Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
catar napisał/a:
Ostatnia wersja o której wspominają na dpreview miała mieć 10mpix pełnej klatki. W 2002 roku!! Jeśli by to puścili nawet za 100 dolarów
Wstępne szacunki mówiły o 800 dolarach, a nie 100, czyli wcale nie tak tanio w 2001 roku. Prototyp miał całe 1,3 Mpix i crop 2,5, nastepne wersje istniały już tylko na papierze, a całość zakończyła się bodajże w 2002 roku, kiedy to firmę Imatek, własciciela patentu ktoś kupił (nie bardzo wiadomo kto) i było pozamiatane.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
no tak, ale to chyba nie jest takie proste.

bo trzeba np. zsynchronizować matrycę ze spustem aparatu - przecież ona cały czas nie
chodzi czekając na światło. Uruchamia się tylko na chwilę zrobienia zdjęcia.

Do tego matryca ma swoje milimetry a ścianka przygotowana jest na dociskanie filmu o grubości dziesiątych części milimetra.

Odległość od kasety filmu do okienka przez która wpada obraz na film też nie jest równa dla wszystkich aparatów.

A co ze zmianą czułości? Zmieniasz czułość na matrycy to i trzeba czułość w aparacie zmienić, żeby pomiar działał. Upierdliwe.

myślę, że jeśli już - powinno to być szyte pod konkretne korpusy - ale to chyba nie takie łatwe do zorganizowania.

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
gilby napisał/a:

A co ze zmianą czułości? Zmieniasz czułość na matrycy to i trzeba czułość w aparacie zmienić, żeby pomiar działał. Upierdliwe.

W tą stronę to może automatycznie sterować.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Cytat
W tą stronę to może automatycznie sterować.

no jeśli nie będzie żadnego połączenia elektroniki z aparatem, to jak automatycznie?

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
To ja się zapytam inaczej - dlaczego się nie zatrzymałeś i nie zapytałeś po prostu?
Ten wątek inaczej by trochę wyglądał.

catar  Dołączył: 16 Gru 2009
Przesiedziałem cały wieczór przeglądając strony po japońsku (przez google translate). Osioł ze mnie, że nie zrobiłem sobie listy linków z informacjami... Ale ogólnie zniechęciłem się do "krzaczków i szlaczków".

Wracając do nieszczęsnego Imagineka a później Silicon Film.
Pierwsze prototypy pokazali pod koniec 1999r, a w pełni działające urządzenie na jakiś targach latem 2001r.
Miało to 1.3Mpix sensor, cropa 1:2.85, robiło 24 RAWy i czułość ISO odpowiadającą filmom 100-200 lub 400 (różnie pisali) nastawianą przed włożeniem do aparatu. Miało to współpracować przede wszystkim z kilkoma Nikonami i Canonami. Pełen komplet stanowiły 1-2 filmy, adapter z gniazdem USB i możliwością wciśnięcia w port PCMCIA oraz databank z oszałamiającym dyskiem 2GB :D Całość w takim zestawie miała kosztować 800 $ natomiast sam pojedynczy film jakieś 30-35$. Nazywało się to (e)Film, (e)Port i (e)Box.

W czasie pracy nad prototypem związali się z Irvine Sensors który wykupił 51% Imagineka i zmienił im nazwę na Silicon Film, nowy właściciel dostarczał matryce. Po prezentacji urządzenia zapowiedzieli w krótkim czasie kolejne wersje samych filmów z matrycami 2 i 4Mpix i wtedy IS ogłosiło zawieszenie firmy a potem jej bankructwo.
Wygląda na to, że w tym czasie Irvine Sensors związało się z Kodakiem.

Silicon Film się nie poddało, w 2002 roku zaprezentowali dwa nowe (e)filmy i nowy (e)Box. Same filmy miały mieć teraz gniazdo kart pamięci, matryce 4.2Mpix z cropem 1:1.2 lub 1:2 (różnie pisali) oraz matrycę 10Mpix bez cropa. ISO 100-800 - nastawna przez założeniem filmu. Databank pojemniejszy, z wyświetlaczem i opcjami pracy na zdjęciach jak w cyfrówkach. Urządzenie miało być kompatybilne z każdym aparatem w którym da się zdjąć docisk filmu (potrzeba było chyba 3mm by się urządzenie zmieściło). Tańszy film miał kosztować poniżej 100$ droższy jakieś 200$ + ewentualnie cały dodatkowy osprzęt i znów ok 800$ wychodziło.

Ponoć wyprodukowano obu modeli po kilkadziesiąt egzemplarzy dla prasy i na targi ale jak Irvine zauważył co się dzieje to złożyli wniosek o złamanie praw patentowych i użycie zarejestrowanych nazw przez Silicon Film.

Wtedy urządzenie umarło...

W komentarzach panowała ogólnie opinia, że to Kodak pchnął Irvine Sensors do sądu przeciw Silicon Film.

Szkoda firmy. Kto wie, może ten Kodak w tym wszystkim jest coś winny...

Skocz do: