zy  Dołączył: 29 Lis 2006
asklop napisał/a:
Zameczylby się bidula mierzeniem ekspozycji i nie mialby czasu na kadrowanie :mrgreen:

Wtedy uzywa sie programu Av, a nie M. Wtedy sam mierzy ekspozycje (coprawda caly czas na pelnej dziurze, ale przeciez o to chodzi). Wiekszy problem to lapanie ostrosci w tym przypadku

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
wracajac do sigm 50-150/2,8 i 70-200/2,8
1-szej wg optyczne.pl nie ma dla P
2-ga wg sigma-foto.pl ma byc (wiec nie ma) dla P

jeszcze ma byc tamron 70-200/2,8 dla P ale kiedy :?:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
ttb napisał/a:
2-ga wg sigma-foto.pl ma byc (wiec nie ma) dla P
Raczej była ( 70-200/2,8), sam przedwczoraj przypinałem do K10D w Pro Centrum. Ale to wersja bez Macro. Podobno lepsza optycznie. Właśnie ta z Macro ma dopiero wejść, albo już jest. Tylko trudna do dostania.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
ttb, jest sigma 70-200/2.8 dla Pentaxa, kosztuje cos ok 3500zł, niedawno byla tez taka Tokina na allegro i na forum. NA forum za 1500zł :( a na allegro za 2500 poszla...

milo napisał/a:
jest sigma 70-200/2.8 dla Pentaxa
niby Fotorimex ma w swojej ofercie, ale na stronach Sigmy na razie nie ma info o mocowaniu do Pentaxa. Możliwe, że nie zaktualizowali stron :-P

[ Dodano: 2007-05-03, 10:24 ]
Oczywiście mowa o wersji z Macro

pro_mode  Dołączył: 27 Kwi 2007
Dzienkuje wszystkim za rady, wciasz jednak nie wiem czy jest jakies jasne szklo do 2000zl ? ktore by sie nadalo do fotografii powiedzmy z 10-20metrow - szybko poruszajacych sie obiektow

Cytat
Oczywiście mowa o wersji z Macro

A jesli mowa o najnowszej wersji to nie ma z K...

pro_mode napisał/a:
Dzienkuje wszystkim za rady, wciasz jednak nie wiem czy jest jakies jasne szklo do 2000zl ? ktore by się nadalo do fotografii powiedzmy z 10-20metrow - szybko poruszajacych się obiektow

Chyba w nowym sie do 2000zl nie wyrobisz.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
czyli wychodzi na to, ze sigma:

1)70-200mm F/2.8 EX DG MACRO - bedzie na Pentaxa albo jest a stronka firmowa zapomniala dopisac
2)70-200mm F/2.8 (bez makro a czy ma EX i DG to nie wiem) - jej na stronie firmowej nie ma - wiec znow zapomnieli dopisac albo juz nie produkuja (ale jest na Pentaxa)

ad 1
za fotorimex:
Foto Obiektywy Sigma do Pentax 70-200mm F2.8 EX DG MACRO HSM
(a teraz pytanie co oznacza HSM w tym obiektywie dla pentaxa?)

ps 1
milo - to ja tą tokine z forum sciagnelem

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
pro_mode napisał/a:
Carl Zeiss Jena BIOMETAR 120mm f/2.8 - co myslicie o tym?

z tego co mi się wydaje to jest do średniego szkło formatu

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
pro_mode napisał/a:
Carl Zeiss Jena BIOMETAR 120mm f/2.8 - co myslicie o tym?

z tego co mi się wydaje to jest do średniego szkło formatu

Tak jest. Mocowanie bagnet Pentacon Six. Aby używać z Pentaksem trzeba zastosować przejściówkę K-PSix, albo jakąś kombinację K-M42 + M42-PSix. Przejściówki kiedyś były w www.raysfoto.pl . Praca oczywiście na przysłonie roboczej.

Obiektyw z mojego doświadczenia optycznie dobry, ale wielki i cięzki (metal i szkło). Do zdjęć dynamicznych raczej mało przydatny. Do mania ;-) w kolekcji myślę, że warty rozważenia. Najlepsze są wersje MC (Multi Coated, z powłokami wielowarstwowymi CZJ).

milo napisał/a:
A jesli mowa o najnowszej wersji to nie ma z K...
Zapytam się w Fotorimexie. Jak wół stoi na stronie 70-200/2.8 Macro. Ale pewnie to ich pomyłka :-P

[ Dodano: 2007-05-03, 18:09 ]
ttb napisał/a:
2)70-200mm F/2.8 (bez makro a czy ma EX i DG to nie wiem)
Tak, to DG EX.

moze takie pytanie, ktory lepszy (jesli ktos testowal oba)
sigmie 70-300 APO Super Macro II czy smc PENTAX-DA 50mm-200mm F4-5.6 ED - z teori wynika ze pentax dedykowany (DA) lepiej bedzie wspolgral, ale doszly mnie glosy ze sigma swietnie wspolpracuje z kadyszka, moze ktos cos powiedziec w tym temacie?

Sigma jest bdb do 200mm wiec do tylu ile ma dlugi kit. Wybor nalezy do Ciebie.

2 moich znajomych (pentaksian i nikoniarz) tez polecaja ta sigme - po glowie tylko chodzi mi mysl ze jak pentax moze robic 'gorszy' niz sigma obiektyw ? jednym slowem podoba mi sie ziolony obiektyw ale jesli sigma faktycznie jest lepsza - kupie sigme :oops:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
pro_mode napisał/a:
2 moich znajomych (pentaksian i nikoniarz) tez polecaja ta sigme - po glowie tylko chodzi mi mysl ze jak pentax moze robic 'gorszy' niz sigma obiektyw ? jednym slowem podoba mi się ziolony obiektyw ale jesli sigma faktycznie jest lepsza - kupie sigme :oops:

a może zeiss 200/2.8 ?
chyba koło 6 stów stoi.

a w ogóle jak myślę pod crop 70-200 top będzie trochę za długo, tak ok.135 po cropie już powinno być wystarczająco.a wtedy 24-90 albo 28-105 byłby git. w końcu nie robi się portretów tancerzy tylko raczej ich sylwetki podczas tańca etc.. (pomijając zdjęcia anatomii tancerek)
:)

guerilla napisał/a:
a może zeiss 200/2.8 ?

Bardzo dobre, wrecz wybitne szklo. Ale jest strasznie ciezkie, wiec mozesz miec problemy z szybkim ostrzeniem bez AF.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
argawen napisał/a:
Zapytam się w Fotorimexie. Jak wół stoi na stronie 70-200/2.8 Macro. Ale pewnie to ich pomyłka :-P

Już się tłumaczę... to nie tyle pomyłka, co wybieganie w przód. Obiektyw ten jest w zapowiedziach na koniec wiosny/początek lata. Został już wrzucony na stronę tyle, że powinien być oznaczony jako produkt niedostępny. Nasza wina, można nas wytargać za uszy ;-)

Na razie dostępna jest tylko wersja bez macro.

Apollyon  Dołączył: 19 Kwi 2007
Byłem ostatnio na turnieju tańca. Z braku laku tylko sprzęt ze stopki. Oświetlenie było marne, przynajmniej dla aparatu przy tych szkłach.

Kilka wniosków:

Lampa błyskowa - koniecznie.
Osłonka przeciwsłoneczna - bo wszyscy używają lamp, wystarczy jeden delikwent lekko z boku i po zdjęciu.

ISO 800 ew 1600. Migawka 1/180 to minimum. Przydałby się krótsze czasy.

Bez ciągłego AF ciężko.
135mm to już za dużo. Ciekawe figury nie mieszczą się w kadrze, problemy z GO. Zazwyczaj można podejść do sceny, a wtedy ok 100mm wystarczy. Chyba, że gdzieś z trybun to przyda się więcej.

Sam mam sporo zdjęć, gdzie para w ostatniej chwili mi uciekła z kadru.

Cześ napisał/a:
Na razie dostępna jest tylko wersja bez macro.
i dobrze, podobno lepsza :-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Robiłem trochę zdjęć na zawodach z gimnastyki artystycznej. Nie są to może pary taneczne, ale ruszają się szybko (nawet bardzo :-P ). Dwa razy miałem do dyspozycji Sony dsc f707, z k100d udało się tylko raz (ale to się zmieni :evilsmile: ). Światło nie było najlepsze, ale jakoś sobie musiałem poradzić. Robiłem na 3200 z długim kitem (50-200). Zakres ogniskowy wpasował mi idealnie. AF-C, ekspozycja na M i jazda. Czas miałem ustawiony na 1/125 o ile dobrze pamiętam. Przydało by się z 1/180, albo i jeszcze krócej, ale niestety mój obiektyw nie należy do olśniewająco jasnych ;-) . Efekty można zobaczyć tutaj:
http://stachu.skrzynka.or...ls.php?album=10

Skocz do: