sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Jak masz na gwarancji to natychmiast reklamuj. Jeżeli kupiłeś niedawno - rękojmia. Nie kombinuj nic z firmwarem na razie. Po prostu oddaj do serwisu.

PolPit  Dołączył: 01 Maj 2010
sunshine napisał/a:
Jak masz na gwarancji to natychmiast reklamuj. Jeżeli kupiłeś niedawno - rękojmia. Nie kombinuj nic z firmwarem na razie. Po prostu oddaj do serwisu.

Dziękuję za pomocną informację. Tak zrobię - tzn. skorzystam z gwarancji - z rękojmią byłby więcej zamieszania (do 6 miesięcy od daty zakupu ciężar dowodowy (dekulpacja) spoczywa na sprzedawcy, później na kupującym); mam aparat ponad rok.

[ Dodano: 2010-07-10, 23:39 ]
Nie wysłałem aparatu do serwisu i czuję się nieco zobowiązany do opisania przyczyny. Otóż mam założony grip i sprawdzając aparat przed wysyłką podpinałem go nie wiedząc, że mam "walnięte" akumulatory (SONY 2700 mAh HR15/51, Ni-Mh -pomarańczowo srebrne) - podpiąłem dobre aku w aparacie oraz wspomniane SONY w gripie, po czym zmieniłem zasilanie - kolejne komplety, w tym również kolejny komplet SONY kupowany razem z poprzednimi. Za każdym razem aparat wariował - tj. nie reagował na zmianę programu za pomocą pokrętła trybów. Wymieniałem także karty pamięci, formatowałem je itd. Przed samą wysyłką aparatu do serwisu sprawdziłem aparat po raz kolejny - wpiąłem zasilanie w układzie ENELOOP/ENELOOP i całkowite zaskoczenie - aparat działa w 100% prawidłowo. Rozładowałem więc akumulatory SONY, po czym naładowałem je (ładowarką przeznaczoną do akumulatorów niklowo-metalowo-wodorkowych Ni-MH, z której korzystam od dłuższego czasu) i tutaj zaskoczenie - po naładowaniu tak się rozgrzały, że trudno było je utrzymać w ręce. Drugi komplet akumulatorów SONY zachował się tak samo (obydwa były kupowane razem, używane wymiennie z ENELOOP i innymi (m.in. green-coś tam itp., które działają bez zarzutów) w aparacie, lampie i innych urządzeniach. Nie mierzyłem napięcia, pojemności, ani prądu zwarcia w "padłych" akumulatorach, gdyż nie mam odpowiednich urządzeń. Postaram się to zrobić - wówczas opiszę spostrzeżenia. Być może "łyknąłem" coś co jest tylko opatrzone tylko znakiem towarowym SONY, a z oryginałem ma niewiele wspólnego.

Skocz do: