LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Google moim Panem i przewodnikiem
Fafniak napisał/a:
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=49531
radzę przeczytać :mrgreen:
Czy mógłby mnie ktoś oświecić o co chodzi z tym linkiem? Koleś strzelił jedną czy dwie literówki, zdania tworzył trochę niegramatycznie, ale jakieś wielkiej tragedii nie widziałem.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:
A w podstawówce nie mieli?

Nie przypominam sobie, ale to była "taka sobie podstawówka" :mrgreen:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
LDevil, wycięli tę część dyskusji, która nas interesuje (ech ci moderatorzy).
Z grubsza chodziło o to, że koleś walnął orta, ktoś go poprawił, a koleś się upierał, że jest dobrze, bo jak swoją wersję wpisze w google, to wyskakuje.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
PiotrR, dzięki za info, ale swoją drogą to google nie jest czasami takie złe jako słownik ortograficzny :)

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
LDevil napisał/a:
google nie jest czasami takie złe jako słownik ortograficzny :)

Z dwojga złego lepiej chociaż tak spróbować, niż sadzić kolosalne byki. Szkoda tylko że większość użytkowników sieci jakby nie miała pojęcia o istnieniu czegoś tak egzotycznego, jak słownik ortograficzny w formie książki. Duży wpływ na takie podejście wydaje mi się ma szkołą, gdy ja chodziłem do podstawówki normą był słownik ortograficzny w każdym tornistrze, a teraz to głównie komórka i empetrójka.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Hermes, bo teraz szkoła twierdzi, że wychowywać powinni rodzice, rodzice zaś, że szkoła. Kto zachęci do sięgnięcia po jakikolwiek, choćby internetowy słownik- internet czy kumple z podwórka?
Pamiętacie z podstawówki kto się cieszył największym szacunkiem (większości) "chopaków" ? Raczej nie był to grzeczny prymus...

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
PK napisał/a:
bo teraz szkoła twierdzi, że wychowywać powinni rodzice

nie wywołuj wilka z lasu... lojalnie uprzedzam...

Czyżby ciało pedagogiczne? A tak bez żartów, to chyba prawdziwi nauczyciele(kiedyś zwani pedagogami) są jakby gatunkiem ginącym. Obserwując edukację moich dzieci, mam wrażenie iż niektórzy nauczyciele mylą uczniów podstawówki ze studentami, czyli zamiast uczyć tłumacząc cierpliwie na przykładach, robią coś w podobie wykładu- przykłady do przerobienia w domu. Na całe szczęście takie przypadki to margines. To chyba starczy tego OT-a. :-B

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
tatsuo_ki, tylko w którą stronę ten las...?
Nie oszukujmy się- zawód nauczyciela (i nie tylko) stracił prestiż- nie mówię, że słusznie, po prostu stwierdzam fakt. Kiedyś "psor" miał poważanie, z jego słowem młodzież (i nie tylko) się liczyła (jeśli nie, były do dyspozycji odpowiednie środki). Dziś najważniejsze są prawa ucznia, dzieciarni wszystko wolno a biedny pedagog musi stawać na głowie, żeby uporać się z jednym debilem, który sam rozwala całą lekcję.

PK napisał/a:
debilem, który sam rozwala całą lekcję

Tacy byli i kiedyś, tylko że w ramach zajęć mogłeś oberwać po łapach liniałem tablicowym, lub uszach od nauczyciela, a w domu była już konkretna "repeta" od rodzicieli. I to ta nieuchronność kary sprzyjała karności, demokracja nie jest takim dobrem. :-/

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
PK napisał/a:
Dziś najważniejsze są prawa ucznia, dzieciarni wszystko wolno a biedny pedagog musi stawać na głowie, żeby uporać się z jednym debilem, który sam rozwala całą lekcję.
Zmieńmy temat, mam to na co dzień.....

(Dokładnie, to ma moja lepsza połowa).

To może podyskutujmy na temat "zielonego płynu" do płukania ust z ppd-u? :evilsmile:
Oczywiście w ramach przygotowań do Kolorowego Roztocza.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
fotonyf napisał/a:
PK napisał/a:
Dziś najważniejsze są prawa ucznia, dzieciarni wszystko wolno a biedny pedagog musi stawać na głowie, żeby uporać się z jednym debilem, który sam rozwala całą lekcję.
Zmieńmy temat, mam to na co dzień.....

(Dokładnie, to ma moja lepsza połowa).
Ja też. ;-)

Skocz do: