dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Atomal 49 poszedł w brąz
Rozrobiłem sobie Atomala 49. Każda z części w pól litrze zamiast litra. Schowałem do szafki, siedzi sobie tam od około miesiąca. Dzisiaj wyciągam i jedna z części jest brunatna-buraczkowa. Normalne czy do wyrzucenia?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dzerry, Co rozumiesz przez części ? Oddzielnie część A i oddzielnie część B ? Czy całość w dwóch porcjach po pół litra każda ?

Oddzielnie czesc A i B.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Coś się utleniło. Nawet, jeśli usunąłeś powietrze z butelki, to i tak powietrze jest rozpuszczone w wodzie. Przy dwukrotnym rozcieńczeniu tego powietrza może być stosunkowo dużo w odniesieniu do rozpuszczonej substancji. Może to być również sprawa wody: kranówka, demineralizowana, przegotowana. Ponadto nie wszystkie wywoływacze nadają się do przechowywania w formie roztworów zapasowych. Jeden roztwór może zawierać substancję wywołującą, a substancja konserwująca może byś w drugim roztworze. Jeśli tego nie połączysz, to jeden z roztworów może się samoistnie rozłożyć. Należałoby zobaczyć jakie są właściwości substancji wywołującej A-49 - czy jest trwała w roztworze wodnym. Jeśli jest nietrwała, to masz gotową odpowiedź - zwiększoną trwałość może uzyskać tylko z dodatkiem konserwntu, który najprawdopodobniej był w drugim roztworze. Taka jest moja wersja i tego się będę trzymał.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Stary ciemniak, a takie błędy :roll: W części A masz substancje redukujące, a B to siarczyn sodowy m.in. konserwujący wywoływacz i zabezpieczający go przed utlenieniem. Skoro go nie było w części A, to Ci się utleniła bardzo ładnie i nadaje się raczej do zlewu.

No to jak dwóch mówi Ci to samo, to coś jest na rzeczy :-D

E tam stary. W zyciu z 5 wywolywaczy uzywalem, z czego 80% filmow poszlo w jednym. Do tego, nie mam ochoty wnikac w to co sie tam dzieje:-P Niestety, instrukcja byla najwyrazniej pisana dla chemikow praktykow, bo nie wspomniala nawet o koniecznosci zmieszania dwoch czesci. Potwierdziliscie moje podejrzenia, dzieki :-)

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
dzerry,
Cytat
Atomal FF / A - 49
skład:
N-hydroksyetylo-o-aminofenol 6 g
Pirokatechina 10 g
Hydrochinon 4 g
Siarczyn sodu bezwodny 100 g
Węglan sodu bezwodny 25 g
Bromek potasu 1 g
Metafosforan sodu 1 g
Woda dopełnić do 1 l
Czas wywoływania 20°C 7-13

Atomal FF / A-49
- wywoływacz ultradrobnoziarnisty, w roztworach nietrwały.

Czasy wywoływania: NP15,NP20,NP22 9-11 min, NP27, NP30 12-14 min,
Agfapan100 6-8 min, Agfapan400 10-12 min, Ilford FP4 8 min, Ilford HP5 10-12
min, FOTO32, FOTO65 8-9 min, FOTO130, FOTO250 11-12 min, Fuji Neopan400
11 min, Fuji NeopanSS 8 min.

Zalżność czasu wywoływania od temperatury:
15°C-przedłużyć o 60%, 18°C-przedłużyć o 15%, 22°C-skrócić o 15%, 24°C-skrócić
o 30%. W przypadku rozcieńczenia roztworu 1+1 czas wywoływania pomnożyć przez
1,5 (1,3), 1+2 przez 2 (1,7). W 600 ml wywoływacza w stężeniu zasadniczym można
wywołać 6 błon (czas 5 i 6 przedłużyć o 10%).

Trwałość rozcieńczonego wywoływacza 24 h. Obniża czułość błony o 3-4 DIN.
Zużyty wywoływacz przestaje działać drobnoziarniście.

W ORWO A-49 można wywoływać błony niedoświetlone przedłużając czas
wywoływania o 20-25%: niedoświetlone o 1 przysłonę w temperaturze 21°C , o 2 w
24°C, o 3 w 27°C i o 4 w 32°C.
Na przykład w temperaturze 32°C przy czasie wywoływania 14 min uzyskano 36
DIN na błonie NP27, przy czasie 11 min (32°C) 28 DIN na błonie NP22.

Rozcieńczenie wywoływacza normalne, negatywy są silnie zadymione, można
otrzymać bezziarniste powiększenie 4-krotne. Błonę w koreksie należy poruszać
bardzo ostrożnie. Można również dodać do A-49 rozcieńczonego 1+3 bezpośrednio
przed użyciem 0,1 g amidolu na 250 ml roztworu, czułość NP20 podnosi się do 27
DIN (czas wywoływania 30 min).

swoja drogą , niezły wywoływacz.
miałem taki w oryginalnych opakowaniach ORWO w saszetkach 2in1
daje fajne efekty z Kodakiem TechnicalUltra i ORWO 15 DIN i na papierze FORTE

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
b-bar01 napisał/a:
miałem taki w oryginalnych opakowaniach ORWO w saszetkach 2in1

O ile dobrze kojarzę - żółto-czarne opakowania:) Kiedyś, daaaawno temu był to rarytas - jak wrzucili do sklepu foto, to robiło się zapas. Do tego NB01 lub NB04 (bo innych nie było...). Taki duet nieźle się sprawował. A49 rozcieńczony do dwukrotnego zalania koreksu, 22 stopnie, czasu nie pamiętam :/ Wołało się dopiero, jak były 4 filmy zrobione, bo zbyt rzadko ten wywoływacz pojawiał się w sklepie...
Dzerry, gdzie go kupiłeś? Kiedyś składałem zamówienie w dwóch sklepach, ale nie mieli na stanie, choć w ofercie był...

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Cytat
Agfa produkuje jeden z ostatnich „prawdzi­wych" wywoływaczy drobnoziarnistych — dostępny jedynie w dużych opakowaniach Atomal FF. Jego odpowiednikiem jest A49 firmy Calbe (spadkobiercy chemicznej części ORWO).

A-03 też nie jest zły. (Nawet się zrymowało :-D ). A używał ktoś Fomadonu Excell? 5 litrów X-tolu to dla mnie trochę za dużo (za długo bym "wyrabiał") i namierzyłem sklepik, gdzie jeszcze mają Excela. Rad bym spróbować.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Fomadon jest podobno fajny tylko trzeba się namęczyć żeby go rozpuścić. Ja próbowałem dwa razy w odstępie kilku miesięcy, nie udało się. Już więcej tego nie kupię. Używam X-tola, w 5-litrowym pojemniku wytrzymuje spokojnie rok, w tym czasie go zużywam, tylko trzeba pod korek psiknąć Tetenalem Protectan. Co do Fomadonu to też chciałem oszczędzić, bo to niby taki czeski odpowiednik x-tola, ale nie ma sensu.

Pozdrawiam
Piotr

Zużywam resztko X-tolu rozpuszczonego we wrześniu 2008 r. Stoi w ciemnej piwnicy na zimnej posadzce w buteleczkach 0,25 l napełnionych pod zakrętkę. Żadnych objawów starości.
Pioter - dzięki. Masz rację. Za Excell nawet sporo drożej wychodzi: po 15 zł/litr, gdy Xtol jest ok. 50zł/5litrów.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
b-bar01 napisał/a:
z Kodakiem TechnicalUltra

:?:
czy nie przypadkiem Technical Pan? Ja go wywołuję w Technidolu, w Atomalu wychodził strasznie kontrastowo.

A-49 i A-03 mam całą piwnicę. Chętnie oddam, najlepiej osobiście, jak kto będzie w pobliżu Warszawy, albo lepiej – Piaseczna.

Skocz do: