Ja to wszystko wiem
  Ja to wszystko wiem  
 shakal napisał/a:Czy mają w Waszej ocenie ciche lustra...może w zależności od modelu?
Na fotopolis K100D skrytykowali właśnie za piskliwe dźwięki jakie wydaje...ale parę razy przejechałem się na ich opiniach więc zapytam tu...
Nie ukrywam, że kasetka® spełnia inne moje wymagania więc...trochę się łudzę, że....
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"

Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
                Dołączył: 30 Kwi 2007Meggido napisał/a:Za dużo. Dla mnie cicho. Najlepiej idź do sklepu i klepnij lustrem. Przekonasz się.
shakal napisał/a:..(znaleźć coś w sklepach graniczy z cudem)....
pytasz o prawdziwe lustra czy zabawki?shakal napisał/a:D40

nie przesadzajmy, K100 spokojnie da się pomacać, a K10d też coraz częściej. 3miasto to nie pipidówek, poszukaj.shakal napisał/a:Nie mam pojęcia (znaleźć coś w sklepach graniczy z cudem) jak to wygląda w Pentaxie?
 ]
  ]
nie wierzę. Nie wierzę! Poszukaj jeszcze raz.shakal napisał/a:Dawno bym to zrobił...nie znalazłem w żadnym sklepie w trójmieście ani jednego egzemplarza lustra Pentaxa.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd | 
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 | 
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo! 
                Dołączył: 30 Kwi 2007 ....czy może o nieudolności przedstawiciela Pentaxa?
  ....czy może o nieudolności przedstawiciela Pentaxa? 

ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited

A co do dostępności puszek, to niestety (a może stety) koledzy mają rację - kasetki i kadyszki leżą tu i ówdzie, choćby w MM, electroworl, saturnie, więc stwierdzenie "znaleźć coś w sklepach graniczy z cudem" jest po prostu nieprawdziwe. Cudem jest raczej nie znaleźć, bo te sklepy do małych nie należą.
  A co do dostępności puszek, to niestety (a może stety) koledzy mają rację - kasetki i kadyszki leżą tu i ówdzie, choćby w MM, electroworl, saturnie, więc stwierdzenie "znaleźć coś w sklepach graniczy z cudem" jest po prostu nieprawdziwe. Cudem jest raczej nie znaleźć, bo te sklepy do małych nie należą.Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF

Ale to tylko znak, że pucha jest taka popularna, że wszystko wykupili
  Ale to tylko znak, że pucha jest taka popularna, że wszystko wykupili   Serio. Ostatnio czytałem na forum o jakiś promocjach w sieciach, może to dlatego. Bo np. w Łodzi co wejdę do MM to leży (kadyszka też), w electroworld też... To dziwne, co piszesz, być może nawet trochę niepokojące (?). Bo co jak co, ale problemu z dostępem do puchy to jeszcze nie było. Co najwyżej czasem ceny dziwne.
  Serio. Ostatnio czytałem na forum o jakiś promocjach w sieciach, może to dlatego. Bo np. w Łodzi co wejdę do MM to leży (kadyszka też), w electroworld też... To dziwne, co piszesz, być może nawet trochę niepokojące (?). Bo co jak co, ale problemu z dostępem do puchy to jeszcze nie było. Co najwyżej czasem ceny dziwne.Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF

Cytatps. bEEf a mówił Ci już ktoś, ze na tym awiatarku przypominasz Tarantino?
 nie
  nie   
    Ale "na żywo" raczej już nie, bo to avatarek robiony obiektywem o ogniskowej 8mm
  Ale "na żywo" raczej już nie, bo to avatarek robiony obiektywem o ogniskowej 8mm  

Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
                Dołączył: 30 Kwi 2007 ale posiłkując się opinią Mikea Johnstona ("fotograf niedzielny" - fotopolis na pewno znasz) odnośnie polityki Pentaxa - odnoszę wrażenie, że ona chyba taka jest ...nienachalna
   ale posiłkując się opinią Mikea Johnstona ("fotograf niedzielny" - fotopolis na pewno znasz) odnośnie polityki Pentaxa - odnoszę wrażenie, że ona chyba taka jest ...nienachalna  W reklamach również. Może to ma i dobre strony (pewna elitarność..wtajemniczenie...choć cierpi na tym dostępność i zapewne serwis.
   W reklamach również. Może to ma i dobre strony (pewna elitarność..wtajemniczenie...choć cierpi na tym dostępność i zapewne serwis.  
 ...no i będę Was trochę nękał....
   ...no i będę Was trochę nękał....
shakal napisał/a:no i będę Was trochę nękał
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
shakal napisał/a:problem:
Sprzedałem własnie KM5D z powodu...głośności lustra.Niestety.
Niektóre SLRy jak wiadomo hałasują niemiłosiernie (KM5D, A100, 20D) a niektóre mniej
Szukam cichutkiej puszki.To mój priorytet.Nie udało mi się osłuchać niestety wszystkiego..ale np. E-400, D40..czy legendarna E-1 są wystarczająco ciche..i z tych cichych chcę sobie coś wybrać.
pytanie:
Nie mam pojęcia (znaleźć coś w sklepach graniczy z cudem) jak to wygląda w Pentaxie? Czy mają w Waszej ocenie ciche lustra...może w zależności od modelu?
 , czyli jak dla mnie w praktyce ta głośność nie ma żadnego znaczenia. Sterowanie lustrem w kasetce rzeczywiście jest piskliwe (żródłem dzwięków jest chyba jakiś silniczek działający tam i z powrotem), Nikon jest "kłapiący" (tak jakby lustro było "naciągane" i powracało na swoje miejsce pod wpływem "sprężynki"). To są moje domniemania (do środka nie zaglądałem), fakt, że działa to ciszej. Nie wiem, czy D40 / D40x mają taką samą konstrukcję mechanizmu sterowania lustrem jak D200, ale jeśli nawet, to ja raczej i tak nie brałbym tego aparatu pod uwagę ze względu na brak śrubokręta i ograniczenie tylko do szkieł z motorkiem AF.
 , czyli jak dla mnie w praktyce ta głośność nie ma żadnego znaczenia. Sterowanie lustrem w kasetce rzeczywiście jest piskliwe (żródłem dzwięków jest chyba jakiś silniczek działający tam i z powrotem), Nikon jest "kłapiący" (tak jakby lustro było "naciągane" i powracało na swoje miejsce pod wpływem "sprężynki"). To są moje domniemania (do środka nie zaglądałem), fakt, że działa to ciszej. Nie wiem, czy D40 / D40x mają taką samą konstrukcję mechanizmu sterowania lustrem jak D200, ale jeśli nawet, to ja raczej i tak nie brałbym tego aparatu pod uwagę ze względu na brak śrubokręta i ograniczenie tylko do szkieł z motorkiem AF.Pozdrawiam,
Piotr
nie mógłbym, ponieważ w żaden sposób nie wynika to z mojego postu. *ist jest lustrem analogowym, a porównania analoga do cyfry raczej nie proponuję przeprowadzać. W ogóle w jakim sposób wywnioskowałeś z mojego postu, że odwołuję się jakoś do *ista, skoro tam słowa o nim nie mashakal napisał/a:.ale nie mógłbyś po prostu napisać, czy w Twojej ocenie Twój *ist jest głośny w porównaniu do innych luster cyfrowych?

. Jeśli potrzebujesz aparatu bezdźwiękowego do zdjęć w muzeach, szpitalach, do podglądania życia bez ujawniania się, to kup analoga, a najlepiej z ręcznym przewijaniem kliszy. Każde lustro cyfrowe jest głośne i zwróci na siebie uwagę. Poza tym mają duże gabaryty.
 . Jeśli potrzebujesz aparatu bezdźwiękowego do zdjęć w muzeach, szpitalach, do podglądania życia bez ujawniania się, to kup analoga, a najlepiej z ręcznym przewijaniem kliszy. Każde lustro cyfrowe jest głośne i zwróci na siebie uwagę. Poza tym mają duże gabaryty.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd | 
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 | 
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo! 
shakal napisał/a:
Sprzedałem własnie KM5D z powodu...głośności lustra.Niestety.
Niektóre SLRy jak wiadomo hałasują niemiłosiernie (KM5D, A100, 20D) a niektóre mniej