MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Dokładnie tak, odzyskiwanie ciepła "z wentylacji" + "docieplony" dom to podstawa, by wogóle zacząć myśleć o pompie ciepła. Niestety - w takim domu zwykłe ogrzewanie np. na gaz ziemny jest również bardzo tanie - w tym problem z opłacalnością. Za różnicę w cenie pompa - piec można nabyć paliwo na wiele lat.

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
SeizeThePicture napisał/a:
Przyznał, że musiał sporo zainwestować, ale koszty użytkowania są bajecznie niskie.

Dokładnie tak jest, na zachodzie jest to dosyc popularna metoda ogrzewania, u nas jeszcze nie, właśnie ze wzgledu na koszt inwestycji.

Bo "na zachodzie" po prostu są dopłaty do kredytów na te instalacje - jest dyrektywa poważnie traktowana, a u nas olewane rozporządzenie :mrgreen:

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Bardzo przepraszam ale u nas też są od niedawna dopłaty na ekologiczne rozwiązania można uzyskać nawet do 70% inwestycji tylko jak i co to nie wiem musiał bym poszukać, z tego co pamiętam to trzeba troszkę się postarać napisać wniosek i czekać co odpowiedzą. Z tego co wiem nie jest to takie proste ale nie niemożliwe.

W praktyce kosztowna procedura + niewielka dopłata nie daje zauważalnej przewagi nad "zwykłym" kredytem

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Możliwe nie interesowałem się tym aż tak bardzo bo już miałem wszystko zrobione. Ja zostałem zmuszony do takiego rozwiązania a nie innego bo sąsiad nie dał przekopać gazu więc nie maiłem wyjścia, a za palacza własnym domu robił nie będę

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Jeśli pompa cieła to odradzam powietrzną.
Wraz ze spadkiem temperatury spada jej wydajność. To jest dobre, ale do temperatur około -10*C. Później praca na grzałkach raczej nie ma sensu, bo prąd u nas jest za drogi na grzanie grzałkami.
Dolne źródło owszem fajna sprawa, tylko ciut droga instalacja, ale spokojnie na dofinansowanie możesz liczyć.
Odwiert Pionowy oficjalnie w firmie, która handluje pompami to około 100Plnów za metr. Jeśli dobrze pokombinujesz zrobią to za 70-75plnów/m.

Tu (sapro prawdę powie) sobie poczytaj. Jakby co to pytaj tutaj a nie przez stronę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Oooo.... mój dwusetny post :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jurand  Dołączył: 06 Cze 2010
Czy jest tu ktoś, kto ma pompę woda-woda (układ otwarty, studnia zasysająca i studnia zrzutowa)? A może znacie kogoś, kto taki system użytkuje i można by z nim pogadać?

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
A co chcesz wiedzieć?

jak się sprawdza, jak wygląda, na co zwrócić uwagę przy decyzji na tego typu rozwiązanie...
Masz takową czy zawodowo "siedzisz w temacie"?

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Nie wiem czy układ otwarty dla zasysania wody ze studni jest dobrym pomysłem. Jeśli w wodzie jest rozpuszczone żelazo to w krótkim czasie tlenki żelaza zatkają wymiennik ciepła pompy. Przy układach pracujących na wodzie ze studni ważne jest by pompowana woda nie miała kontaktu z powietrzem.
Zastanów się czy egzaminu nie zdałaby powietrzna pompa ciepła - zaletą takich pomp są niższe koszty inwestycyjne (niż innych PC), wadą niższa sprawność.

Powietrzna odpada - nie chcę marznąć podczas mrozów.
Zażelazienie wymiennika - chcę zrobić pośredni, przed pompą. Z nierdzewki, rozbieralny. Raz na sezon można dokonać czyszczenia.
Kontakt z powietrzem - zrzut można robić pod lustrem wody a nie "z powietrza". Wtedy chyba studnia zrzutowa nie ulega degradacji - w końcu to ta sama woda zaczerpnięta kilkanaście metrów obok....
Źle kombinuję?

Skocz do: