sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Deszczowy portret.
Chciałbym założyć temat dotyczący fotografii portretowej, ale w specyficznych warunkach... w deszczu. :-) Nie udało mi się znaleźć takiego tematu u nas na forum.
W owym temacie chciałbym, żeby zamieszczono jakieś ciekawe przykłady takowych zdjęć (niekoniecznie własnych), spostrzeżenia, kwestie techniczne i ogólnie pojęte wskazówki.
W końcu mamy w naszym systemie uszczelniane puchy i gwiazdki, więc nie ma się czego bać. ;-)
Dla przykładu:
Przykład 1

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
sculptor napisał/a:
Nie udało mi się znaleźć takiego tematu u nas na forum.

Rowniez nie ma tematu:
- portret w gradzie
- portret w sniegu
- portret w gorach
- portret nad morzem
- portret w nocy
- portret podwodny
- portrey w ruchu

Czy to nie dzielenie wlosa na czworo ;-) ???

mygosia, skoro to problem to można zmienić na "Portret w trudnych warunkach atmosferycznych".
Tym tematem na ile podzielimy włos...? :-P

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
sculptor, nie ma chyba nawet wątku ogólnie dotyczące portretu stanowiącego kompendium tej działki fotografii. Co to oznacza? Że to nie jest potrzebne.

Do pracy nad swoją fotografią idealnie nadają się fotoprezentacje.

[ Dodano: 2010-05-12, 09:30 ]
sculptor napisał/a:
Portret w trudnych warunkach atmosferycznych"

Ale trudne warunki to tylko sztafarz, zabieg estetyczny, niczym nie różniący się od innych sztafarzy i zabiegów.

Miałem nadzieję, że powstanie wątek specjalistyczny. W jednym miejscu by można było znaleźć MZ ciekawą wersje portretu.
Ale nie będę się upierał. Jak chcecie to możecie usunąć.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
sculptor, temat może być, tylko istotne co byś chciał wiedzieć lub jaki masz problem z takim portretem, wtedy odpowiedzi będą, a ogólny temat to faktycznie, jak Gosia pisze, zamęt może tylko sprowadzić

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
jorge.martinez napisał/a:

Ale trudne warunki to tylko sztafarz, zabieg estetyczny, niczym nie różniący się od innych sztafarzy i zabiegów.

Na jutro 100 razy w zeszycie:
"Sztafaż piszemy przez zet z kropką".

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
xrog napisał/a:
No bo to prawie jak szafarz :-P

Kosmo, chciałbym, żeby ktoś się podzielił swoim doświadczeniem przy tego typu zdjęciach. Jakie parametry wtedy używać, na co zwrócić uwagę (np. kwestia nieuszczelnionych obiektywów), wszelkie pomysły i sample. W dziale fotoprezentacje można co prawda zamieszczać portrety, ale tylko swoje. W tym wątku można by zamieszczać linki także do cudzych zdjęć i np. nad nimi podyskutować. Jeśli nie będzie zainteresowania to po prostu wątek umrze śmiercią naturalną i tyle.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
no, to trzeba było od razu zacząć tematem "jak robić w deszczu", a tu chyba Gosi chodzi, że od razu kategoria się pojawia, może wtedy zbyt górnolotnie, czy jak kto woli - z armatą na komara... :-)

z deszczem w zasadzie wiem tyle, że czasy 1/60 i dłuższe spowodują "rozciągnięcie" kropel deszczu, a krótsze po prostu zmarginalizują te piękne zjawisko atmosferyczne.. ;-)
zależy co chcesz artystycznie osiągnąć w danej klatce

co do uszczelnień w obiektywie nie wiem, mam analoga, ale staram się chronić przed deszczem; jeśli robiłbym w deszczu, to szukałbym daszku dla siebie z aparatem, ew. sprytny asystent z parasolką pomóc może..

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
xrog napisał/a:

Się człowiek chciał powymądrzać i zrobił babola :oops:

Kosmo napisał/a:
co do uszczelnień w obiektywie nie wiem, mam analoga, ale staram się chronić przed deszczem; jeśli robiłbym w deszczu, to szukałbym daszku dla siebie z aparatem, ew. sprytny asystent z parasolką pomóc może..

A co jeśli się jest samemu? :-) O ile w przypadku niektórych puszek (np. k10 czy k20) nie musimy się martwić i o obiektywy z * to mam wątpliwości używając na deszczu starszych stałek FA np. 35/2 lub 50/1.4. Czy ktoś robił tymi szkłami na deszczu i jakoś je owijał folią lub może wykorzystał jakiś specjalny pokrowiec?
Poza tym wpisując w google "portret w deszczu" czy inne pochodne hasła to raczej wielu konkretów nie dostajemy jeśli chodzi o zdjęcia. Po różnych galeriach są trochę rozsypane i w tym jednym wątku można by je podlinkować, żeby były w jednym miejscu. :-)

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
sculptor napisał/a:
A co jeśli się jest samemu?

jak nie masz asystenta do trzymania parasola, to możesz użyć czegoś takiego:
http://www.hultaj.pl/produkty/39.html
:evilsmile:

na deszczu świetnie też sprawdzają się tego typu wynalazki:
http://jabbafoto.pl/categ...wdeszczowe.html

tatsuo_ki napisał/a:
jak nie masz asystenta do trzymania parasola, to możesz użyć czegoś takiego:
http://www.hultaj.pl/produkty/39.html

Poproszę taki w kolorze czarnym z czerwonym napisem "PENTAX"... :evilsmile:

Ponad to moim zdaniem ciekawe zdjęcie w deszczu (wzięte z portalu obiektywni.pl, user - marcinsz):
Zdjęcie

Ex3  Dołączył: 27 Sie 2009
Najlepsze zdjęcie w deszczu jakie widziałem w życiu, Trent Parke:

Ogólnie deszcz najlepiej robić "pod światło" wtedy oświetlone od tyłu kropelki "świecą", jak masz światło za sobą to deszcz będzie szary i raczej bez wyrazu.

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
aura sprzyja:) dziś wieczorem wychodzę do koleżanek na naukę, a że nie ma tam dojazdu MPK w żaden cywilizowany sposób - pokuszę się o street:)
K20 + A 28/2.8.
Mam nadzieję, że styki mi nie zardzewieją:)

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
ja bym polookał po necie - czasami ludzie nie kasują exifa

http://girltripped.devian.../2135584&qo=730

http://nikosalpha.deviant...aphy+rain&qo=59

jaczes, dzięki za namiar. Pozwolę sobie je wstawić dla ułatwienia. :-)
1.

2.

campanelli, i jak twoja sesja? Udana? :-D

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
sculptor, dzięki za założenie takiego tematu, jeśli pogoda nie dopisze (albo jeśli dopisze) to na PPD spróbuję coś deszczowo - portretowego zrobić.

btw fajne przykłady pokazałeś :->

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
sculptor napisał/a:
campanelli, i jak twoja sesja? Udana? :-D

przestało padać... :/

Skocz do: