bartwaw  Dołączył: 28 Paź 2009
Makro - konwerter achr. Digital King HD +10 D vs dcr-250.
Witam,
chciałbym pobawić się w makro. Mam już Wołnę-9 (jak się niedawno dowiedziałem) i udało mi się już parę zdjęć zrobić. Chciałbym pójść w większe powiększenia.

Myślę o pierścieniach, ale już wyczytałem, że te bez styków to nie za bardzo, a cena ze stykami to jakieś 500 zeta.

Najtaniej wychodzi soczewka lub konwerter
Wiem, że soczewki są nie polecane. Ale znalazłem coś takiego:
King HD +10

I pytanie, czy DCR-250 byłoby lepszym wyborem ?

Tak na marginesie. Szukając po necie trafiłem, że dobrym i tanim rozwiązaniem jest Tamron SP 60-300. Widzę, że za cenę porównywalną z pierścieniami można go nabyć.
Bawił się ktoś nim ?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
W jak wielkie powiększenia?
Dlaczego pierścienie bez styków są nie za bardzo.
Najtaniej nie zawsze znaczy najlepiej.
Jeżeli chcesz dobre makro to Raynox + twój 55-300 będzie dobry na początek.
Jeżeli chcesz większe powiększenia to mieszek na M42 + twoja Wołna-9.

Dochodzą jeszcze szkła systemowe typu Pentax-M 50mm F4 Macro oraz Pentax-M 100mm F4 Macro, dają skalę 1:2 ale można użyć pierścieni z przenoszeniem automatyki przesłony (styki nie potrzebne bo i tak obiektyw jest bez styków) i podnosi się komfort użytkowania i rośnie skala odwzorowania. Przy dużej skali to też dobry statyw będzie dobrym zakupem.

Powiększenia takie by ładnie i w miarę ostre były robale. :)

Wołnę już pomęczyłem, ale to jednak jeszcze nie to czego bym oczekiwał.

No co do pierścieni, to z przeniesieniem przesłony to chyba jakieś 250 zł ?

Czytałem o raynoxie, ale własnie jak to się ma do wspomnianego wcześniej kinga. Przeszukałem już sporo w internecie i nic ciekawego na jego temat nie znalazłem.

Czy ten mój Slik nie jest dobrym (choć odrobinę) statywem ?

Mój błąd :oops: statyw już masz :-D
Pierścienie z przeniesieniem to jakieś 150-200zł
Wołna-9 ma odwzorowanie 1:2, co do ostrości to coś takiego Cię nie zadowala? Jak dobrze pamiętam to wycinek z matrycy bez skalowania. Obiektyw Pentax-M 50mm F4 Macro przy odwzorowaniu 1:2.

Powiedz mi, bo widzę że masz matówkę z zenita 122. Czy odbiega ona "chinkom" ?
Bo z tą matówką co mam w std to bardzo się męczę przy ostrzeniu.

Co do wołny, to musiałbym ją chyba do jakiegoś serwisu podrzucić bo ostrość bardzo ciężko w jednym miejscu chodzi.

Nie wiem, nie widziałem chinek, z tej jestem zadowolony, spisuje się super przy jasnym szkle, przy tym Makro od Pentaksa jest już kłopot jak się pracuje na pełnym wyciągu.

a dużo ciemniejsza jest od oryginalnej (tej co była w k100D ?) ?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
gdzieś był chyba wątek o tym kingu, i wypadł niestety b. kiepsko w porównaniu do raynoxa..

Co do pierścieni, to o ile pamiętam, używki z popychaczem to jakieś 100-200 zł, a ze stykami ~300 zł.
Tylko tych ostatnich jak na lekarstwo.

No właśnie. Pierścienie ze stykami jak są to nówki. Nowe najtańsze to znalazłem za jakieś 450 zł.

Co do wspomnianego Tamrona SP 60-300 - miał go ktoś w łapkach ??

Skocz do: