Snorg  Dołączył: 28 Wrz 2006
Cytat
Bez dwóch zdań najlepszą bajką do Pentaxa będzie FA*400/5,6

Tak, to moja ulubiona bajka. Powiesiłbym go na ścianie, bo na bagna to żal.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Snorg napisał/a:
O tym Tamronie czytałem dużo dobrego

mialem tamrona 200-400 wypozyczonego testowo z komisu i nie polecam (mam wrazenie ze S70-300apo ktora kiedys posiadalem byla duzo lepsza). zupelnie innaczej rzecz wygladala z dluzszym tamronem 200-500 (jak te ogniskowa waga piorkowa) -wyraznie lepsza rozdzielczosc od krotszego brata. z wad af-powolniak, ciemne szklo. niestety nigdy zadnego z nich nie widzialem z bagnetem k ;/
ps. a moze zamiast stalki ktorys z sigmowych tele zoomow? 150-500? (i ktoras z koncem 400mm, 135-400?) w porownaniu z beroflexem imho komfort pracy i jakosc fotek beda lepsze.
pozdrawiam
kp

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Cytat
I właśnie po to założyłem temat. Liczyłem, że odezwie się ktoś, kto trzymał ten obiektyw w ręce. A tak, fantom. tylko opinie z czwartej ręki.

jak w ingliszu czytasz, to zajrzyj tu:
http://www.pentaxforums.c...tax-primes.html

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Szpieg Szoguna do usług ;-)
W podforum pleśniakowym campanelli pisał o swoich doświadczeniach z tym szkłem. Łap go ;-)

PK napisał/a:
jak w ingliszu czytasz, to zajrzyj tu:
http://www.pentaxforums.c...tax-primes.html

To kolejne potwierdzenie nieprzeciętnej jakości tego szkła. Dzięki za linka

Viridian napisał/a:
Szpieg Szoguna do usług

Super :-D Dzięki za pomoc. Można na was liczyć :-B

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Snorg, tylko musisz wziąć pod uwagę, że tam jest tylko 1 opinia.
Nie mogę znaleźć nigdzie strony, gdzie ta sigma 400/5.6 była opisana (i porównana z jej krótszą siostrą)- w każdym razie, z tego co pamiętam, napisano tam, że w pełni otwarta sprawuje się po prostu poprawnie (chciałem kiedyś ją kupić- skończyło się na pentaconie 300/4- i też jest fajnie ;-) ).
W sumie wszystko będzie lepsze od Beroflexa, o którym pisałeś gdzieś na początku ;-)

PK napisał/a:
W sumie wszystko będzie lepsze od Beroflexa, o którym pisałeś gdzieś na początku

W to nie wątpię. Chociaż mam zdjęcia, z których jestem zadowolony. Tylko stosunek tych udanych do chłamu jest już dla mnie nie do zaakceptowania. Na 500 zdjęć z ostatniego pleneru tylko ok. 20 uznałem za warte zostawienia. No i jeszcze kilka gorszych, ale z nowymi gatunkami ptaków do kolekcji ustrzelonych :-P

[ Dodano: 2010-07-08, 17:35 ]
Przepraszam, że piszę pod swoim postem, ale nie mogę go już edytować.

Ostatecznie zamiast poszukiwanej sigmy kupiłem Tokinę ATX 400/5.6. Mam ją wyłącznie dzięki koledze Opiszonowi, który całkowicie bezinteresownie pomógł mi zdobyć ten obiektyw w Wysp za Kanałem.

Publiczne podziękowania!

Sam obiektyw jest wszystkim, czego mi trzeba. Tak na szybko po kilku strzałach:
- prawie dwa razy krótszy od Beroflexa - nie rzucam się w oczy z armatą w ręku,
- AF szybki, przynajmniej jak na moje możliwości porównawcze (kity analogowe i cyfrowe oraz FA 28-70/4),
- ostrość na pierwszy rzut oka lepsza od kitów i Beroflexa,
- ciężki,
- obsługa w porównaniu do Beroflexa to bajka, jakiej szukałem,
- pozostał tylko mankament widocznych aberracji, szczególnie przy dużych kontrastach typu bezchmurne niebo i ciemny ptaszor. Ale, jak wcześniej pisał opiszon - to nie ta klasa i nie ta cena, co choćby najnowsza trzysetka Pentaxa ;-)

Skocz do: