dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Rodzinne zdjęcie gdańszczan, czyli anlog vs cyfra
10 lat temu powstalo pierwsze rodzinne zdjecie gdanszczan. Wtedy bylo robione na Sinarze na kolorowym negatywie 18x24 . Caly Dlugi Targ byl zapelniony. Jakosc byla faktycznie dobra. Warunki byly o tyle trudne, ze czesc ludzi stala w poludniowym sloncu, a czesc w cieniu. Mimo to, nie bylo zadnych problemow z rozpoznaniem osob, ktore staly nawet pod Neptunem - zdjecie bylo robione z Zielonej Bramy. Cale zdjecie, pociete na kawalki bylo kiedys online, ale wcielo. Znalazlem tylko miniaturke, zreszta w jakiejs dziwnej tonalnosci:

EDIT: A jednak nie - mozna sobie do woli ogladac ;-)
http://www.rodzinnyalbum....php?a=1&b=4&l=0

Jest plan, zeby zdjecia powstawaly co 10 lat. Zdjecie nr 2 w niedziele. To bedzie bardzo ciekawe takze z technicznego punktu widzenia. W tym roku zdjecie bedzie robione Hasselem 60mpx. Myslicie, ze da rade? :-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
dzerry, gdzie jesteś? :P

Stachu napisał/a:
dzerry, gdzie jesteś?

:-)

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Na rękach? :-P

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007

Zielone okręgi to osoby ze zdjęcia a czerwony pewnie autor, widać że ma torbę na ramieniu więc to raczej nie przypadek. :-)

Swoją drogą fajna zabawa :P

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Danin, dobre!

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Czad niesamowity... gdzieś to kiedyś widziałem już ale warto było sobie znów przypomnieć ;)

Danin, pudlo :-P Jednak musialem sie bylem przesunac ;-)

[ Dodano: 2010-05-21, 14:53 ]
Ktos wpada w tym roku? ;-)

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
.. ale tok myślenia miał dobry.. pasek jest ;)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
dzerry napisał/a:
Ktos wpada w tym roku? ;-)

Może wpadnę. O której?

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Ja postaram sie stac kolo tego najwazniejszego aparatu, ze swoim znacznie mniejszym... uruchomie kontakty i moze sie uda :)

[ Dodano: 2010-05-21, 21:47 ]
zapomnialem dodac, ze dla mnie to nieporozumienie robic to cyfra, szczegolnie jesli chodzi o poklony wielkiego formatu. Chyba ze Hasel daje takie mozliwosci? nie lepiej bylo na ten czas co najwyzej wziac jakiegos sinara z cyfrowa scianka? Zrobic to zdjecie jak Bozia przykazala (bez religii, kazdy moze miec inna Bozie).

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
Fajny pomysł !

dagio napisał/a:
nie lepiej bylo na ten czas co najwyzej wziac jakiegos sinara z cyfrowa scianka?
W artykule w DB pisali, ze pan Kula testowal Hassela, Mamiye i wlasnie Sinara z cyfrodupka i wybor padl na Hassela. Obaczymy.

Kn0r3k  Dołączył: 08 Lip 2008
Stachu napisał/a:
Może wpadnę. O której?

http://gdansk.naszemiasto...atach,id,t.html

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
dzerry napisał/a:
Wtedy bylo robione na Sinarze na kolorowym negatywie 18x24 .

Negatyw ? zapewne dlatego że część ludzi była w cieniu, a część w słońcu - bo ogólnie rzecz biorąc diapozytyw jest lepszy, ale też bardziej niebezpieczny bo łatwiej go skopać w E6 (a powtórka zdjęcia raczej niemożliwa).
Co lepsze do takiego zdjęcia? Kiedyś już zadawałem sobie takie pytania, a nawet robiłem troszkę podobnych zdjęć, ale z udziałem max 150 osób (używałem kamery 9x12 cm i materiału b&w). Moim zdaniem nie ilość pikseli matrycy jest najważniejsza (ale też nie może być mała) - najważniejszy jest obiektyw. Dlatego idąc tą drogą lepszy wydaje się np. Sinar z diapozytywem 10 x 12 cali + jakiś sprawdzony obiektyw. Ale to jest wtedy naprawdę duże i kosztowne przedsięwzięcie, moim zdaniem z honorarium minimum10 tys - tego w polskich warunkach trudno oczekiwać, więc robi się cyfrówką, bo też coś wyjdzie, może nawet nieźle. Ale jestem pewien że na obecną chwilę takie zdjęcie maksimum walorów da w przedstawionej powyżej wersji wielkoformatowej.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Było na prawdę fajnie. Dariusz, który robił zdjęcie, świetnie się przygotował. Były 2 Hasselblady, jeden założone 50mm w poziomie, drugi 80mm i pion. Więcej szczegółów nie zdradzę, bo może się to nie podobać autorom. Ja tam na górze zrobiłem mały reportaż i mam swoją werjsę (21Mpix) zdjęcia ze wszystkimi :)

EDIT:

No więc jak to wyglądało od kuchni, zobaczyć możecie poniżej (nie przelećcie zbyt szybko przez całość, w końcu we właściwym momencie trzeba zwolnić migawkę ;-) ):
http://blog.adamkorzeniewski.com/?p=3821

[ Dodano: 2010-05-28, 00:20 ]
ZDJĘCIE GDAŃSZCZAN 2010 (400 mln pikseli):
http://www.fotokula.pl/GI...23maja2010.html

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Podbijam temat.
Gdańszczanie piszcie, gdzie jesteście :-D

Ja sie spoznilem godzine :-/

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
dagio napisał/a:
ZDJĘCIE GDAŃSZCZAN 2010 (400 mln pikseli):
http://www.fotokula.pl/GI...23maja2010.html
Wygląda na to, że cyfra dała radę. :-)

janek_wu napisał/a:
Wygląda na to, że cyfra dała radę
Dala, dala. Ten negatyw sprzed 10 lat, gdyby jeszcze raz porzadnie zeskanowac i obrobic, pewnie byloby troche lepiej, ale gdyby porownywac sam efekt, to cyfra zmiazdzyla zdjecie sprzed 10 lat.

Skocz do: