rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
sigma 18-50 2,8-4,5 HSM
Czy ktoś może ma tę nowość Sigmy? Ciekaw jestem, jak się sprawuje, światło może przeciętne ale napęd HSM to świetna sprawa a i ciekawe jak będzie działać podwójna stabilizacja (w obiektwie optyczna + w body).

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
rbucz, to wersja dla pentaksa będzie miała stabilizacje optyczną? Jakoś mi się nie widzi.

Cytat

Dla korpusów Sony i Pentax, wbudowana funkcja OS może być stosowana nawet jeśli aparat jest wyposażony w opcję stabilizacji obrazu. Ponieważ drgania aparatu są widoczne w wizjerze, fotografujący może z łatwością ustawić odpowiednią ostrość na obiekcie.

Łał...

Z tego co pamiętam w jakiś testach stabilizacja lejki + w korpusie tylko kopała zdjęcia.

no właśnie ciekawe. Na stronie Sigmy piszą, że tak.

hasos  Dołączył: 08 Kwi 2009
szkoda, ze nie zrobili wersji 2.8.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
hasos, pewnie zrobią nową wersję 18-50/2.8 z HSM. Do Nikona już jest. Trzeba poczekać. Ale OS raczej nie dadzą.

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Jest już test na optycznych

http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=168

No cóż, jak to z sigmami bywa, w centrum miodzio, na brzegach gorzej. Ale jako "spacerzoom" myślę jest b. ciekawa. Rewelacyjne jest to wewnętrzne ogniskowanie i zoomowanie. Nabyłem toto do Canona, porobię parę fotek, to wrzucę.

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
No wrzuć koniecznie. Podobno OS działa niezależnie w Pentaxie i do tego dochodzi HSM.....może być fajna propozycja - szkoda że światełko nie jest stałe. W USA 300 baksów

tak, szkoda, że nie jest stałe 2.8. Ale dla mnie to takie niezobowiązujące szkiełko na wycieczki ma być, więc...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
rbucz odważny i ciekawy wybór można zapytać co zadecydowało, że wybrałeś to szkło, a nie np S 17-70, stabilizacja?

Swoją drogą stabilizacja w puszce to imho jeden z lepszych i ważniejszych dodatków jakie pojawiły się w aparatach. Ciekawe, że na optycznych w komentarzach znalazłem informacje o rzekomej słabej pracy stabilizacji w Pentaxie, ciekawe skąd te opinie? Jako osoba, która z tego dobroczynnego wynalazku naprawdę często korzystam, wyjątkowo nie mogę się z nią zgodzi i stabilizacji w pentaxie/samsungu nie mam nic do zarzucenia.

Nie, raczej HSM i cena. A i ta kompaktowość (wewnętrzne ogniskowanie) mi sie podoba. Co do stabilizacji w puszce, też uważam, że to dużo lepsze, a przynajmniej wygodniejsze rozwiązanie. Inna sprawa, że ja ze stabilizacji korzystam b. sporadycznie i mogę sobie z łatwością wyobrazić życie bez niej, choć rozumiem, że dla wielu jest istotna.

saracen  Dołączył: 20 Lut 2010
Sorki nie zauwazylem starego tematu wiec ponawiam tutaj :

Jak myslicie , jest warty cos ten obiektyw w tej cenie :
http://www.cameraworld.co...SUBCAT_CODE=203

Jakas promocje maja i sie zastanawiam czy go nie zapodac do mojego nowego kiksa :)

cytat : Nie boisz się problemów z reklamacją? U nas można się jakos dogadac.

Ten sklep akurat jest blisko mnie , po za tym tam kupilem kiksa z kitem za 399 F :-B

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
saracen, link ucięty :-/

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
saracen, Cena "troche" wyzsza od kita ... sporo nizsza od Tamrona 17-50 czy DA*16-50, do tego HSM i OS ... ale jak jest optycznie ? nie wiem. Musialbys sprawdzic. Jesli jest przynajmniej porownywalnie ostry jak "nasz" kit, to mozna by sie pokusic.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Testy na opierdycznych sa tak miarodajne jak ich test kiksa , bardziej mi chodzi o odczucia uzytkownikow :-B

Miałem to szkło przez chwilę, już nie mam.

Na plus: lekki, kompaktowy, b. ładnie wykonany. Wewnętrzne zoomowanie i ogniskowanie. HSM - z Canonem działał b szybko i celnie. OS - w P bez większego znaczenia, ale jest. Dobra ostrość w centrum.

Na minus:
Słaba ostrość w rogach, traci kontrast pod światło. Jasność 2, 8 - tylko dla najkrótszej ogniskowej, 2 mm dalej już jest pół działki ciemniej.

Czy warto? Chyba tylko jako zamiennik kita, bo z Tamronem 17-50/2,8 czy Sigmą 18-50/2,8 przegrywa. Od kita jest jednak ciut jaśniejszy, HSM to świetna rzecz, wykonniu trudno coś zarzucić. Ale z drugiej strony optycznie cudo to też nie jest, choć biorąc pod uwagę cenę nie ma też tragedii.

Kupilem go z ciekawoosci , u mnie kosztuje teraz 500 zl ... W sumie to zbieram kase na cos lepszego do kiksa ale ten obiektywik jest warty polecenia w tej cenie , ostrzejszy od kita , af hsm w porownaniu z kitem to niebo i ziemia ( w sensie szybki , nawet w trudnych warunkach - 2.8 dzura , cichy i dokladny ) . I jak sprawdzilem z sprzetem kolegi to na odbitkach domowych ( 15-20) nie widac zadnej ruznicy miedzy jego 18-50 z stalym 2.8 . Teraz sobie go zostawie jako spacer-zoma i doloze zaoszczedzona kase do limiteda :)

Skocz do: