papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Sprobuj tez zalozyc katalog 'tmp' w roocie.

No i działa ;) Dzięki. Tylko jak teraz przenieść ponad setkę zdjęć do pixelposta... Chyba mi to troche zajmie.

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Jak i co trzeba zrobić żeby zmienić czcionkę tylko w nagłówku żeby nie zmieniała się w pozostałych zakładkach. Zmieniałem css-a już na kilka sposobów i nic nie pomaga. Czy trzeba zrobić jakieś roszady w w pliku html?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
kefa napisał/a:
Czy trzeba zrobić jakieś roszady w w pliku html?

W cssach. I w html tez.

Pewnie maja to samo ID, czy tez klase, czy jakos tak ;-)

mygosia napisał/a:
W cssach. I w html tez.
trop jest
mygosia napisał/a:
Pewnie maja to samo ID, czy tez klase, czy jakos tak ;-)
jeszcze nie jestem na tym poziomie żeby to rozumieć ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
kefa napisał/a:
Jak i co trzeba zrobić żeby zmienić czcionkę tylko w nagłówku
Co chcesz dokladnie zmienic? Home. Browse, itp, czy tytul "Kefa" tez? Generalnie szukaj styli dla #header i classy inside, czyli:

Cytat
#header .inside

Masz tam style czcionkowe dla li (list items) i h1 (naglowek pierwszego rzedu) i odpowiednio jak w nich ma sie zachowywac a (link). Pogrzeb tam.

Chce zmienic tylko tytuł. Dzieki bede grzebał :-)

kefa, to jest ta klasa:
Cytat

#header .inside h1 a {
color:black;
display:block;
float:right;
font-weight:normal;
padding-top:10px;
text-align:right;
}

jesli chcesz zmienic tylko tytul, dodaj klase #header .inside h1 i dla niej zdefiniuj tylko style czcionkowe. Musisz sobie poczytac o CSS chyba. To dosc proste wszystko jest.

Oo teraz dużo jasniej:) A o css sobie poczytam a myslalem, ze nigdy nie bede robil takich rzeczy. A ta cała zabawa w zmiane wygladu bloga to calkiem przyjemna byla :-)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
szybkie pytanie, bo coś mi się bryka.... Instaluję najnowszą wersję, wszystko jest cacy do przedostatniego okna, gdzie nagle stwierdza że nie może się połączyć z bazą, choć 2 ekrany wcześniej stwierdzał że wszystko ok. Pozwala ściągnać plik pixelpost.php do poprawy - i rzeczywiście jest babol wynikający z dostawienia do hasła znaku > . ale po poprawieniu pliku nadal komunikat o braku łączności z bazą (Connect DB Error: Cause #2). Jakieś pomysły?

(btw: na pewno nie jest to problem uprawnień do plików)

[ Dodano: 2009-06-21, 21:45 ]
Już znalazłem ;)

http://www.pixelpost.org/...ead.php?t=10562

czyli jednak bym sobie nie poradził z tym... choć intuicję miałem dobrą, by w tym pliku grzebać.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Mam taki problem. W IE blog pokazuje się normalnie, a w Firefoksie jest totalna rozpierducha. Widać tylko napisy, linki i zdjęcie, ale żadnego tła, ramek itp. Tylko panel administracyjny jest OK. Czemu tak się dzieje? Coś trzeba doinstalować, czy przestawić? Mam FF 2.0 i najnowszego Pixelposta.

[Edit] Sorry, już znalazłem. :-)

I druga sprawa. Zmieniłem tekst na stronie "About" (u mnie "O stronie") i zaczęło mi krzaczyć. Jak toto zmusić do uzywania polskich liter?

djack, a kumasz cokolwiek z HTML i CSS? Cos sam zmieniales? Zeby tekst Ci sie nie krzaczyl, musisz edytowac plik w edytorze ze wsparciem dla UTF-8 - np notepad++ albo cos takiego.

EDIT: u mnie w FF wszystko sie wyswietla OK. FF musial miec jakis problem z pociagnieciem CSSa. Wyczysc cache w swoim FF i wszystko powinno byc w porzadku.

OK. Dzięki. Edytowałem w Word Padzie i to pewnie dlatego.

W kazdym razie, zapisujac plik w notepad++ na przyklad, pamietaj, zeby wybrac kodowanie utf-8

EDIT: wow, nawet nie wiedzialem, ze zwykly notepad tez potrafi zakodowac w utf-8 ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
djack, ale coś komentarzy nie chce przyjmować, "bo spam" :-/

[ Dodano: 2010-01-03, 20:38 ]
I u mnie w "About" są krzaczki.

Krzaczki zniknęły, komentowanie już powinno działać. Nie wiem, może coś po drodze pochrzaniłem i z rozpędu coś skasowałem w kodzie, ale podmieniłem na poprzedni plik i działa.

dzerry napisał/a:
W kazdym razie, zapisujac plik w notepad++ na przyklad, pamietaj, zeby wybrac kodowanie utf-8
Właśnie tak zrobiłem.

Mam taki problem. Przy próbie dodania komentarza do bloga pojawia się 404 not found

Nic nie grzebałem od początku założenia więc nie nawet w czym leży problem :-| Jakieś rozwiązanie?

Edit:
Chyba sobie naprawiłem :-)
Miałem zaznaczone aktywacja tokenów w formularzach na tak. Zrobiłem na nie i działa. Dziwne bo wcześniej opcja ta była włączona i wszystko hulało.

xntom  Dołączył: 12 Mar 2010
aktywacja wtyczek w pixelpost
Cześć,
Zainstalowałem pixelposta, ale nie mam pojęcia jak aktywować wtyczki.
Wtyczki mają ustawiony status ON.
Dla przykłady wtyczka http://www.pixelpost.org/...oud-generator/.
W opisie jest informacja o wykorzystaniu tagów, gdzie powinno się je umieścić , aby wtyczka zaczęła działać i wyświetlać chmurę tagów?
W sumie problem odnosi się też do innych wtyczek, w których wykorzystuje się TAGI <....>.
Pozdrawiam,
Tomek

Chciałbym zmienić czcionkę na moim blogu stąd takie pytanie. Edytuję css w top style lite i tam nie mogę dodać żadnej nowej czcionki, w jakim programie mogę to zrobić no i jakie rozszerzenie powinna mieć taka czionka zeby wszystko hulało?

kefa, nie da sie w CSS ot tak zmienic czcionki. Mozesz jawnie uzyc jakiegos konkretnego kroju, ale w zasadzie tylko z tych, ktore ludzie maja na 100% na komputerach. Tak naprawde, jedyny prawdziwy wybor jaki masz to seriff albo sans seriff. Poczytaj sobie o czcionkach w CSS.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
kefa, dzerry: W tych miejscach jest napisane co innego - można w stylu CSS zadeklarować użycie danego kroju i podać ścieżkę do pliku TTF umieszczonego na serwerze:

http://home.tiscali.nl/de...t-embedding.htm
http://bavotasan.com/tuto...-css-font-face/

Skocz do: