze osiąga tylko w porywach co drugi dzień, stwierdził, że z ich strony wszystko gra i zaproponował dwa równoczesne wyjścia:
- obniżenie poziomu ochrony www w antywirusie
- wpisanie w protokole internetowym jakiegoś darmowego adresu serwera DNS (zamiast automatycznego), co wg niego ma znacząco ustabilizować szybkość łącza na wysokim poziomie

i tu pytanie: jaki serwer DNS polecacie, o ile korzystacie z jakiegoś? Czy np. ten oferowany przez google (o bajecznie prostym adresie 8 8 8 8) jest wg was okej?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Też miałem problemy z dostawcą który twierdził że u nich jest wszystko ok , zmieniłem na Open DNS i wszystko gra , a od dwóch miesięcy mam googlowe ósemki i też chodzi , choć nie zauważyłem poprawy ;-) jak sugerowali rózni internauci .
http://osnews.pl/google-dns-przyspieszy-internet/ w komentarzach wrażenia uzytkowników .

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Miałem przez długi czas Open DNS jednak występowały mi z nim problemy ze stronami. Po ustawieniu DNSów Tepsy wszystko wróciło do normy.

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
Re: darmowy serwer DNS - jaki?
cypis napisał/a:

- wpisanie w protokole internetowym jakiegoś darmowego adresu serwera DNS (zamiast automatycznego), co wg niego ma znacząco ustabilizować szybkość łącza na wysokim poziomie

Tylko, że to nie ma żadnego znaczenia.
Serwer DNS może być dowolny, byle działający (odpowiadający na zapytania).

sp7foy napisał/a:
Tylko, że to nie ma żadnego znaczenia.
Serwer DNS może być dowolny, byle działający (odpowiadający na zapytania).

To co w takim razie zrobić, skoro konsultant po zrobieniu swojego testu stwierdził, że u nich wszystko gra i jest jak ma być?
Czytałem gdzieś, że ktoś miał podobny problem - szybkość łącza nie odpowiadała tej zadeklarowanej w umowie - i dopiero zmiana adresu IP przez dostawcę zmieniła tę sytuację. W każdym razie, póki co, robiąc speedtesty nie zauważam znaczącej poprawy w stosunku do tego, co było przed wklepaniem DNSa w protokół (a umowa nie mówi o łączu "do" 6mega tylko równo 6) :-?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
DNS TPSA:
194.204.159.1
194.204.152.34

i inne
dns.home.pl. 212.85.112.37
dns2.home.pl. 213.25.47.166
dns3.home.pl. 216.93.164.222
dns.tpsa.pl. - dns.tpnet.pl. 194.204.159.1
dns2.tpsa.pl. - dns2.tpnet.pl. 194.204.152.34
dns4.tpsa.pl. - dns4.tpnet.pl. 212.191.132.126
plusmx1.polkomtel.com.pl. 212.2.96.51
plusmx2.polkomtel.com.pl. 212.2.96.52
ns1.eranet.pl. 213.158.194.1
ns2.eranet.pl. 213.158.193.38
dns.idea.pl. 194.9.223.79
dart.man.olsztyn.pl. 213.184.16.1
dns.man.lodz.pl 212.51.192.2
dns1.ds.pg.gda.pl. - jurand.ds.pg.gda.pl. 153.19.208.2
dns2.ds.pg.gda.pl. - piorun.ds.pg.gda.pl. 153.19.208.8
dns1.task.gda.pl. 153.19.0.50

Cypis jedyna metodą jest często soczyste wyraźnie swojego problemu. Kiedyś miałem problem z Internetem przez kablówkę (pierwszy taki w Polsce) - z początku działał super ale w raz z rozwojem (albo inaczej niedorozwojem adminów) internet zszedł po latach do poziomu ładowania strony po godzinie i transferem podczas ładowania stron na poziomie bajtów na sekundę. Admini nie potrafili sieci skonfigurować (te urządzenia miały możliwość konfiguracji po sieci). Wielokrotnie dzwoniłem zgłaszałem awarie etc. - admin dupa nic nie zrobił u niego wyglądało ok u mnie nie było netu. Momentalnie gdy wystosowałem odpowiednią j** etc - to przylecieli kable wymienić bo niby stare były -poprawiło się trochę ale po kilku dniach, to samo.Zabrałem tan modem kablowy zapakowałem w torbę, rzuciłem babce w BOKu na stół żeby zabrali sobie to gówno i mnie wpisali. Wieczorem miałem Neostradę 512 i już sobie słuchałem radyjka netowego spokojnie sprawdzając pocztę przy kawie.

Czasem tak jest i admini mają to w dupie i życzę Ci byś miał chwilowy problem a nie takich adminów. :)

Trzeba trafić, ja przesiadłem się właśnie z Neo512 na kablówkę i jestem zadowolony, prędkość szybsza, w pakiecie TV a do tego admin który odbiera telefon i usterkę naprawia w czasie liczonym w godzinach. Ostatnio zwiększył prędkość w obie strony bo łącze i tak jest na pół gwizdka a ludzi ma już prawie wszystkich tam gdzie ma kabel. Ludzie się pchają do niego z innych sieci ale na taki prestiż trzeba sobie zasłużyć.
Co do DNS to poprawia to tylko szybkość odpowiedzi stron od wpisania adresu do pobierania strony, jak już zostanie dokonana konwersja z www na ip to DNS jest pomijany. Do tego odwiedzane adresy są przechowywane na komputerze w cashu tak że wymiana jest tylko za pierwszym razem przy odwiedzaniu adresu literowego.

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
cypis napisał/a:
To co w takim razie zrobić, skoro konsultant po zrobieniu swojego testu stwierdził, że u nich wszystko gra i jest jak ma być?

To się nazywa standardowa odpowiedź admina numer 1.

Wstań o 3 w nocy. Ściągnij jakiś pliczek ISO z ftp.task.gda.pl.
Zobacz ile czasu mu to zajmie. Prędkość wyliczysz sam. Jeśli będzie znacząco niższa to robią Cię w głąba.
Jeśli będzie w okolicy 6 Mb/s to jest ok ale dostawca robi za cwaniaczka.
Na to drugie to obawiam się, że pomoże tylko zmiana dostawcy.

PS: Pamiętaj, że prędkość podawana jest do routera brzegowego a nie do wszystkich serwerów świata.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
cypis napisał/a:
mój dostawca netu (multimedia polska) na moje żale, że deklarowane 6mega łącze osiąga tylko w porywach co drugi dzień, stwierdził, że z ich strony wszystko gra

Masz lacze do 6Mb/s czy gwarantowane 6Mb/s?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
cube007, a co Twoim zdaniem oznacza "łącze 6Mbps"? Że z neta może lecieć 2? Albo może wcale?

Łącze 6Mbps to takie na którym przy sposobności taką prędkość możesz uzyskać. Jak serwer będzie miał maks 1Mbps upload to kogo masz zaskarżyć że nie masz tych 6Mbps dostawcę że nie wszyscy mają 6Mbps upload a tym samym ty nie masz tego 6Mbps download?

w umowie - jak pisałem - mam "6Mb", a nie "do 6Mb". Rozumiem, że ładowanie poszczególnych stron, czy ściąganie czegokolwiek zależy nie tylko do tego łącza, ale jeśli testy, które robię (na różnych stronach m.in. netmeter, dsl.cz, numion.com, speedtest itp.) w 80 proc. pomiarów pokazują prędkość mniejszą lub dużo mniejszą (niekiedy poniżej 2 Mb/s), to chyba coś nie gra...
Inne pytanie, przy okazji: czy jeśli między modemem a kompem podłączę router bezprzewodowy, to czy on sam w sobie (nawet, gdy drugi komp się z nim aktualnie nie będzie łączyć) może dodatkowo obniżyć prędkość netu mierzoną na "głównym" PC-cie? :-/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
cypis napisał/a:
w 80 proc. pomiarów pokazują prędkość mniejszą lub dużo mniejszą (niekiedy poniżej 2 Mb/s), to chyba coś nie gra...
zdecydowanie coś nie gra

ja mam wykupione 2Mb i na speedtestach mam zawsze 2Mb

cypis napisał/a:
czy jeśli między modemem a kompem podłączę router bezprzewodowy, to czy on sam w sobie (nawet, gdy drugi komp się z nim aktualnie nie będzie łączyć) może dodatkowo obniżyć prędkość netu mierzoną na "głównym" PC-cie? :-/

nie powinien - jedyne co może zostać obniżone to Ping (właściwie to ping zostanie podwyższony ;-) )

opiszon napisał/a:
nie powinien - jedyne co może zostać obniżone to Ping (właściwie to ping zostanie podwyższony ;-) )

nie powinien, ale może mieć bardzo duże znaczenie. Prosty, tani punkt dostępu powinien zapewnić te 5Mbps (do 10Mbps), ale w praktyce to może być bardzo różnie.

Podłącz się po kablu i pociągnij coś dużego z dobrego źródła (np http://noc.cdp.pl/ ).

Moim zdaniem, nie ma żadnej różnicy, czy w umowie jest "do 6" czy po prostu "6" - dostawca sprzedaje Ci 6 z internetu i tyle ma być. A testy typu speedtest czy numion to jednak kiepski wyznacznik.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
l_uka napisał/a:
nie powinien, ale może mieć bardzo duże znaczenie. Prosty, tani punkt dostępu powinien zapewnić te 5Mbps (do 10Mbps)

aj waj, zapomniałem o wi-fi - ja nie mam tych problemów, bo 2Mbit wi-fi wyciąga z palcem w grocie nestle

ale...
przy 6Mbit to rzeczywiście może być czasami wąskie gardło

l_uka napisał/a:
cube007, a co Twoim zdaniem oznacza "łącze 6Mbps"? Że z neta może lecieć 2? Albo może wcale?

Jesli nie jest to lacze z gwarantowana przespustowoscia to dokladnie tak jest... W cenniku Multimedia Polska przy pakiecie Internet 6+, w rubryce "uwagi" jest napisane: "Maksymalna szybkość transferu 6144/512 kbps" (podkreslenie moje)

cube007, to jest kiepski żart. Zdaje się, że jakiś rzecznik konsumentów kiedyś podejmował interwencję w tej sprawie. "Maksymalna prędkość" oznacza jednak prędkość osiągalną, prawda? Gdyby to było prawnie możliwe, wszyscy sprzedawali by "do 6" z maksem przykręconym na 3, a tak nie jest i to nie jest tylko "niewidzialna ręka rynku" ;-)

l_uka napisał/a:
cube007, to jest kiepski żart. Zdaje się, że jakiś rzecznik konsumentów kiedyś podejmował interwencję w tej sprawie. "Maksymalna prędkość" oznacza jednak prędkość osiągalną, prawda? Gdyby to było prawnie możliwe, wszyscy sprzedawali by "do 6" z maksem przykręconym na 3, a tak nie jest i to nie jest tylko "niewidzialna ręka rynku" ;-)

Max predkosc osiagalna moze byc np. jedynie w srodku nocy... jak ktos che miec pewne megabity to kupuje lacze z gwarantowana przepustowoscia - jesli go na to stac.

Łącze 5Mb/512kb, pamiętaj że do 10% danych przesyłanych przez łącze to dane techniczne wspomagające wysyłanie i pobieranie danych. Na łączu 5Mb nigdy nie osiągniesz 5Mb, to tylko teoria a tak naprawdę to osiągniesz jakieś 90-95% maksymalnie.

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
A mi zawsze wskazuje więcej niż za to co płacę (czyli w tym wypadku za 2 Megabity). I to pomimo pozostałych 3 komputerów działających w sieci.

Skocz do: