opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Test telekonwerterów AF - Tamron 1.4x vs Vivitar 2x
Witam

korzystając z okazji że posiadam przy sobie 2 teleconvertery
- Tamron 1.4x AF SDM (by Michu )
- Vivitar 2x AF HSM ( HSM, bo nie działa z hybrydowym SDM )
postanowiłem przeprowadzić prosty test jakości generowanego obrazu.

Jako platforma testowa oprócz wspomnianych TC posłużył sprzęt
- aparat Pentax k-7
- obiektyw Pentax FA 50mm f/1.4
- flesz Pentax AF 540 FGZ

Zdjęcia wykonywane na programie Av, autofocus w trybie AF-S lampa ustawiona w pTTL, po wykonaniu każdego zdjęcia odzumowanie na kalendarz wiszący na ścianie (stąd może wynikać błąd ostrzenia na co najmniej 1 zdjęciu - ale to też świadczy o sprawności AF w telekonwerterze), 1 ekspozycja = 1 zdjęcie, bez poprawek, ujęcia "z ręki"

fotografowana scena została na szybko zaaranżowana z przedmiotów znajdujących się pod ręką - z góry przepraszam wszystkich mieszkańców Krakowa ;-)

paczka z wszystkimi zdjęciami w pełnej rozdzielczości - http://opiszon.pentax.org...tery-sample.ZIP - ok 60 MB

1. obiektyw 50mm, f/2.8 - bez TC
cały kadr

crop 1:1 ze środka

2. obiektyw 50mm, f/4 - bez TC
cały kadr

3. obiektyw 50mm, f/5.6 - bez TC
cały kadr

4. obiektyw 50mm, f/2.8 - TC 1.4x (ekwiwalent ogniskowej i przysłona po zaaplikowaniu TC - 70mm, f/4)
cały kadr

5. obiektyw 50mm, f/4 - TC 1.4x (ekwiwalent ogniskowej i przysłona po zaaplikowaniu TC - 70mm, f/5.6)
cały kadr

6. obiektyw 50mm, f/5.6 - TC 1.4x (ekwiwalent ogniskowej i przysłona po zaaplikowaniu TC - 70mm, f/8)
cały kadr

7. obiektyw 50mm, f/2.8 - TC 2x (ekwiwalent ogniskowej i przysłona po zaaplikowaniu TC - 100mm, f/5.6)
cały kadr

8. obiektyw 50mm, f/4 - TC 2x (ekwiwalent ogniskowej i przysłona po zaaplikowaniu TC - 100mm, f/8)
cały kadr

9. obiektyw 50mm, f/5.6 - TC 2x (ekwiwalent ogniskowej i przysłona po zaaplikowaniu TC - 100mm, f/11)
cały kadr

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
wielkie :-B

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Dzięki wielkie! :-B Super to wygląda!

O vivitarze myślałem od jakiegoś zcasu jako alternatywie do noszenia tele.. wtedy wychodzi np. jasna stałka + konwerter taniej niż ta sama stałka i dodatkowy obiektyw :)

Masz jakieś spostrzeżenia z szybkości działania AF?

Ten vivitar to standardowy 2x 4-elementowy? Taki ok 100 dolarków jak mniemam? Że zadam wścibskie pytanie: gdzie został zakupiony?

Tamron chyba już nie-do-dostania dla pentaxa :(

Pozdrowienia!

sinster napisał/a:
Ten vivitar to standardowy 2x 4-elementowy? Taki ok 100 dolarków jak mniemam? Że zadam wścibskie pytanie: gdzie został zakupiony?

tak, 4-elementowy
zakupiony jako używany w zestawie z obiektywem ;-)

sinster napisał/a:
Masz jakieś spostrzeżenia z szybkości działania AF?

jasne szkiełka pracują szybko
ciemniejsze wolniej (w końcu przez TC matryca dostaje 4x mniej światła (2 działki) )

trzeba tylko pamiętać o tym, że przynajmniej ten egzemplarz który mam, nie współpracuje z SDM

tzn, obiektyw wyposażony tylko w HSM (Sigma 120-400) działa ok, ale za to DA* z hybrydowym napędem SDM (z dodatkowym śrubokrętem) działają w trybie MF

z Tamronem nie ma problemów w szkłach DA* ze śrubokrętem

Cytat
zakupiony jako używany w zestawie z obiektywem ;-)

Jak się trafi okazja!

Ciekaw jestem czy istnieje jakiś dostępny konwerter do Pentaxa ze zgodnością z SDM... Czy dopiero czekamy na jakąś nowszą wersję 1,7x kiedyś może.... po 645D - czyli blisko ;P

Dora opcja by była Da* 200/2,8 i 2x eeeeh - marzenia...

opiszon napisał/a:
Ciekaw jestem czy istnieje jakiś dostępny konwerter do Pentaxa ze zgodnością z SDM...

no ten tamronik 1.4x bangla, może też jakieś Kenko

ten Vivitar niestety nie - tylko z Sigmą HSM
ciekawy jestem czy AF działałby z Pentaxem DA 17-70 lub DA* 55

Tamron już na amazonie, BH i adoramie już niedostępny :/ (nie mówiąc o Polandii :) - samo ściaganie ze USA to już, przynajmniej dla mnie, problem) na używkę trudno trafić... Jest jakiś pro - optic ale chyba on też nie współpracuje... Kenko jakoś chyba przestał supportować pentaxa ale może się mylę...

sinster, no zawsze można szukać używek - ebay.com albo giełda na pentaxforums.com (można wystawić ogłoszenie WANTED - ja tak kupiłem tam jedno szkiełko - ale czekałem z 2 miesiące na dobrą ofertę ;-) )

Skocz do: