heyzel  Dołączył: 29 Wrz 2009
Mam RX585 ,używam papieru satynowego od firmy papier do zdjęć ,tusze od allegrowicza pepe .Nie robiłem żadnych profili(nie widzę potrzeby...) i jest super. A4 wychodzi mniej niż 1 pln.

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
Podaj jakiś link do aukcji pepe - wyszukiwarka użytkowników w Allegro nic nie pokazała.
Mirek

heyzel  Dołączył: 29 Wrz 2009

krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
Informacja z epson.pl - prospekt P50:
ATRAMENT FOTOGRAFICZNY EPSON
CLARIA
Atrament fotograficzny Claria firmy Epson
to sześciokolorowy atrament pigmentowy
o wysokiej rozdzielczości, zapewniający
zdjęcia o jakości lepszej od oferowanej
przez studia fotograficzne.

Fotal.pl:
(...)Nowa generacja sześciokolorowych, zaawansowanych drukarek fotograficznych Epson będzie po raz pierwszy wykorzystywać najnowsze technologie obrazowania – barwnikowy atrament fotograficzny Claria, mechanizm PhotoEnhance, ulepszający jakość zdjęć podczas druku, a także zaawansowaną technologię kropel o zmiennej wielkości, dającą płynne przejścia tonalne i wysoką szybkość pracy. (...)
(...)Epson rozszerzy teraz swoją ofertę o barwnikowy atrament fotograficzny Claria, stworzony specjalnie do domowego druku zdjęć o profesjonalnej jakości.(...)

Jaki to jest w końcu atrament?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
barwnikowy (dye)

PLASTUś  Dołączył: 10 Lut 2009
Używał z was ktoś tuszu INK-Mate - jeśli tak - to co on jest wart :)? i z jakim papierem?
witaj
używałem tych tuszy - z różnymi papierami z epsonowskim glossy - jest całkiem ok , na tetenalu glossy po 3,4 miesiącach wszystko sie rozlało , podobnie na emtec everyday , nie udało mi się znaleźć powodu do narzekania na papiery matowe. oczywiście pod każdy papier i tusz kalibrowałem sprzęt. żeby było ciekawiej to na tej chińszczyźnie dobrze drukowało się cz-b (nie miałem kłopotów z jakąkolwiek dominatą barwną).

[ Dodano: 2010-02-17, 23:53 ]
powyższa odpowiedź jest na pytanie zadane przez PUSH

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Padła mi wreszcie drukarka HP. Ponieważ koszty atramentu do niej i tak były zabijające, mam trzy krótkie pytania:
1. Czy ktoś używa Epsona P50 i czy jest rzeczywiście odpowiednikiem R285 ?
2. Czy ktoś używa tego Epsona z zamiennikami tuszu (jeśli tak, to jakimi) i jak jest z jakością druku i usterkowością głowicy w takim przypadku ?
3. Jak jest z drukiem zdjęć czarno-białych ? W moim HP mogłem stosować dodatkowy cartridge grey-light grey(nr. C5159) i wynik był w pełni satysfakcjonujący. W Epsonie takich atramentów nie ma z tego co wiem.

krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
Używam Epsona P50 z kartridżami
i tuszami od tego samego sprzedawcy. Co do tuszy, to nie uzyskałem informacji na temat producenta. W najbliższym czasie, jak już się zdecyduję na jakiś konkretny papier, planuję zamówić profil.
Kartridże bardziej mi odpowiadają niż CISS. Nie zajmują miejsca na biurku. Napełniam je bez wyjmowania z drukarki.

a3756  Dołączył: 02 Paź 2008
Czy próbował ktoś takiego systemu stałego zasilania jak poniżej?
http://www.irisink.pl/index.html

[ Dodano: 2010-04-19, 09:43 ]
jednak zdecydowałem się na KARTRIDŻE NAPEŁNIALNE SAMORESETUJĄCE
i mógłbym prosić o podpowiedź jakie tusze wybrać
1) Atrament INK-MATE
2) Atrament LYSON barwnikowy
na tej stronie są nawet jakieś profile do tych atramentów
http://sklep.so.net.pl/pr...Csid=xnykpigaie
wiem że są jeszcze

yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
krzyber: i jak tam sie drukuje na tych zabawkach / zamiennikach od pepe?
moze ktos inny drukował?
Probowaliście na papierach EPSONa?
Chyba zaryzykuje i jutro kupię sobie takiego startera 6 wkładów i 6x50ml tuszu za 140zł
za tyle moge miec zestaw oryginalnych tuszy, ale wtedy wydruki sa duzo drozsze - cioekawe czy odczuję różnice,
ktos juz moze ma większe doświadczenie z tuszami lysona?

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
polecam inksupply.com, nawet profili nie trzeba zadnych - nie wiem, skad wytrzasneli recepture, ale po zaladowaniu wylacznie profili do papieru (uzywam w wiekszosci epson lustera), na monitorze widze to samo co na wydruku (czasami trzeba ew. gamme wyciagnac, zeby jasniejsze bylo - choc to bez zwiazku z profilem / tuszem).

yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
nie widzę tam tuszy do R285 (zadnego z serii t801-806)
poza tym przesyłka do PL pewnie kosztuje majątek

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
przesylka do PL kosztowala bodaj 40$ za jakies 4 litry... IMHO wcale nie tak duzo (jeszcze wtedy po b. niskim kursie dolara ;) ). Nie wiem jak do nowszych modeli, ja uzywam do R300 i pochodnych

huh  Dołączył: 03 Wrz 2009
używał ktoś Epsona sp 1400 ? myślę o drukowaniu nim na takim papierze, zależy mi na macie, i jako że robiłem odbitki na barycie http://www.sklep.medikon...._MATT-1328.html
czyli 3.30 za jeden arkusz barytu, nie jest źle.
Jak to jest z tym blaknięciem ? piszą na stronie epsona 200 lat.. hmm...
chyba w szufladzie w czrnej kopercie ;) nie mam zadnych wydrukow w ramkach na scianie wiszacych od lat.

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
DarekK napisał/a:
Test P50

Nie rozumiem jednego. Pokazali wydruk pliku testowego, który bardzo mocno różni się od oryginału - kolory sa wyblakłe i mocno przekłamane. A w ocenie końcowej piszą: bardzo dobre odwzorowanie kolorów :roll:

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
No leniuszek :-P
jestem. Zrobiłam nowy temat z drukarką. Sołtys :mrgreen: mnie pogonił po wiosce ale już wiem teraz. Na moje usprawiedliwienie powiem że jeszcze się nie obudziłam.
Sołtysie, jeżeli to czytasz to całkiem skasuj, proszę :-D ten mój temat.

Mam drukarkę HP 5940. Czy ona da radę wydrukować zdjęcie?

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
1.czy może ktoś wypowiedzieć się na temat tuszu ink-mate ?
2. czy ktoś miał/ma styczność z drukarką http://www.fotal.pl/epson-stylus-photo-px650/ w następnym tygodniu chcę zamówić drukarkę,z testów i opinii wygląda na dobrą drukarkę ale dodatkowe informacje od użytkowników mile widziane :-B

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Vera napisał/a:
Sołtysie, jeżeli to czytasz to całkiem skasuj, proszę :-D ten mój temat.

Przecie napisałem, że "wygaszam" co znaczy, że ulegnie samozagładzie po .. chyba ustawiłem 7dni ;-)

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
sołtys, -e
Wiem, wiem :-D Teraz widzę, ale wtedy było rano.
:mrgreen:

Skocz do: