regedarek  Dołączył: 21 Sie 2009
Hej, kupiłem wersję 2.8, ponieważ na allegro znalazłem ją po 150zł

Przeczytałem sporo opini:
"Jedna z gorszych stałek jakie wypuścił Pentax. Od 28/3.5 dzieli go przepaść. "

Wszystko okaże się w terenie, jeżeli zdjęcia będą mi się podobały szybko o tych opiniach zapomnę. Jeżeli nie to już nie wiem co zrobię bo moje fundusze się skończyły.

PS. Zastanawiam się jakie fitry do niego kupić, mam polaryzacyjny, macie jakieś propozycje do fotografii krajobrazów, głównie gór(ośnieżone szczyty, wschody słońca). Na pewno będę szukał teraz jakiegoś filtru(szara połówka) coby zmniejszyć efekt z tego zdjęcia.

Chyba, że znacie jakiś inny sposób aby to poprawić.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
regedarek, szara połówka w systemie Cokin albo sklejanie dwóch zdjęć z różną ekspozycją.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
deckard napisał/a:
sklejanie dwóch zdjęć z różną ekspozycją

to, wg moich doświadczeń, zdecydowanie lepszy i w pełni kontrolowany sposób. Filtr połówkowy może poprawić zdjęcie, ale może też go popsuć. Przy fotografowaniu na filmach w takich sytuacjach bardzo pomaga, ale gdy się ma do dyspozycji aparat cyfrowy, statyw i Photoshopa, to staje się zbędnym gadżetem. Mam, użyłem kilka razy na cyfrze i odłożyłem do szafy.
Było zresztą o tym u nas w wątku o cokinie, a jest w ostatnim numerze Foto Video.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
hej, pomocy, smc-m 28/2.8 czy vivitar mc 28/2.8?

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
Mam taka mała prośbę, otóż sprzedałem telefon i mam luźne 200 zł i chce to przeznaczyć na obiektyw 28 mm. Czy mógłby ktoś z szanownych kolegów i koleżanek spojrzeć na popularny portal aukcyjny i podsunąć mi jakiś obiektyw. To są moje początki z obiektywami manualnymi mam 50mm/2 i podoba mi fotografowanie z tym obiektywem. Nie chce wydać tych pieniędzy na p*****, a nie potrafię oszczędzać więc pomyślałem sobie o obiektywie.
Myślę nad tym:
http://allegro.pl/jasny-r...1370499533.html

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
A nie lepiej już smc-m, myślę, że 28/2.8 można znaleźć w tej cenie

yusuf napisał/a:
A nie lepiej już smc-m,

czytałem cały ten watek i wiem że lepiej ale na aledrogo nie ma chyba go albo ja żle szukam

[ Dodano: 2010-12-23, 18:36 ]
a nie jest za 350 zyla

LysyRudy napisał/a:
a nie jest za 350 zyla

czasem pewnie jest i za tyle, ja za swojego dałem bodajże 140 (ma drobne kropeczki/skazy na tylnej soczewce, czego się trochę obawiałem, jak się okazało bezpodstawnie), ale sprzedający oddał mi jeszcze chyba 15 czy 20 zł za to, że pierścień ostrości w pewnym momencie traci płynność ruchu, o czym sam nie wiedział, jak twierdzi.
Także na Twoim miejscu bym nieco poczekał, bo czasem coś się trafia, z tego co widziałem, to za 2 stówki powinno dać się wyrwać w normalnym stanie.

edit:
już widzę, za 350 to masz wersję A ze stykami, czyli za 50-60% tej sumy dostaniesz bez styków

proszę, ten po przejściach, ale tanio :evilsmile:
http://allegro.pl/aj-smc-...1367929282.html

wersja ze światłem 3,5
http://allegro.pl/unikat-...1377642579.html

badur  Dołączył: 21 Lis 2006
yusuf, przepraszam, że tu, ale widzę że masz rikenona 135/2,8. Byłbym wdzięczny za info na priv jak oceniasz to szkło, bo osobiście bardzo lubię rikenony. pozdrawiam

yusuf, dzięki za namiary pomyśle zapytam zony i chyba coś dzisiaj sobie kupie :mrgreen:

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
yusuf, nie wiem na ile trzeba byc zdesperowanym, zeby skusic sie na tego SMC-M 28/2,8 w takim stanie. I od tego sprzedawcy. No chyba, ze na czesci.

LysyRudy, lepiej poczekaj i kup ladny egzeplarz. Na allegro sa bardzo czesto. No i przegladaj gielde.

asklop napisał/a:
yusuf, nie wiem na ile trzeba byc zdesperowanym, zeby skusic sie na tego SMC-M 28/2,8 w takim stanie. I od tego sprzedawcy. No chyba, ze na czesci.

dlatego też pojawił się evil w wypowiedzi, no ale ten drugi egzemplarz raczej wygląda schludnie

Adalbertus_79  Dołączył: 08 Gru 2010
Ja mogę jeszcze polecić SMC-A 28mm/2.0 Pentaxa...
Kupiłem to szkło na holenderskim eBayu za ok. 580 zł w dość dobrym stanie.
Ma całkiem przyzwoite oceny na anglojęzycznym forum Pentaxa.

Zalety:
szkło jest stosunkowo małe i lekkie,
ostre praktycznie już od f2.0,
no i co ważne - jasne

Wady:
brak AF (dla niektórych to zaleta),
aberacje widoczne przy pełnym F i dużych kontrastach,
cena - widywałem na eBayu egzemplarze w cenach ok. 1200 - 1500 zł

Przykładowe fotki z tego szkła (wiekszy rozmiar po kliknięciu):

Krzyż F2.0 ISO200 1/100 sek

Krzyż F3.5 ISO800 1/125 sek

Krzyż F4.0 ISO200 1/40 sek