Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cześ napisał/a:
mówiłem Ci już kilka razy, ...ciach.... Ale Ty chyba mnie w ogóle nie słuchasz!

Żonę mam taką samą... a Mamusia ostrzegała :evilsmile:

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
haha! No to mnie złapałeś... :oops:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Coraz bardziej mi się podoba ten obiektyw. O 17-70 Pentaxa dalej nic nie wiadomo. Jak mi się uda to pewnie przed wakacjiami też się na niego skuszę.
Cześ jak jest z dostawami Sigmy tzn. zamawiasz i masz czy zamawiasz i może będą za 2 miesiące?

awakqwq, z dostępnością obiektywów bywa różnie i jest ona ściśle uzależniona od dostępności u dystrybutora. Podstawowe obiektywy, a 17-70 na pewno do nich należy, staram się mieć zawsze na półce ale nie zawsze jestem w stanie przewidzieć popyt.

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
a może by tak moderator:
zmienił temat wątku / wydzielił w nowy wątek posty dotyczące sigmy 17-70?*

* - niepotrzebna skreślić

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
konopia, uaktualniłem temat.

mariusz m.  Dołączył: 17 Sty 2007
O Cześ, to niespodzianka z tą ostatnia sztuką (byłem chyba jednym z dzwoniących jak już tylko ona została). Jak pracujecie w poniedziałek? Czy jesteście jutro na giełdzie? Jeśli tak, to czy z tym szkłem? Jeśli jesteście to gdzie macie stanowisko? Cena ciągle promocyjna?
Pozdrawiam
MM

mariusz m., przykro mi ale dziś znalazła szczęśliwego nabywcę. Kolejna dostawa po długim weekendzie.

OK, dzięki za info. Jak mnie nie olśni jakaś nowa opcja to się zgłoszę.
Tak przy okazji, czy porównywałeś 17-70 z 24-60/2.8 lub z 24-70/2.8? Widzę, że macie je w cenniku, nie wiem czy stale na stanie. Stanowią one dla mnie bliskie alternatywy dla 17-70, ale jeszcze nie miałem okazji pomacać.
Pozdrawiam
MM

Generalnie nie testuję obiektywów, szczególnie tych, które są poza kręgiem moich zainteresowań, a te dwa, które wymieniłeś do tego kręgu nie należą, więc... opinii musisz poszukać gdzieś indziej. Mogę tylko powiedzieć, że 24-70/2,8 był chwalony przez kupujących u mnie, ale oni należeli do innych systemów.

Pytałem tak z ciekawości, opinie w necie przerobiłem dość wnikliwie. Generalnie wynika z nich, że 24-60 jest lepszy optycznie i mechanicznie od 24-70. ten drugi zbiera cięgi dość duże za słabą ergonomię, chociaż jakością zdjęć ustępuje tyko nieznacznie. No ale w bardzo zbliżonej cenie oferuje 10mm wiecej na długim końcu. W porównaniu z nimi 17-70 jest zdecydowanie najuniwersalniejszy (zakres ogniskowych oraz zakres makro) i najtańszy. Ustępuje światłem no a ostrość i zdjęcia pod światło są niewiadomą.

Podpinałem kilka egzemplarzy 17-70 do swojej puszki i żaden nie miał problemów z ostrością, pod światło nie sprawdzałem.

Skocz do: