Zbyszek  Dołączył: 19 Paź 2006
Weź pod uwagę również kity-m52, ja wolałem kupić ten rozmiar. Przez redukcję zawsze można podpiąć do starych SMC M, w internecie B+W CIRCULAR-POL MRC M52 do trafienia za nieco ponad 200. Jak doceniłeś SMC to czy warto zakładać coś co "trochę" te zalety obniży. Z listu nie wynika czy focisz cyfrą (M-52 na dzień dobry) czy analogiem, ale weź pod uwagę że z czasem może być cyfra i co wtedy, do szuflady?

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Różnica w przyjemności czyszczenia Hoyi i B+W - bezcenne
Za różnicę w cenie zapłacisz kartą .... blablabla
8-)

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
redukcje - praktycznie
To i ja się podepnę. Zawirowania mam obecnie i zakup DLSR chyba się troszkę opóźni :cry: . Ale za to być może będę ( :-P ) musiał pojechać w góry. I zdaje się, że polarek się przyda - chmurki, roślinność i takie tam. No i tak 2 obiektywy, które zabiorę, mają Φ 49 mm. Kitowy 18-55, który i tak za jakiś czas kupię ma Φ 52 mm. Więc myślę, żeby kupić filtr Φ 52 mm i redukcję 52/49 mm. Przez chwilę pomyślałem, że może tak wziąć filtr Φ 55* albo nawet 58 mm (to pod kątem obiektywów makro) i odpowiednią redukcję, ale coś mi się wydaje, że co za dużo to niezdrowo - jeden większy filtr i cała gromadka redukcji? Obawiam się, że przekombinuję. Czy słusznie?

PS Miłego łiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikendu!

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ale jeśli będziesz później potrzebował większej średnicy to dokupywanie takiego polara zabije cenowo wszystkie możliwe przejściówki. Moim zdaniem najlepiej kupić największy ( w granicach rozsądku cenowego ) filtr i kilka przejściówek i problem sam się rozwiązuje. Ja mam polara 62 mm i mogę go złożyć z posiadanymi przejściówkami do 58, 55, i 52 mm. Ze starych czasów mam jeszcze 49 , więc do tego nie uzywam przejściówki. Zakładam go też do FAJ 18-35, mimo że tam jest 67 mm ( są odwrotne przejściówki też ) i nic się nie dzieje, bo średnica soczewki w FAJ-u jest duuużo mniejsza od średnicy gwintu ( 67 mm ). Zrobisz jak zechcesz, ale przejściówki to wcale nie jest zły pomysł, a poza tym zabierają mniej miejsca i są lżejsze od wielu filtrów.

O, właśnie o coś takiego mi chodziło. Koszt przejściówki to kilkanaście złotych, a kolejnego filtra - kilkaset. Jeśli uda mi się w miarę łatwo i szybko kupić przejściówkę, to sprawię sobie filtr o średnicy 58 mm, jeśli nie, to 55 mm.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dada, jest tylko jeden problem. Wieksza srednica filtra uniemozliwia zalozenie oslony przeciwslonecznej.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Przejściówki znajdziesz bezproblemowo na Allegro w odpowiedniej kategorii- porównaj najpierw ceny, bo są bardzo rózne. Filtr kupuj jak najlepszy, a dopiero potem jak największy. Osobiście polecam B+W MRC, albo Hoya HMC Super pro1, albo Marumi DHG, resztę proponuje odpuścić.

[ Dodano: 2007-04-27, 14:14 ]
asklop napisał/a:
Wieksza srednica filtra uniemozliwia zalozenie oslony przeciwslonecznej.
No nie ma rzeczy doskonałych :lol: Ale jeśli chcę wykorzystać właściwości polara, to największe tłumienie światła spolaryzowanego jest przy kącie ok.60-70 st od kierunku padania promieni światła ( czyt. słońca ) a w takim przypadku osłona jest niekonieczna. Ponadto bardzo często przy troszkę grubszych filtrach założenie osłony na zewnątrz filtra powoduje lekkie winietowanie, a wewnątrz fitra przeważnie jest niemożliwe, lub utrudnione - zwłaszcza zdejmowanie .

Dada napisał/a:
Osobiście polecam B+W MRC

Właśnie taki chcę kupić. Mam już z czasów biegania z Zenitem Hamę za ~70 złotych i więcej tego nie zrobię.

Przypominam:
"Różnica w przyjemności czyszczenia Hoyi i B+W - bezcenne
Za różnicę w cenie zapłacisz kartą .... blablabla"

Polecam B+W

Chmarski napisał/a:
zapłacisz kartą .... blablabla"

O rany, to już totalna inwigilacja, skąd wiedziałeś, że zapłacę taką kartą?
:mrgreen:

[ Dodano: 2007-04-27, 15:02 ]
Hoya to siedzi u mnie na nosie, bo u optyka nie mieli soczewek od Schneidera...

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
B+W MRC
pomysł z przejściówkami dobry - też go częściowo wykorzystuję - 4 filtry na 10 obiektywów.
kupuję w http://www.sklepfotografi...oto/filtry_b+w/ solidnie, szybko i cena przyzwoita.

Powiem wam szczerze. Kiedys czytalem wypowiedz bardzo znanego fotografa. Powiedzial on co nastepuje. Filtra ochronnego typu SKY LIGHT, czy UV powinno sie uzywac tylko w trudnych warunkach, kiedy istnieje niebezpieczenstwo, ze mozna uszkodzic przednia soczewke. Jezeli nie ma tego zagrozenia nie powinno sie wogole filtra ochronego stosowac.
Inna sprawa z filtrami efektowymi. Tu jak kto chce, do wyboru do koloru.

asklop napisał/a:
Filtra ochronnego typu SKY LIGHT, czy UV powinno się uzywac tylko w trudnych warunkach, kiedy istnieje niebezpieczenstwo, ze mozna uszkodzic przednia soczewke. Jezeli nie ma tego zagrozenia nie powinno się wogole filtra ochronego stosowac.

Zgadzam się pod jednym warunkiem. Jak masz zajefajne szkło i słaby filtr. Jak masz słabe szkło i zajefajny filtr, to juz nie jest takie istotne.

Chmarski napisał/a:
Jak masz słabe szkło i zajefajny filtr, to juz nie jest takie istotne.

wtedy sciagam szklo i podpinam filtr do puszki i dalej pstrykam foty :-P

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
asklop napisał/a:
Wieksza srednica filtra uniemozliwia zalozenie oslony przeciwslonecznej.

Do środka osłony - rzeczywiście problem, ale większy będzie z winietowaniem - sprawdzone, natomiat osłona na filtr? nie widziałem polara z gwintem wewnętrznym - chyba, że slim :mrgreen:

rychu napisał/a:
że slim

to wlasnie slim jest bez gwintu wewnetrznego, :lol:

asklop napisał/a:
wtedy sciagam szklo i podpinam filtr do puszki i dalej pstrykam foty

Wydaje mi się, że wtedy potrzebujesz użyć jakiegoś adaptera... a najlepszym adapterem do najlepszego filtra jest najlepszy obiektyw.
Życzę wszystkim wielu najlepszych filtrów, każdy z własnym najlepszym adapterem. 8-)

ja biore najlepszy filtr, podpinam oslonke, przystawiam do bagnetu aparatu, i strzelam wybitne zdjecie. Za kazdym razem wychodzi. Szkoda tylko, ze tak zadko fotografuje samym filtrem. Inaczej juz dawno bylbym slawny. :-D

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
asklop napisał/a:
to wlasnie slim jest bez gwintu wewnetrznego,

:mrgreen: mam 4 - wszystkie są bez (w tym 1 slim) :mrgreen:

Bo na polara juz się nic nie zakłada. Dobra firma do polara dokłada dekielek, który nie spada, jak go o to nie prosić.

Skocz do: