gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
problem z wyświetlaniem kolorów w firefoxie
hej,

kupiłem kalibrator i skalibrowałem monitor.
Kalibrator Spyder 3 expres.
Soft niezależny - argyll cms
wszytko ładnie, ale zwariował mi firefox i tunderbird, pomieszały mu się kolory.
W IE jest ok.
Co to może być?

pozdro
Przemek

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
FireFoxpowinien mieć moduł zarządzania barwą: about:config, gfx.color_management.enabled=True

[ Dodano: 2010-05-13, 00:03 ]
Jak nie masz włączonego modułu, to wywali Ci kolorystyczne krzaki.

[ Dodano: 2010-05-13, 00:05 ]
http://kb.mozillazine.org...agement.enabled

[ Dodano: 2010-05-13, 00:08 ]
PS. jakiego masz FF? Jakiego IE - z ciekawości pytam.
W FF od wersji 3 domyślnie jest włączony, nie wiem jak w IE.

[ Dodano: 2010-05-13, 00:15 ]
Jak massz FF od wersji 3 zamień
Cytat
gfx.color_management.mode;2

na
Cytat
gfx.color_management.mode;1

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
tref napisał/a:

Jak massz FF od wersji 3 zamień
Cytat
gfx.color_management.mode;2

na
Cytat
gfx.color_management.mode;1
Trochę bez sensu ... np. obrazy bez profilu nie będą zupełnie profilowane ... a ponieważ zwykle są to ubogie sRGB to na monitorze szeroko gamutowym będzie wyraźne przesycenie ... a na wąskogamutowcu, biorąc pod uwagę że nie pokrywa się on idealnie z sRGB też będą przekłamania.

Ja radzę pozostawić na 1 i zrobić porządek z profilami (wskazać profil monitora w Firefox).

[ Dodano: 2010-05-13, 07:59 ]
tref napisał/a:

PS. jakiego masz FF? Jakiego IE - z ciekawości pytam.
W FF od wersji 3 domyślnie jest włączony, nie wiem jak w IE.
Nowszego IE jak 8 raczej mieć nie będzie, a 8 nadal nie potrafi profilować.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Zgadza się, IE nie obsługuje profili - żadna wersja.

gilby, pokaż co masz w FF w konfiguracji zarządzania kolorem (about:config w liniach zaczynających sie na gfx:color_management).

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
A jaki masz monitor? Bo z tego co slyszalem, to w niektorych przypadkach Spyder moze szerokogamutowcowi bardziej zaszkodzic niz pomoc*
Skoro IE wyswietla dobrze a FF zle, to moze wlasnie z profilem jest problem?

*zarzadzaniem barwa interesuje sie tylko na poziomie amatorskim, tzn. wiem tyle, ile potrzebuje aby poprawnie wyswietlac zdjecia na moim - szerokogamutowym - monitorze. Moge sie wiec mylic.

Przekonuje mnie jednak twierdzenie, ze skoro kolorymetr dziala na zasadzie pomiaru natezenia swiatla, to w przypadku niewlasciwie zalozonej temperatury barwowej moze on zle interpretowac wyswietlane kolory i w efekcie wygenerowac bledny profil.

hej,

monitor mam eizo s1931
nie wiem gdzie szukać tych ustawień o których piszecie - w Narzędzia -> Opcje nic takiego tam nie widzę.
firefox 3.6.3

a czemu tunderbird też mi zwariował?

gilby w FF wpisz w polu adresu "about:config" (cudzysłowy oczywiście pomiń). Potem poszukaj linijek zaczynających się na gfx:color_management (możesz wpisać to w polu filtr).

Dodatkowo w:
gfx.color_management.display_profile;
wprowadź dla pewności ścieżkę do profilu Twojego monitora.

... a jak nie zadziała to wpisz w pasku adresu about:mozilla :lol:

MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
Jest jeszcze taka wtyczka, która ułatwia sprawę -- można wybrać intent, można wskazać konkretny profil, wszystko bez wchodzenia w about:config
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/6891/

Co do Thunderbirda to nie wiem o co chodzi.

A co do OP: dziwne te kolory. Nie znam programu argyll cms, ale może to jest coś związane z profilami w wersji 4? Firefox, o ile wiem, dogaduje się z profilami w wersji 2 (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa, ale pewno ktoś mnie poprawi).

MarcinS napisał/a:
Firefox, o ile wiem, dogaduje się z profilami w wersji 2 (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa, ale pewno ktoś mnie poprawi).

Tak ... obecne wersje dogadują się do wersji 2 ... starsze (3.0) obsługiwały do v4 :evil: Mam nadzieję że to poprawią wreszcie.

ps. ale starsze wersje profilowały dużo wolniej

tester:
http://www.color.org/version4html.xalter

dzięki wszystkim za pomoc - ustawiłem w firefoxie parametr gfx.color_management.mode na wartość 0 - bo zarówno na 1 i na 2 wyświetlał mi dziwne kolory.
W tunderbirdzie zrobiłem to samo.
Nie są mi potrzebne profile przy WWW.
Swój cel osiągnąłem - na 2 monitorach i jednym laptopie w końcu mam mniej więcej to samo. Nie idealnie, ale bardzo podobnie.

pozdrawiam
Przemek

Tobie się udało, a za to mi kolory się pokopały :evil:

Zachciało mi się nowej karty graficznej i zmieniłem NVidię 8400 GS na NVidię 9600 GT (obie Gigabyte). No i (wbrew temu, co niektórzy twierdzą) kolory się pokopały - monitor cały czas ten sam NEC P221W.

Co gorsza ponowna kalibracja (w Windows 7 64-bit) za pomocą dedykowanego softu (SpectraView II) nie daje dużo lepszych efektów! :-( Soft po kalibracji podaje dE na poziomie < 1, a mimo tego np. czerwień mam wypaloną i kolory skóry wychodzą mocno pomarańczowo-różowe.

Kalibracja za pomocą softu i kalibratora ColorMunki daje to samo!

O co chodzi :?: Miał ktoś podobnie?

Aha - nawet zerowałem monitor do ustawień fabrycznych i potem kalibrowałem - nic nie pomogło :-/

Nie miales przypadkiem wczesniej ustawionej jakiejs emulacji sRGB?
Ja mam wlasnie P221W i wszedzie gdzie nie ma zarzadzania barwa kolory laduja po oczach jak glupie - taki urok szerokiego gamutu.

Druga rzecz - ktory to model ColorMunki? Kalibrator czy spektrofotometr?
Jesli kalibrator to tak jak pisalem wyzej - mogla Ci pojsc w pierniki cala kalibracja, oczywiscie lacznie z ustawieniami teperatury barwowej.

A tak przy okazji - swietny monitor, prawda?
Ja uzywam go od poltora miesiaca i jestem zachwycony, nie wyobrazam sobie zebym potrzebowal czegos wiecej do amatorskiej zabawy z obrobka foto.

gorky, monitor po kalibracji za pomocą SpectraView (+ spektrofotometr ColorMunki) przestawia się w tryb P. Nie próbowałem trybu sRGB, bo szkoda by było jego możliwości (95% AdobeRGB) ;-)

Monitor jest super - wcześniej z kolorów byłem bardzo zadowolony. Chyba wrócę do starej karty graficznej i zobaczę, czy kolory też wrócą :roll:

andrusz napisał/a:
gorky, monitor po kalibracji za pomocą SpectraView (+ spektrofotometr ColorMunki) przestawia się w tryb P.

Fakt.

W takim ukladzie nie mam juz wielu pomyslow, chyba tylko sterowniki zostaja.
Moze jakis bajzel sie tam zrobil i warto by sprobowac z czystym systemem? Albo chociaz jakims linuksem live?

gorky napisał/a:
W takim ukladzie nie mam juz wielu pomyslow, chyba tylko sterowniki zostaja.
Moze jakis bajzel sie tam zrobil i warto by sprobowac z czystym systemem? Albo chociaz jakims linuksem live?

Ok, spróbuję jak piszesz, zanim wrócę do starej karty.

[ Dodano: 2010-05-18, 18:14 ]
Skalibrowałem sobie monitor pod Linuksem (Argyll CMS + dispcalGUI) i kolorki są super :-) Czyli gorky masz rację - pewnie coś ze sterownikami w Windzie się posypało. Spróbuję je usunąć i zainstalować ponownie.

No to dobrze, szkoda by było karty :)

Odinstalowałem stare sterowniki i zainstalowałem najnowszy (z kwietnia 2010) i... udało się! Po kalibracji kolorki są takie, jak powinny - hurra :mrgreen:

Skocz do: