plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dobrze piszesz :-B

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
opiszon napisał/a:
bo przekornie wolałbym dołożyć do P 10-17 - jak się kupi używanego to dużej różnicy nie ma ;-)
już nic więcej nie piszę, bo mnie znów zjedzą zwolennicy S/F ;-)

A jak kupi się używanego falcona to ta różnica staje się jeszcze większa ;-)
To może ktoś jeszcze coś nt. falcona? :mrgreen: Nie potrzebuję aż tak dobrego szkła jak pentax :mrgreen: . Moim głównym jest tamron 90 a fiszkiem od czasu do czasu posługiwałabym się.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
no to teraz pytanie do znawcow czy warto doplacac 1000 zl jesli sie chce uzywac od czasu do czasu tego typu obiektyw...
ja postawilem na falcona bo to moj pierwszy fish, wziety po to zeby sprobowac czy w ogole bede wykorzystywal tego typu ogniskowe, zeby sprawdzic jak sie tym w ogole poslugiwac ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z takim założeniem nie warto dokładać.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
no i teraz Szpileczka, pomysl. sprawdz sample z falcona- czy Cie zadowalaja i podejmij wlasciwa decyzje ;)

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008

Nabyłam, i jestem.......zadowolona.
Jak na obiektyw, którym nie posługuje się na co dzień i myślę, że większość posiadaczy fiszki robi to okazjonalnie, to z całą pewnością stwierdzam, że lepszego nie potrzeba.
W dotyku solidny, masywny, dosyć ciężkawy-metal nie plastik. Szkło trochę mydli, jak sigma 70-300 na 300 :mrgreen: Przy ciekawych obiektach można zdziałać cuda.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Aleś dowaliła saturację. Aż mnie żre przez szkło kineskopu w monitorze.

Ja też mam samyanga i używam go częściej niż myślałem. Poręczność tego szkła, ostrość i wykonanie naprawdę są świetne. Coraz częściej zabieram do torby obok 16-50 właśnie tę fiszę.

Biorąc pod uwagę fakt, że na f8 ostrość jest praktycznie wszędzie, zastanawiam się co mogłoby uzasadnić zakup DA 10-17. Możliwość zoomowania? Działanie na pełnej klacie?

Nazca  Dołączył: 06 Cze 2010
Logo Pentax. ;-)

Nazca napisał/a:
Logo Pentax. ;-)

No tak. To też chyba jedna z nielicznych przewag DA 12-24 nad S 10-20 :-)

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Benek, ostrość wszędzie masz już na 5.6 i MZ w Falconie bardzo dobrą.
Na korzyść 10-17 przemawia: zoom, bliższa odległość ostrzenia i... AF... :-)
Natomiast na korzyść Falcona to: cena, mniejsze AC i ciut większa rozdzielczość.

Co kto woli. :-)

Hmm. Obejrzałem zdjęcia zamieszczone tutaj do pobrania [przez Czesio?] z tego Falcona i nie bardzo widzę tam gdzieś ostrość. Tonalnie [szczególnie na chmurach] te zdjęcia też nie "błyszczą".

Inna sprawa, że teraz wszystko do DA70 porównuje. ;-)

Nazca napisał/a:
Tonalnie [szczególnie na chmurach] te zdjęcia też nie "błyszczą".

Że jak? Że chmury nie teges? :shock:
Wystarczy nie przepalić, to chmurki wyjdą cudnie bez żadnych polarów-srarów.
A masz:

:mrgreen:

ok :mrgreen: chmury tutaj są ok. Żadnego porównania. :)
Ostrości tylko jakoś brak... ;-)

Nazca napisał/a:
ok :mrgreen: chmury tutaj są ok. Żadnego porównania. :)
Ostrości tylko jakoś brak... ;-)

Nie narzekaj. :-D
Dzieciak jest trochę nieostry bo nienajlepiej ustawiłem ostrość. A i młody facet skrył się w rogu kadru, co nigdy nie sprzyja genialnej ostrości. Drugi plan i tło są moim zdaniem ok. Jeszcze trochę podostrzyć w PS i gra gitara ... :-D

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Mam pytanie do użytkowników tego samyanga/falcona:
Jak jest w końcu z tym pierścieniem przysłony, tzn. czy rzeczywiście chodzi za lekko?

i

Czy są jakieś nowe wersje tych obiektywów? Bo z tego co mi się o uszy obiło któryś poprawiali, dodawali nowe warstwy czy coś.

kondrath napisał/a:
Mam pytanie do użytkowników tego samyanga/falcona:
Jak jest w końcu z tym pierścieniem przysłony, tzn. czy rzeczywiście chodzi za lekko?

:shock:
Ustawiasz pierścień przysłony na A możesz o nim zapomnieć.
W końcu masz Pentaksa, a nie jakieś badziewie typu N lub C...
:-P

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Może chodzi o wersję z bezstopniową przysłoną ? Jak dla mnie to w tej wersji pierścień chodzi w sam raz .

Skocz do: