opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
darmuszka, przecież to na pierwszy rzut oka widać że to bagnet Nikona jest ;-)

hint - najłatwiej rozpoznać po "podwójny" pierścieniu przysłon - cecha charakterystyczna Nikona - bo sam bagnet jest bardzo podobny do Pentaksowego i czyni go łatwo zapinalnym w bagnecie K (jak sam się zresztą przekonałeś)

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Nie miałem pojęcia. Chociaż właśnie skończyłem przeróbkę

ten bolec wpadł w korpusie w czerwoną kropkę. Po wywaleniu bolca (właśnie skończyłem prace remontowe) obiektyw jak miodzik. Wszystko w M chodzi.
Ale mimo wszystko dzięki.

Ponieważ nie jestem w domu i nie mogę sprawdzić jak to jest z tym starym mocowaniem N ale tutaj jednak wydaje mi się, że to jest to Pentaxa bardziej kompatybilne.
Ale mam do Ciebie pytanie. Czy zatem jeżeli to szkło jest od Nikosia (rozumiem stary mount jak na F4) to Nikosie hulają na Pentaxach?
Szkło jest spasowane po wywaleniu bolca jak miodzik, Aż nie chce mi sie wierzyć, że to od Nikosia.

darmuszka napisał/a:
Czy zatem jeżeli to szkło jest od Nikosia (rozumiem stary mount jak na F4) to Nikosie hulają na Pentaxach?

generalnie szkła tzw non-AI powinny się zapinać bez problemu

więcej info tutaj:
http://forums.dpreview.co...19738793&page=1

darmuszka napisał/a:
Szkło jest spasowane po wywaleniu bolca jak miodzik, Aż nie chce mi sie wierzyć, że to od Nikosia.

no ale spójrz na ten pierścień przysłon, jest dokładnie taki jak na grafice poniżej:

powodzenia w foceniu tym obiektywem :-)
jak widzisz, codziennie człowiek może dowiedzieć się czegoś nowego 8-)

Opiszon

ucałuję Cię :evilsmile: i :-B
Tutaj jest od groma tego starego złomu od Nikosia. Nie miałem pojęcia , że to pasuje, dzięki..

Jutro atak, szukam czegoś zamiast planowanej sigmy 50-500.
Mam nadzieję, że do N nasze szkła odwrotnie nie pasują :evilsmile: :lol:

darmuszka napisał/a:
Jutro atak, szukam czegoś zamiast planowanej sigmy 50-500.

tylko musisz chyba dokładnie sprawdzać, bo nie każde szkło uda ci się zapiąć

jeżeli chodzi o ciężkie szkła typu długie tele, to byłbym powściągliwy, bo te szkła w większości przypadków nie zapinają się do końca, więc takie duże tele może się po prostu wykręcić z bagnetu podczas używania :!: :idea:

Jasne, będę ostrożny zanim podepnę cokolwiek po dzisiejszej nauczce ale siedzę w tej cholerka Korei jeszcze dwa miesiące to poszperam. Jak coś znajdę to dam znaka.

Dzięki serdeczne jeszcze raz. ;-)

[ Dodano: 2010-05-22, 13:35 ]
Jeszcze na koniec tak w ramach OT trzy fotki tym szkłem jeszcze jak było zablokowane (z pewnymi nieosiowaniami) :-D
ISO jakieś zabójcze (1600) bo w metrze w Busan ale kwiatek już na 100 (trudno jak zwykle z ostrością ale daje radę słoiczek malutki :->

Puci.. Puci.. surowe jotpeżki z puszki.

charfa  Dołączył: 03 Maj 2009
Err... A to nie jest raczej sławetny Ricoh? Sugerowałoby to oznaczenie KR i pozycja AP na pierścieniu przysłon.

charfa, masz rację - nie wiem dlaczego podziałkę GO wziąłem z drugie oznakowanie pierścienia przysłon

kajam się znacząco :-)

I tutaj wszystko stało się jasne :-D

http://www.theatreofnoise...eras-ricoh.html

Searsie, Kalimarze, Polarze i Ricohu hydrogłowy.... złaź z bagnetu.... :-B

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Mam podobną Exactę (24/2.8) oznaczoną PK A/R - niby jest jakiś dodatkowy styk, ale za bardzo nie wystaje i łatwo chowa się przy byle dotknięciu, poza tym ani razu obiektyw się nie zakleszczył. Może po prostu trafiają się felerne egzemplarze ?
[edycja]
70-210 na PK A/R też mam- i również nic złego się nie działo...

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
tak czytam wątek...
Serio jakieś szkła od nikona dadzą się tak łatwo zapiać do Pentaksa ?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Tak łatwo to nie. Mocowanie wchodzi w bagnet, ale z przekręceniem jest problem. Przed chwilą spróbowałem z manualnym szkłem - do MZ30 wchodzi, daje się przekręcić o jakieś 2mm, ale i tak trzeba ręką trzymać żeby przypadkiem nie wypadło. Do Mes'a i K10 bagnet wchodzi ale nie ma mowy o jakimkolwiek przekręceniu obiektywu w gnieździe.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Poza tym Nikon ma większą niż Pentax odległość rejestrową - a to oznacza, ze szkło od Nikona będzie w korpusie Pentaxa umieszczone zbyt blisko obiektywu - czyli z ustawieniem ostrości będą problemy.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Marek Wyszomirski napisał/a:
to oznacza, ze szkło od Nikona będzie w korpusie Pentaxa umieszczone zbyt blisko obiektywu

:?:

Opiszon narobił mi smaku... :-D a tu nici...

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Marek Wyszomirski napisał/a:
Poza tym Nikon ma większą niż Pentax odległość rejestrową - a to oznacza, ze szkło od Nikona będzie w korpusie Pentaxa umieszczone zbyt blisko obiektywu - czyli z ustawieniem ostrości będą problem

Obiektyw będzie ostrzył "za nieskończoność" oraz zwiększy się odległość, na którą najbliżej da się wyostrzyć. W praktyce będzie to wyglądało tak, że jeżeli mamy na obiektywie skalę ostrości np. od 5m do nieskończoności, to będziemy mogli wyostrzyć od 10~15m do "poza nieskończoność". Oczywiście po zapięciu pierścienia pośredniego skala przesunie się w drugą stronę.

Gorzej jak do nikona ktoś będzie chciał podpiąć obiektyw pentaxa, bo nie wyostrzy wtedy nieskończoności, a tego obejść się nie da bez "kombinowania wyższego rzędu" typu przejściówki z soczewką lub rozkręcanie obiektywu.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Masaho napisał/a:
poza nieskończoność
Jak to brzmi! :roll:
Przekraczamy nieprzekraczalne, StarTrek TNG, final frontier, beyond the limits. ;-)

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
To w końcu opłaca się brać tego Nikkora 105, 2.5 do kadyszki czy nie? :-P

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Pentagram napisał/a:
Przekraczamy nieprzekraczalne, StarTrek TNG, final frontier, beyond the limits. ;-)

W końcu mamy XXI wiek :mrgreen:

Jamjumetley  Dołączył: 10 Sie 2009
Masaho napisał/a:
Pentagram napisał/a:

W końcu mamy XXI wiek :mrgreen:

Do Star Trek jeszcze co najmniej 100-parę lat, a do TNG to już w ogóle... Ze 300... 8-)

Skocz do: