pro_mode  Dołączył: 27 Kwi 2007
Fotografowanie par tanecznych
Witam, czy ktos z was moglby zdradzic jakich ustawien uzywa do fotografowania szybko poruszajacych sie obiektow przy mieszanym oswietleniu?

Kombinuje jak moge z ustawieniami w k10d, ale albo mam poruszone i nie ostre foty, albo zbyt ciemne..

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
odpowiedz jest prosta: wysokie ISO + jasne szklo, ewt lampa. zadych innych cudow sie nie wymysli, niestety...

Pentax smc P-DA 50-200 mm F4-F5.6 ED
http://www.allegro.pl/ite...d_wroclaw_.html - nada sie?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: Fotografowanie par tanecznych
pro_mode napisał/a:
Witam, czy ktos z was moglby zdradzic jakich ustawien uzywa do fotografowania szybko poruszajacych się obiektow przy mieszanym oswietleniu?

Kombinuje jak moge z ustawieniami w k10d, ale albo mam poruszone i nie ostre foty, albo zbyt ciemne..

z tego co pamiętam jak tańczyłem na turniejach kiedyś t.towarzyskich to zazwyczaj były dobre lub chociaż przyzwoite oswietlenie, pomijając może jakies pipidów i malutkie szkolne sale..

tak jak doradzają - iso 800 i jasne szkło
(pentax to raczej od biedy do takich rzeczy, wydaje mi się że najlepiej by się sprawdziło 70-200/2.8 :)) )

albo flash na drugą kurtynkę..

no coz, jest to tzw dlugi kit Pentaxa. Mozna wiele dobrego o nim powiedziec ale niestety nie to ze jest jasny. Optymalne byloby cos w rodzaju 50-200/2.8 ale im jasniej tym drozej. Nie wiem jakie ogniskowe masz na mysli, jesli kolo 50mm to kup jasna manualna 50tke (2 lub 1.7) to juz bedzie conajmniej 2 dzialki jasniej (a to juz znaczna roznica) co do dluzszych ogniskowych to b. dobrze sie nadaje 135/2.5 (K lub takumar). Ogolnie im jasniej tym drozej, im nowoczesniej (automatyka przeslony, AF) tym drozej.

Pozatym poszukaj jakich poradnikow do fotografii koncertowej, to podobne warunki.

Jak ostatnio focilem na duzym konkursie tanecznym to bylo oswietlenie typu: halogeny + swiatlo sloneczne wpadajace przez okna , do tego co jakis czas mrygaly jakies 'swiatelka' - naprawde ciezko sie foci w takich warunkach

[ Dodano: 2007-05-02, 23:28 ]
zy, moglbys mi polecic jakies szklo do 1000zl max ? - interesuja mnie ogniskowa minimum 200mm, najlepiej 50-200mm

jasno+200mm+ponizej 1k=praktycznie niemozliwe

ewentualne opcje:
pentax M200/4
pentax A70-210/4

ale to tez tylko 1 dzialka jasniej niz da50-200. Gdybys dorzucil jeszcze 1000 to moznaby sie zastanowic nad sigma 50-150/2.8 Jest jeszcze jakas Tokina 80-200/2.8 ale to tylko uzywana i tez bardziej 2k

gdyby istniala taka opcja to juz bym ja mial, i mysle ze nie tylko ja :-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
do takiego celu najlepiej Sigma 70-200/2.8 albo Pentax 50-135/2.8 (jak się pojawi), oczywiście w obu przypadkach przyda się mocna lampa.
Do 1000zyli, nie ma takiego systemu, w którym w tej cenie znalazłbyś coś odpowiedniego.

to moze ktos poda przyblizone ceny do ~2000zl

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pro_mode napisał/a:
to moze ktos poda przyblizone ceny do ~2000zl
Nie da rady. Za szkło AF ~200mm i f2.8, czy to zoom, czy stałka, trzeba zapłacić sporo więcej.

No chyba, że się trafi jakaś okazja.

To moze jakies 'krutsze' szklo do 2000zl, ?

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
pro_mode napisał/a:
To moze jakies 'krutsze' szklo do 2000zl, ?

Rusz palcami po klawiatrze i rozejrzyj się po ceneo.pl, skapiec.pl lub innych tego typu stronach. To co znalazłem w minutę:

Pentax FA 135 f/2.8 za 1979zł
Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro 1:1 za 1579 zł

Jedno zastrzeżenie. Tak jak śledziłem wypowiedzi forumowiczów, niestety często jest tak, że obiektywy są na zamówienie, co znaczy, że trzeba na nie długo czekać.

Pentax FA 135 f/2.8 za 1979zł
to by byl zalkiem dobry wybor - ciekawe jak z dostepnoscia, narazie mam wazniejsze wydatki, ale bede musial sie rozejrzec na przyszlosc, a.d.a.m dzienki

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
zy napisał/a:
co do dluzszych ogniskowych to b. dobrze się nadaje 135/2.5

zy to jest swietny obiektyw ale w tym przypadku nie za bardzo do K10d i nie do tego co chce fotografowac. Tzn, do normalnej puchy, z pelnym bagnetem jak najbardziej, ale do fotografowania szybkich obiektow i zmieniajacego sie szybko oswietlenia nie za bardzo. Zameczylby sie bidula mierzeniem ekspozycji i nie mialby czasu na kadrowanie :mrgreen:

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
guerilla napisał/a:
albo flash na drugą kurtynkę..

synchronizacja z długimi czasami albo na drugą kurtynę się nie sprawdzi, światłomierz ustawi czas migawki pod "światło zastane" - czyli długie czasy.
Chyba że pary mają być "rozmazane".

I jeszcze jedno, chyba Sylwiusz to napisał w którymś doklejonym wątku, konieczny jest firmware 1.11 żeby synchro na drugą kurtynę działało poprawnie.

Carl Zeiss Jena BIOMETAR 120mm f/2.8 - co myslicie o tym?

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
a jest to na nasz bagnet?

chyba na m42 :( spytalem bo cena tego jest groszowa,
smc 50-135mm F2.8 ED (IF) DA* SDM - to by bylo super, gdyby nie ta cena! :(

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
pro_mode, do statycznych scen jak najbardziej, ale do ruchliwych obiektow i zmieniajacego sie oswietlenia na moj gust nie za bardzo. Do tego obiektywu odnosi sie wszystko to co napisalem odnosnie 135/2,5 i jezeli on jest na gwint to jeszcze klopoty z przejsciowka.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Na temat fotografowania par tanecznych, samouczek jest na cyberfoto.pl..

Skocz do: