dos3  Dołączył: 15 Maj 2010
[K-x] nie działa AF - winny korpus k-x czy kitowy obiektyw?
Witam serdecznie,
Dziś stałem się (nie)szczęśliwym 'kiksiarzem'. Właśnie zakupiłem k-x'a z kitowym obiektywem (18-55 DAL). Co ciekawe nowa dostawa, a ciągle nieuaktualnione firmware - ale nie o tym chciałem. Po rozpakowaniu wszystkiego i połączeniu obiektywu, okazało się,z e kompletnie nie działa tryb AF. Aparat w ogóle nie próbuje nawet ostrzyc. Niezależnie od położenia dźwigienki MF/AF aparat w każdym przypadku traktuje obiektyw jakby miał tylko funkcję MF -ekran stanu pokazuje tylko MF, a funkcje ustawiania AF są nieaktywne w menu.
Jak sądzicie czy to wina korpusu czy obiektywu?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
dos3,
może na spokojnie - wypnij obiektyw. Zmieniaj dzwigienką MF na AF i odwrotnie.
Patrz (od frontu) na gniazdo bagnetu i sprawdź czy wysuwa się i chowa pokrętło "wiertarki".

Sprawdź czystość styków i popranie wepnij obiektyw - jeżeli masz ustawione (na pokrętle trybów) nagrywanie filmów to aparat nie będzie ostrzył (przestaw na inny tryb).

dos3  Dołączył: 15 Maj 2010
dziękuję za odpowiedź, staram się zachować spokój (choć emocje są duże - powrót do fotografii po latach - kiedyś Nikon F90, a teraz pierwsza lustrzanka cyfrowa w życiu i... od razu problem z nowym sprzętem przyniesionym ze sklepu).
Ale do meritum, myślę jednak, że gdzieś jest wada fabryczna, aparat na pewno jest w trybie zdjęć nie filmów, mechanicznie wysuwa się z korpusu pokrętło wiertarki, kontakt z obiektywem chyba jest właściwy, gdyż w trybie AF zdecydowanie wyczuwalny jest opór na pierścieniu ostrzenia obiektywu (oczywiście nim nie kręcę). Pozostałe styki działają chyba prawidło, gdyż obiektyw reaguje na zmianyprzesłony, czy czasu naświetlania.
Zatem chyba pech, wada fabryczna, no cóż będzie musiał wrócić po jednym dniu do sklepu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dos3 napisał/a:
Co ciekawe nowa dostawa, a ciągle nieuaktualnione firmware

We wszystkich poprzednich modelach nowe aparaty były zawsze dostarczane z firmware 1.00.

huri_khan  Dołączył: 18 Gru 2009
Spróbuj wejść w menu na zakładkę C4 i wybierz "Resetju funkcje niestandardowe" może pomoże.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Oraz przeczytaj dokładnie instrukcję od str.114.Z instrukcji po angielsku doczytałem,że gdy jest ustawiona pozycja AF2 wówczas ostrzenie jest możliwe wyłącznie przyciskiem blokady ekspozycji.Być może ktoś w sklepie bawił się twoim skarbem i przestawił nieświadomie w menu.

Skocz do: