Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Pentagram
Nie wiem czy zauważyłeś, że na photozone jest test starej wersji DA 18-55. Starej wersji, która od DA II 18-55 jest optycznie zdecydowanie gorsza. Gdzieś na forum jest nawet test porównujący oba te kity.

Odnosząc się zaś do twoich oryginalnych opinii na tematy sprzętowe - mówiąc szczerze, możesz nawet napisać, że FA 31/1.8 ma plastikowy bagnet i mydli poniżej f8. Ani mnie to grzeje ani ziębi. Ot kolejna bzdura jakich na forum wiele napisano.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Thadeus napisał/a:
MacRayers, może ludzie zdjecia pójdą robić, choćby testowe.. :evilsmile: :mrgreen:

Nie no przestań, lato w pełni, ostre światło i cienie do tego... nie, no pogoda nie sprzyja przecież... ;-)

[ Dodano: 2010-06-27, 00:25 ]
Benek napisał/a:
możesz nawet napisać, że FA 31/1.8 ma plastikowy bagnet i mydli poniżej f8.

.... ale za to jakie zdjęcia robi :!:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Benek napisał/a:
Ot kolejna bzdura jakich na forum wiele napisano.
Rozumiem, że masz inne zdanie, ale dlaczego mnie obrażasz? Poprawia Ci to samopoczucie?

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Może ktoś tak mniej naukowo (abym zrozumiał) powiedzieć co to jest ten "Lens Peak Score" i dlaczego się należy nim podniecać na przykładzie choćby tego porównania?

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Jacek S napisał/a:
dlaczego się należy nim podniecać na przykładzie choćby tego porównania?

bo wystarczy ze w nazwie jest dwa "n" i juz obiektyw/aparat jest lepszy 8-)

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
Jacek S, Lens Peak Score to kombinacja ogniskowej i przysłony dla której obiektyw uzyskuje najlepsze wyniki. Ale najlepsze w czym, już ciężko powiedzieć. Może to jakaś wypadkowa mtf, winiety, abery i dystorsji jaką DXO uznaje za reprezentatywną, najlepszą jakość obrazu możliwą do uzyskania tym a tym obiektywem.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Yura napisał/a:
Ale najlepsze w czym, już ciężko powiedzieć.

To podobnie myślałem ;-)

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Yura napisał/a:
Lens Peak Score to kombinacja

Czy ktoś dotarł do wzoru, z jakiego to coś wyliczają ?
Współczynniki "Lens Use Case Scores" to już dokumentna bzdura- coś w sam raz dla nabywcy "luszczanki".

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Ha ha ha kolejne zarzewie wojenek systemowych :lol: Porównałem sobie trzy obiektywy o podobnych zakresach ogniskowych i stałym świetle 2,8.Co się okazuje?Że 17-55 canona 2x bardziej nadaje się do widoczków niż 16-50 Pentaxa :lol: :lol:
Nic tylko spędzać czas na symulacjach zamiast wykorzystywać sprzęt w terenie.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Jacek S napisał/a:
Może ktoś tak mniej naukowo (abym zrozumiał) powiedzieć co to jest ten "Lens Peak Score"

Ja nie rozumiem 95 procent rubryk, tabelek,, kolorowych grafików, osi i wykresów tam zamieszczonych. Może, ktoś nam pomoże? Swoją drogą, wychodzi, że kicior 18-55 jest tak samo ostry jak flagowe szkła w N i C. :lol:

Pentagram, nie chciałem cię obrazić Jeśli tak wyszło, przepraszam.

P.S. Inną rzeczą jest, że 16-50 ma straszne aberracje a na 50 mm i f28 obraz poza ścisłym centrum kadru jest - moim zdaniem - paskudnie mydlany. Ale niestety dla 16-50 nie ma odpowiednika (uszczelnianego).

Jacek S, witam ponownie. :->

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
a mnie to .. wisi ;)
Czytam o tym co lepsze, co gorsze... Czytam. A po przeczytaniu zwyczajnie... olewam :-P te wszystkie testy mega-hiper szkieł , bo i tak zadowala mnie w zupełności kaSetka z kitem, a nawet na "wyklętą" Sigmę 70-300 jakoś nie narzekam (no może raz na paredziesiąt ujęć?).
I to w zasadzie tyle o testach. Aha. Nie jest tak, że mi na jakości fotek nie zależy (inaczej pozostałbym przy starym kompakcie), ale do moich amatorskich potrzeb, ww. sprzęt oferuje jakość wystarczającą i mnie satysfakcjonującą.
Nie jestem szumofobem ani pikselofilem, co pozwala mi cieszyć się jakością oferowaną przez kita z kaSetką :)
Dobrze, że sprzęt jest coraz lepszy, ale osobiście nie widzę żadnej potrzeby wydawać np. 10x tyle co za kita, aby mieć "ostrzejsze obrzeża". I na pewno rzadko kto z amatorów tak naprawdę potrzebuje takich "wypasów". Chyba, że komuś na kasie zbywa (albo ma inne, ważkie powody), to niech sobie kupuje i się cieszy czymś lepszym.

Rozumiem, że zawodowcy mogą nie uznawać kompromisów, ale większość tu piszących to jednak amatorzy (a do tego chyba nie milionerzy), więc nie dajmy się zwariować, bo to nie wysoka ocena (często za tym idzie też proporcjonalnie wysoka...cena) obiektywu i jego np. rozdzielczość (ilość linii ?) decyduje o tym czy dane zdjęcie będzie się mi/nam podobać, czy też nie...

I to tyle od amatora dobrej jakości zdjęć...

Skocz do: