nycboy30  Dołączył: 29 Gru 2009
Dziwne zachowanie RAW'ów z K-x w Aperture 3.0.3
Pliki RAW archiwizuje i obrabiam w Aperture, przejście z wersji 2 do 3 obyło się bez większych problemów - w bibliotece miałem zdjęcia z Nikona D70 i Canona XSi - które były dobrze obsługiwane na przez obie wersje programu. K-x pojawił się u mnie w domu jak juz miałem zainstalowaną wersję 3.0.1, ale jako że przez pewien czas nie było obsługi plików PEF przez Apple Camera Raw miałem ustawiony format zapisu DNG. I wszystko było ok do czasu updatu do wersji Aperture 3.0.3 i najbardziej aktualnego sterownika RAW od Apple.

Po tym fakcie program prosi o reprocessing plików RAW ale tylko z K-x. Po zrobieniu tego dziwna rzecz dzieje sie z niektórymi plikami DNG.

Pliki zmieniaj kompletnie swój "wygląd". Robine na ISO800,ciemnieją bardzo, na ISO 1600 / 6400 ciemnieją ale mniej, na ISO 3200 nabierają czerwonego odcienia.

Po wciągnięciu plików z aparatu do Photoshopa wszystko jest ok. Wyglądają tak jak przed reprocessingiem. Sprobowałem je zaimportować jeszcze raz i dzieje się tak samo.

Poglądówka jak powinny wyglądać (i tak wyglądały wcześniej):

A tu jak wyglądają po imporcie / reprocessingu

Dwa ostnie na poglądówce i 4 od końca to fotki na ISO3200.

Najdziwniejszą rzeczą jest to, że dzieje się tak tylko z plikami DNG, ale nie wszystkimi. Myślałem, że to wina konkretnego ISO, mam dużo plików robionych z takimi samymi ustawieniami i jest z nimi wszystko ok.

Czy spotkał się ktoś z taką niespodzianką??

Pozdrawiam i dzięki za każdą poradę :)

fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
Też przy przesiadce z AP2 do AP3 musiałem dokonać reprocesingu żeby edytować zdjęcia ,ale takiego problemu nie miałem . Po wciśnięciu reprosess nie było żadnych zmian w zdjęciu

Skocz do: