mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Proszę trzymać się tematu wątku w działach technicznych.

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Przeczytałem cały wątek, obejrzałem sample i...

Podobnie jak Jarek Dabrowski bardzo chciałbym wiedzieć co jest kompatybilne z kaskiem :-D

Viridian napisał/a:
Podobnie jak Jarek Dabrowski bardzo chciałbym wiedzieć co jest kompatybilne z kaskiem

Melduje posłusznie, że z kaskiem jest kompatybilna głowa ludzka.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
mygosia, Mistrzyni Ciętej Riposty :lol:

mygosiu, skoro tak to coś ta Twoja testowa karteczka kuleje składniowo ;-)
Chyba, że chodzi o 'głowy ludzkie kompatybilne z kaskiem'??

A to juz zalezy od ktorej strony patrzymy ;-)

Ha! Już wiem! Google Twoim przyjacielem.
Prawidłowa odpowiedź to gogle narciarskie uszczelnione pianką 10mm z szybką poprawiającą widoczność, prawda?

Pewnie tak :-)

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
Hmm, tak patrzę na ten test i nasuwa mi się taka myśl, że FF nie daje takiego skoku jakościowego (szumy, rozdzielczość (i rozpiętość tonalna, ale to już abstrahując od tego testu)) w stosunku do APSC, jaki widać przy kolejnych matrycach w generacji APSC.
Może za mało zdjęć widziałem z FF ? :roll:

Coz - chyba ogladamy inne zdjecia, bo wlasnie na tych, ktore pokazalam IMO D700 zjada APSc na sniadanie.
Ale moze na inne rzeczy zwracamy uwage.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Z tych sampli to jakoś specjalnie nie wynika (co d700 na śniadanie zjada ;-) ) Wynika za to, że próbki z niego są mniej ostre od kx-a i k10d. Może to spowodowane różnym stopniem wyostrzania na ustawieniu normal, a może przez inne konwetrery RAW. Nieznacznie lepiej poradził sobie d700 z czerwienią i zarejestrował odrobinę więcej szczegółów w cieniach, ale to może być kwestia obróbki.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Nie chce wywoływać kolejnej wojny a i do sprzętowego onanizmu mi daleko (choć lubie zabawki stare i drogie :-D ) ale uzywając D700 na codzień mogę potwierdzić to co pisze mygosia - jednak duża matryca to zupełnie inna jakość. Miałem przez tydzień K-7 z większością limitedów i cóż... to jednak nie to :-) Człowiek przyzwyczaja się do dobrego.
janek_wu, mygosia pisała że część zdjęć jest poruszona.

janek_wu napisał/a:
Wynika za to, że próbki z niego są mniej ostre

Aha - to dlatego mamy inne wnioski, bo dla mnie kryterium nie byla ostrosc, tylko ilosc szczegolow.
8-)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
mygosia napisał/a:
Aha - to dlatego mamy inne wnioski, bo dla mnie kryterium nie byla ostrosc, tylko ilosc szczegolow. 8-)
Nie do końca inne :-)
janek_wu napisał/a:
Nieznacznie lepiej poradził sobie d700 z czerwienią i zarejestrował odrobinę więcej szczegółów w cieniach

Z tak niewielkich próbek niewiele więcej można wywnioskować, ale można przyjąć że w pełnym rozmiarze zdjęć różnice będą ewidentne.

Mozesz pobrac cale pliki przeciez 8-)

A jeszcze co do ostrości. D700 będzie miał ostrzejsze zdjęcia niż większość aparatów aps-c, gdyż ma mniej gęstą matrycę (ok 5,2 mpx na aps-c). Tak samo stare 5D.
Choć jeszcze lepsze pod tym względem były Nikony D50 i 70, bo miały bardzo słaby filtr AA (6 mpx).

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
z tym zjadaniem to chyba troche przesada.
Przy nizszych czulosciach przewaga d700 maleje.
Mozna porownywac od iso800 bo wczesniejsze (d700) jak bylo napisane sa poruszone.
Na iso 800 k10 traci 1/3 szczegolow
Od iso400 z k10 i moze iso1600 z kx d700 juz uzyskuje przewage

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
superkomornik napisał/a:
Nie chce wywoływać kolejnej wojny a i do sprzętowego onanizmu mi daleko (choć lubie zabawki stare i drogie :-D ) ale uzywając D700 na codzień mogę potwierdzić to co pisze mygosia - jednak duża matryca to zupełnie inna jakość. Miałem przez tydzień K-7 z większością limitedów i cóż... to jednak nie to :-) Człowiek przyzwyczaja się do dobrego.

No dobra, dobra, napisze mi ktoś jak to na wydruku wychodzi ? Rozumiem, że można pobrać RAWy i sobie wydrukować.... ;-) Bo monitory to hm... niby większość ma skalibrowane :mrgreen:
Dla szumofobów proponuję wydrukować w formacie 50x70 zdjęcie, które wydaje im się zaszumione. Potem proponuję wrócić i napisać jak pięknie i gładko (ba, filmowo nawet) wyszło.
No chyba, że ktoś chce na monitor only (tudzież do jakże romantycznej ramki cyfrowej) ;-)

A racja, to jest dobry sposób na szumofobów. Robiłem 30x45 na 6400 z D700 i zdjęcie gładziutkie. Oglądałem z ISO 1600 z D50 (a szumi tak jak telewizor rubin) w tym samym wymiarze z dużą ilością czerni w kadrze. I też ładnie.
Z k-7 nie robiłem wydruków, jedynie co jedno foto poszło do Metra (na 2 lub trzy szpalty, nie pamiętam) i też było ok, mimo że na iso rzędu 1250. Z tym, że papier gazetowy nie jest najlepszy do oceny jakości zdjęcia ;-)
Oczywiście nie zawsze robimy zdjęcia z przeznaczeniem do druku.

A wcześnie pisałem mając na uwadze inne czynniki, nie tylko szum. Ale już milknę, bo zaraz będzie systemowa rozróba :->

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
To może coby rozwiać pewne wątpliwości - po prostu skopałem ustawienie ostrości podczas testów D700 a prócz tego kilka fotek jest poruszonych. Wykonanie zdjęć sceny testowej zdecydowanie przekroczyło moje kompetencje i umiejętności.

Skocz do: