BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
po roku uzytkowania czlowiek jest madrzejszy. A wnioski sa takie iz Cokin i Hitech to jedno gie.......zafarby daje paskudne..zwlaszcza 1.2

Nakrecana polowka tez mija sie z celem - brak regulacji w pionie i linia podzialu zawsze przebiega po srodku.

Dojzalem do filtrow Lee i wlasnie odkladam kase. Podobno jest duzo lepiej, chociaz tak samo jak hitech'y jest to zywica barwiona w masie. Z tym ze filtry sa szersze 10x15 cm takze problem winiety odpada

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
A moje zdanie w kwestii zafarbu stosowanych połowek jest taka -

1. jeżeli użyty zostanie filtr połówkowy o właściwym stopniu redukcji światła dla konkretnej sytuacji oświetleniowej, zafarb jest minimalny.
2. użycie zbyt silnego filtra połówkowego - i tym samym niedoświetlenie przyciemnianej części kadru - skutkuje brzydkim zafarbem.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Może nie całkiem w temacie (filtr nie połówkowy, lecz zwykły szary), ale mam takie pytanko:
kupuję Sigmę z tematu i wraz z nią filtr - wspomniany szary.
Padło wstępnie na ten w rozmiarze Sigmy, czyli 77mm.
Mogę liczyć na brak winietowania? Czy polecicie coś innego?
Mam jeszcze Tamrona 17-50 (filtr 67 mm) i zamierzam kupić tę redukcję, coby również z Tamronkiem móc się pobawić w dłuższe naświetlania...
Czy na Tamronie będzie OK, czy na najszerszym końcu mogę się spodziewać winiety?
I już zupełnie "od czapy": słusznie zakładam, że lepiej omijać takie wynalazki ? Czy mimo ceny można coś z tym zdziałać? :-)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Robert K. napisał/a:
Mogę liczyć na brak winietowania?

Mam tez "slim" - winety nawet na 10mm nie zauważam.
Redukcja z większej średnicy filtra na mniejszą średnicę obiektywu na pewno nie zrobi winety.
Na
Robert K. napisał/a:
takie wynalazki
nie powinieneś nawet zwracać uwagi.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Robert K., a po co Ci filtr przyciemniający o trzy działki?

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
White napisał/a:
Robert K., a po co Ci filtr przyciemniający o trzy działki?

po to:
Robert K. napisał/a:
coby również z Tamronkiem móc się pobawić w dłuższe naświetlania...

:roll:

White, myślisz, że za ciemny?

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Chyba za jasny.

Myślę, że za jasny jak na zabawę w dłuższe czasy. Chyba, że akurat 3 działki właśnie są dla Ciebie w sam raz. Ciężko tym rozmyć niebo lub wodę.

No proszę, jak dobrze zapytać przed zakupem :-) :-B
Czyli z oferty sklepu , w którym chcę zrobić zakupy nie będzie nic, nadającego się do dłuższych naświetleń w dzień?
Za czym powinienem się więc rozejrzeć?

W dzień to co najmniej ND400(9 działek), albo ND1000 (10 działek) mz oczywiście.

White napisał/a:
ND400

Dzięki!

Kurczę... - nieźle sobie liczą za to cudeńko...

Robert K. napisał/a:
Kurczę... - nieźle sobie liczą za to cudeńko...

:evilsmile:

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
nie zakładając nowego problemu :)

Filtr POŁÓWKOWY SZARY MARUMI 52mm GC Gray 52 mm z kitem nie winietuje masakrycznie jak mniewam ?

i jak się sprawuje ten szarak ? wystarczająco do zwykłych szaftów te 2 działki ? bez kombinowania z mega długimi czasami - czy może być mało ?

cena dość niezła

Skocz do: