Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Nowy serwis porównawczy obiektywów DxOMark.
Pod adresem http://www.dxomark.com/index.php
można sobie porównać znaczą ilość obiektywów różnych producentów.

Dzięki temu nasz dział Obiektywy i filtry będzie odciążony :-)

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
O właśnie miałem napisać o tym - jednym słowem Optyczne Bye Bye :)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Fajne jest to, że osiągi obiektywów są porównywane na różnych korpusach.

Nie ma lensów króla Polski Samyanga :-) i księcia Falcona :-)

Z czasem pewnie baza się powiększy...

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Na razie przetestowali tylko 4 obiektywy Pentaksa: oba kity, D FA 50/2.8 i DA* 16-50/2.8.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Być może baza będzie się rozrastać. Czego wszystkim życzę.

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
Yyy, porównując kity P, C i N, ten na P wypada najgorzej... :shock: :?: :!:

Szczególnie widać to w zakładce "field map".

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
I całkiem słusznie. Wbrew panującej na naszym forum opinii, DA18-55 wcale nie jest taki dobry.
Canonierzy narzekali na swojego EF18-55, ale od kiedy pojawiła się wersja IS, przestali narzekać.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Osobliwe, kit 18-70 alfy, wszędzie ganiony za denną jakość uzyskał parametr "Lens Peak Score" taki sam jak nasz Kit II. Dziwi mizerny wynik DFA 50, i wyjątkowo wysoki Conana 50/1.8- podobno to najsłabsza z 50mm na rynku...
I te wielkie skoki wyników w zależności od puszki... a raczej wielkości matrycy- mają tam chyba fioła b. zaawansowanego na tym punkcie niż wielu z nas na forum. (bez obrazy) :-B
Wniosek jest jeden -> szybko trzeba zmienić system, bo tylko Mark szyść+50/1.8 do czegoś się nadają.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Pentagram napisał/a:
Wbrew panującej na naszym forum opinii, DA18-55 wcale nie jest taki dobry.

Mam wrażenie, że jesteś bardzo odosobniony w swojej opinii. By nie rzec wyizolowany. :-D Także w świetle ocen dwóch najpopularniejszych portali foto w Polsce:

Cytat
Stary "kit" do Pentaxa był uznawany za jeden z najlepszych tanich "kitów" na rynku. Czy można było go poprawić jeszcze bardziej, bez znacznego wzrostu ceny? Pentax pokazał, że tak. Nowy model w niczym nie jest gorszy od poprzednika, a przewyższa go w rozdzielczości obrazu, stopniu korygowania aberracji chromatycznej oraz astygmatyzmu. Zainteresowani kupnem lustrzanek Pentaxa nie muszą więc, niejako od razu, zastanawiać się nad wymianą obiektywu "kitowego" na coś lepszego, bo to dostają prawie gratis do korpusu, sprawuje się naprawdę dobrze.

Cytat
Pentax smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II to jeden z najlepszych kitów dostępnych na rynku. Dorównują mu tylko obiektywy Samsunga będące... bliźniaczymi konstrukcjami. Wszystkie podstawowe parametry testowanego szkła są na dobrym poziomie. Zdjęcia pod światło wychodzą nawet lepiej niż dobrze ale za to nie najlepiej jest z winietowaniem. Niewątpliwą zaletą tego zoomu jest jego rozdzielczość wynosząca ponad 40 lp/mm w dużym zakresie przysłon. Dosyć szybki autofokus z możliwością ręcznego skorygowania ostrości też powinien cieszyć użytkownika. Kolejnym plusem jest niska cena.

Może i jestem odosobniony, czy jak wolisz, wyizolowany, ale jestem realistą, nie fantastą. A testy na portalach typu SLRGear, czy PhotoZone, potwierdzają moją wyizolowaną i odosobnioną opinię. :->

mz, żeby zrobić obiektywny test szklarni powinni podłączać każdy obiektyw do czegoś w rodzaju aparatury serwisowej- tak, żeby wykluczyć wpływ korpusu (niedopasowanie AF, wpływ oprogramowania na RAWy), brokatu, czy innych takich...
Pentagram, czyli jednak mamy najgorszego kita, prawda ? (nie mam zamiaru wywołać kolejnej wojny systemowej, ale po prostu wypadałoby zweryfikować wiarygodność tych informacji ? Może drobna "metaanaliza" testów dostępnych w sieci ?)
A jak wytłumaczyć wynik 18-70 sony?

PK napisał/a:
A jak wytłumaczyć wynik 18-70 sony?
A co tu tłumaczyć? Ten Sony też jest kiepski, jak spojrzysz na "Field map", zauważysz że wypadł gorzej od Pentaxa 18-55.

Pentagram napisał/a:
Może i jestem odosobniony, czy jak wolisz, wyizolowany, ale jestem realistą, nie fantastą. A testy na portalach typu SLRGear

slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1172/cat/46 napisał/a:
But existing users of this lens who aren't ready or interested in upgrading should be reassured that they've got one of the better kit lenses on the market.

Pentagram napisał/a:
A co tu tłumaczyć?

To, że ogólona punktacja b.zbliżona

PK napisał/a:
Osobliwe, kit 18-70 alfy, wszędzie ganiony za denną jakość uzyskał parametr "Lens Peak Score" taki sam jak nasz Kit II
Tutaj być może nie zrozumiałeś idei tej oceny. Pentax najlepsze rezultaty osiagnął przy ustawieniach "f=45mm & f/5.6", Sony przy "f=18mm & f/3.5" i były to oceny 22 punkty. Natomiast ocena ta, nic nie mówi o pozostałych ogniskowych i przysłonach. Pentax na pozostałych ustawieniach jest lepszy od pozostałych ustawień Sonego. Nie ma co kombinować i sugerować się oceną jednego ustawienia.

PK napisał/a:
To, że ogólona punktacja b.zbliżona
To "22", to nie jest ogólna ocena!

Odnosząc się do Twojego cytatu z SLRGears. Pamiętaj, że autorzy piszą podsumowania w obrębie konkretnego systemu. Nie porównują obiektywów z różnymi bagnetami. W alternatywach masz zawsze wymieniane obiektywy różnych firm, ale z właściwym bagnetem. Należy raczej patrzeć na wykresy, porównując różne systemy.

o "Peak Score", mi chodziło, miałem edytować, bo nie pamiętałem jak się to nazywa, ale już odpowiedziałeś. Dziwny współczynnik... jeszcze muszę o nim poczytać, ale już mi się nie podoba- to sugeruje pseudonaukowe testy.
[edycja]
To jednak jest ogólna ocena właściwości optycznych obiektywu na danym korpusie.

[ Dodano: 2010-06-26, 22:24 ]
Więc jak interpretować ten cytat ?

Interpretacja zawsze należy do czytelnika. Ja wolę interpretować wykresy, są dla mnie bardziej przejrzyste i pozbawione subiektywnych, w danej chwili, ocen piszącego.

Oraz brokatu i niechlujstwa testującego... :evilsmile: :-P

:mrgreen:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Markus napisał/a:
Pod adresem http://www.dxomark.com/index.php
można sobie porównać znaczą ilość obiektywów różnych producentów.

Obstawiam spadek oglądalności serwisów systemowych o jakieś 75%. Byłoby 90% ale 15% przyjedzie po tłumaczenia, tudzież upewnienie się, że gdy wejdzie już taka osoba w system X to na pewno kit tej firmy będzie o 2,4% lepszy od tego z drugiego systemu.
Jak dobrze, że nie utrzymujemy forum z reklam - przy takim spadku oglądalności będzie niektórym ciężko ;-)

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
MacRayers, może ludzie zdjecia pójdą robić, choćby testowe.. :evilsmile: :mrgreen:

Skocz do: