xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
Pentax smc-m 24-35mm 3.5
Jak w temacie. Wygląda na to, że do mojego manualnego body to świetna inwestycja, idealny zakres na ulicę, szerzej już nie potrzebuję. Nie wiem tylko, czy opłaca się polować, ebay teraz ma tylko jedno takie szkło w licytacji. Jorge, nie bój się, 35/2.8 od Ciebie i tak biorę :)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Tu znajdziesz po angielsku o tym szkle: LINK

Apocalypse  Dołączył: 19 Kwi 2008
Szkoda, że nie jest ciut jaśniejsze.. 2.8 byłoby już super..

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
czytałem już i to, i opinie na pentaxforums, liczyłem na jakieś krajowe doświadczenia.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
To ja pozwolę sobie odgrzać kotlecika, ale w nieco zmienionej formie.
SMC-M 35/2.8 - ogniskowa, światło i cena - te trzy parametry razem wzięte pasują mi bardzo. Jest niestety problem z jakimiś wiadomościami o tym szkiełku. Na p.forums jest ocenione nieźle, chociaż niżej niż 28/2.8 i piszą, że zdarza mu się wyciek smaru na przysłonę. Coś jeszcze? Jakieś specyficzne plusy / minusy ma to szkiełko? Pytam, bo krótszy brat jest powszechnie polecany, ale dla mnie to trochę jednak za szeroko.

p.s. Ja wiem, że "unlimited" 35mm jest git, świetny i w pytę, ale szukam czegoś do ME-Super. M-ka musi być! A może K? Stary manual w każdym razie.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ryszard napisał/a:
SMC-M 35/2.8 - ogniskowa, światło i cena - te trzy parametry razem wzięte pasują mi bardzo.
Nic tylko brać. Fotografowałem nim ze dwa lata. Przymknięty do 5,6 nie mówiąc o 8,0 robi się ostry i skuteczny.

Ale nawet na 2,8 daje radę. Mechanicznie nie sprawiał problemu. Mój egzemplarz miał jednak chyba nieco leniwą przysłonę, ale na pewno źle współpracował z cyfrą. Co mi nie przeszkadzało, bo używałem tylko na analogu. W końcu to szkło zostało wyparte przez M40 i FA35.

PS. A może 35/3,5? Jeszcze lepszy.

Ps2. A tak w ogóle to wątek o innym szkle.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
jorge.martinez napisał/a:
PS. A może 35/3,5? Jeszcze lepszy.

Jeszcze ciemniejszy. Obawiam się trochę o ostrzenie, ale przemyślę

jorge.martinez napisał/a:
Ps2. A tak w ogóle to wątek o innym szkle.

Nie wpadłem na to, że był taki zum w systemie, myślałem, że autor tak określił obszar do obsłużenia stałkami. No i szukałem rozpaczliwie wątku żeby się podczepić i nie robić nowego - co byś mi go nie zablokował, Kolorowy Bracie ;-)

Skocz do: